RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




GAMMA RAY - Land Of The Free 2

Land Of the Free... Tato magická slova vyvolávají jistě u mnoha milovníků melodického power/speed metalu mrazení v zádech a na mysli vyvstanou nezapomenutelné melodie z geniálního alba GAMMA RAY, které vyšlo roku 1995 a trvalo dlouhých 12 let, než se na svět dostalo jeho pokračování. O něco podobného se nedávno pokusili HELLOWEEN v podobě „Keepera 3“, což však skončilo spíše fiaskem. A tak poté, co se na veřejnost dostala zpráva o chystaném nové nahrávce gamma paprsků , nezbývalo než doufat, že se „Land Of The Free II“ povede lépe a hned na začátku je třeba konstatovat, že výsledek rozhodně stojí za poslech.

Bylo těžké hádat, jakým směrem se bude Kai Hansen a spol. ubírat dál - vždyť předchozí album „Majestic“ bylo v určitých věcech dost odlišné od svých předchůdců. Mě osobně se „Majestic“ zamlouval více než dost, a tak jsem byl velmi potěšen, že nové songy nejsou od předešlých až tak odlišné, ale zároveň se v nich objevují i další prvky – částečný návrat k ranější tvorbě a hlavně z nového alba čiší inspirace metalovými modlami 80. let, což je asi největší plus a současně neduh „Land Of The Free II“. Neduh v tom smyslu, že mnozí budou GAMMA RAY napadat z čistého plagiátorství a vykrádání velikánů jako IRON MAIDEN nebo ACCEPT, což si myslím není až tak na místě neboť podobných věcí jsme se už od „gammáčů“ dočkali mnohokrát a je nutno brát je s nadhledem. Ať tak či onak, už po prvním poslechu mě chytly snad všechny písně a tenhle pocit mě neopustil ani po dobré dvacítce poslechů.

Dlouho jsem čekal ,které album budu moci letos označit za to nejlepší v daném žánru a nyní mohu prohlásit, že tu máme opravdu žhavého kandidáta. Konečně se také povedlo natočit velice povedený klip, a to hned k úvodní pecce „Into The Storm“, která se nekompromisně prožene opravdu jako vichřice a v nasazeném tempu se pokračuje i dále. Tím se dostáváme k samotnému hodnocení skladeb. Opět nemohu nepochválit Dana Zimmermana, který se o dvojkopáky stará znamenitě a používá jich opravdu hojně. Kromě klasických vypalovaček jako „From The Ashes“, „Rising Again“ nebo „Rain“, zaujme také „To Mother Earth“. Nejen svým textem o devastaci naší planety, ale také zajímavým protikladem táhle zpívaného refrénu a dvoukopákové smršti. Úplně něco jiného je neskutečně šlapavá a chytlavá věc „Empress“, jenž místy navozuje nálady „Princess Of the Dawn“ od již jednou zmíňovaných ACCEPT a chvílemi se mi až zdá, jakoby vypadla z šuplíku FREEDOM CALL. V „Opportunity“ se zase nejvíce projevují vlivy IRON MAIDEN, což vzbudilo snad nejrozporuplnější ohlasy. Můj názor bude vyznívat možná až kacířsky, ale momentálně si mnohem raději poslechnu „maideny“ od GAMMA RAY než novou tvorbu železné panny, protože z hudby na „Land Of the Free II“ cítím mnohem větší energii a drajv. Na vyprodaný stadion nás přenese klasická hitovka „Real World“, která už textem (...Welcome to the real world and the show...) připomíná „Psycho Circus“ od KISS. Celé album uzavírá téměr dvanáctiminutová skladba „Insurrection“ navozující atmosféru „Rebellion in Dreamland“ z Land Of the Free I a GAMMA RAY opět dokázali, že takovéhle věci prostě skládat umí.

Posoudit do jaké míry se hudební obsah shoduje s názvem nového alba musí asi každý fanoušek zvlášť, ale mé představy GAMMA RAY i tentokráte naplnili na 100%. „Land Of the Free II“ je parádní deska se spoustou chytlavých melodií a sól, která nás s nadhledem provede vlastně celou historií těžkého kovu a zároveň v sobě má klasický xicht současných GAMMA RAY.

Čárlie             


www.gamma-ray.com

Seznam skladeb:
1. Into The Storm
2. From The Ashes
3. Rising Again
4. To Mother Earth
5. Rain
6. Leaving Hell
7. Empress
8. When The World
9. Opportunity
10. Real World
11. Hear Me Calling
12. Insurrection

Sestava:
Kai Hansen - zpěv, kytara
Henjo Richter - kytara
Dirk Schlächter - baskytara
Dan Zimmermann - bicí

Rok vydání: 2007
Čas: 1:05:16
Studio: High Gain Recording Studios
Label: SPV
Země: Německo

Související články:
GAMMA RAY - Sigh No More
GAMMA RAY - Heading For The East (DVD)
GAMMA RAY - Heading For Tomorrow
GAMMA RAY - Majestic
GAMMA RAY - KD Šeříkova Plzeň, 27.9.2005


Vydáno: 15.12.2007
Přečteno: 6114x




počet příspěvků: 8

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Není to ažtaková trága,...28. 11. 2012 16:03 b.wolf
Je teda pravdou,...28. 11. 2012 15:48 Crust
Pcha, Keeper 3...14. 11. 2009 21:47 Tassadar
Jenom na okraj -...25. 03. 2008 10:17 Pagan
Pokud Hells album...18. 12. 2007 13:56 Čárlie


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09585 sekund.