MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax



komentáře k článku KABÁT - Čert na koze jel


- themooncrow.217

K téhle desce se docela často vracím, splňuje přesně to, co dělá Kabáty Kabátem. Nečekám žádný "velký" umění, výkony na hranici virtuosility, nesrozumitelně zveršované texty o všemožných pseudotématech všehomíra, nic takového a podobného. Chci zábavu, pohodu, čišící radost a příval pozitivní energie z každé zahrané noty. Chci přesně ty refrény, které si můžu kdekoliv a kdykoliv, a v jakémkoliv stavu, poctivě a hrdě odhulákat. To mne u trpajzliku prostě chybělo. Tady to - za mě - prostě je. Jasně, některý skladby nejsou vyloženě eňo-ňuňo, ale svůj dosavadní kabátovský standard rozhodně mají. Konečně skvělý, ostrý zvuk, Špalkovy narychlo zpíchnuté, ale právě proto bezprostřední, vtipné a nekomplikované texty. Tohle nahrála kapela, která chtěla pobavit sebe i fanoušky, neřešit pitomosti a prostě ukázat, že v jednoduchosti je síla. Má to šťávu, drive, tah na bránu. Název desky jasně vybízel k námětu obalu, šlo to zpracovat líp, ale holt se nezavděčíte všem. Za mě slušný zářez na pažbě, za tuhle trofej se tahle parta z Teplic rozhodně nemusí vůbec stydět. Protože.

29. 05. 2022 11:51

- V.

Mně přijde, že tahle deska stojí přesně mezi původní syrovou tvorbou a následující komerční fází. Je to takové přemostění :-)

27. 05. 2022 8:02

- Guns

Jestli předchozí deska byla slabší s touto se to zase zlepší. I když jak v čem. Sem tam mě přijdou slabší texty. Nicméně hudebně je to zase dosti výživné. Dostane se tu na tvrdé skladby jako Sedlák (Která se trochu vrací k Thrashi) Stvořenej pro Acapulco (Ta je jedna z mích nejoblíbenějších. Hlavně co se hudby týče. To je prostě bomba :) S textem je to o něco horší, ale stejně si ho vždy rád broukám :) Stál za ním tenkrát Tomáš strejda Hajíček z Krucipusku. V refrénu mi ta kytara vždycky nechá vzpomenout na písničku City To City od Ratt, kde taky v refrénu zní hodně podobně. A ten hlavní riff zase píseň od Metallici Fuel z desky Reload. Není úplně stejný, ale ten styl hraní je podobný.) a Čejeni ( Tohle je taky hodně dobrá rychlá skladba se zajímavými kytarami. Taky je v ní cítit Metallica taky píseň Fuel.) Pak tu jsou takové řekněme klasické hardrockové klasiky jako úvodní velice dobrá skladba Satan Klaus, Melodická Raketovej pes. Titulní Čert na koze jel, která díky dudám dostává příjemného zpestření a dodává tak k dobré atmosféře textu. A ten ujetý klípek je hodně podařený :) Jak bylo v recenzi zmíněno po ZZ Topsku zahranou starou píseň Kabát, která ZZ Top hlavně připomínala ve kytarových vyhrávkách. Jabadabadů která má velíce dobré kytary. Text není špatný, ale ten rým: Když jsem tě bral tuhle zezadu, křičela jsi jabadabadů je poněkud dětinský, ale proč vlastně ne :) Píseň by mohla být v klidu na Děvkách. Tarantule v trenkách rychlá vypalovačka s vtipně pojatým textem. Motorheadovská Blues Folsomské věznice. Pomalá věc zpívaná Milanem Špalkem a v refrénu hostující Kamil Emanuel Gott. Milan se po dlouhé době zase dostal k mikrofonu a myslím, že to u této písně vyšlo fakt skvěle. Ostatně jako každou kterou zpívá. Příjemná to věc. a Sem tam si taky dám, která má opět dobré a zajímavé kytary. Taky v ní zpívá K.E. Gott. Celkově by se hodila na desku Coloradu si myslím :) Hodně podařená věc. Předposlední věci jsou stylově celkem odlišné a odlehčenější věci jako Lady Lane, kde velkou roli hraje Banjo, Boogie českého šífaře ta je zase více k hard rocku, ale díky odlehčenější melodii a klidnějším kytarám bych ji zařadil do této „kategorie“ a veselou Všechno bude jako dřív. Tyto věci nejsou špatné. Pěkně zpestří a oživí desku a můžou ukojit i měkčí posluchače. A na blbiny se také nezapomnělo. Wonder a Králici. Wonder celkem funguje, ale králici je zbytečnou věcí jako třeba na Coloradu Jak ti šlapou Kabáti. Nevím jestli se snažili počtem skladeb dosáhnout tomu na děvkách, ale bylo to celkem zbytečné. Kabáti se tak po trochu unavenější, ale ne špatné desce Země plná trpaslíků ukazují zase při síle a dělají si vlastně co chtějí :) Písně jsou poměrně různorodé a někdy až překvapivě. Na desce se zase objevilo hodně hostí jako třeba Martin a Miloš Slezákovi, kteří spolupracovali i na předchozích dvou deskách. Desku hodnotím krásnou devítkou. Tahle deska se prostě povedla a kytarová práce opět nezklamala.

26. 05. 2022 23:26

- Avram

Trpaslíky jsem ještě poslouchal jako celé album, tady už to byl pro mě pořádný sešup a na kazeťáku bylo neustále v permanenci přetáčení. Dobrých skladeb ubývalo, totálních pitomostí přibývalo, titulní píseň je neskutečně otravná. Ale objektivně vzato, dnešním uchem, žádný vyložený průšvih to není a vlastně jsem si to rád po letech poslechl.

26. 05. 2022 11:48

Tarantule - výbornej text. - lukáš

Tarantule v trenkách - tady Milan udělal nejlepší svůj text ! Deska neuvěřitelné různorodá - Králíci - skvělá parodie, Sedlák - parodie na thrash metal, Tato deska si zasluhuje desítku. V rámci diskografie je toto album hodně podceňované.

26. 05. 2022 10:00

- minstrell

Tohle album a vlastně celé po-Colloradovské období moc neznám. Po trpaslících se naše cesty nadobro rozešly a já slyšel v podstatě pouze to, co nám nabízely média a na celé alba kašlal, protože měl jiné oblíbence. S recenzí souhlasím, deska je více podobná na Collorado, než na Trpaslíky a potěšuje mě fakt, že úplně nerezignovali na rychlost. Otvírák Satan Klaus pěkně odsýpá a navíc textově hodně v pohodě. Není to sice takové to úplně kousavé, jak ze začátku jejich kariéry, kdy všechno vypálili napřímo a natvrdo, ale pořád to ještě ujde, trošku tu svou kousavost malinko schovávají za fikané veršování. Další skladby jsou jako na houpačce. Raketovej pes s částečně vypůjčeným riffem od Judas Priest (Grinder) ve verzích. Refrén je pak už klasický Kabát – slušný, ale zase takový, jakých za svou kariéru vysypali tři prdele. Titulku jsem nikdy neměl rád. Ale ono je to spojené s tím, že mě moc nenadchnul refrén s celkem otravnou melodií. A možná právě pro averzi k titulce jsem pak v podstatě ignoroval celé album. Jako by byla Jabadabadu napsaná jako nějaká osobní zkušenost některých členů kapely, kteří se v té době stávali celebritami v českém rybníčku. Znovu vcelku povedený a trefný text. Další dvě - Wonder a Sedlák jsou takové kravinky, kdy mě u druhé jmenované překvapuje rychlost skladby, mám takový pocit, že se jedná snad o vůbec nejrychlejší skladbu, jakou kdy nahráli. A divím se, že do něčeho takového šli, a že to ještě uhráli. :-) ZZ TOP-ovský song Kabát a Lady Lane i přes určitou snahu o pestrost nějak nezabírají. Čejeni pro změnu sice hudebně moc nebaví, ale text je více než povedený a znovu se snaží reflektovat situaci ve společnosti. Pak už se to trošku smývá. Občas vyskočí zajímavá vyhrávka (Stvořenej pro Acapulco), někde vyskočí Motorhead, sem tam vyskočí Gott, ale tady trošku kapele dochází dech. Znovu souhlas s recenzí, závěr už tak nějak netáhne. Holt, tolik tracků si mohli dovolit v dobách kolem „děvek“ , kdy byli v laufu, ale tady? Tady už to malinko působí unaveně. No a po zvukové stránce album působí oproti trpaslíkům přirozeněji a méně chladně a tak jak píše recenze, má krapet Colloradovský vibe.

26. 05. 2022 9:10

Výtečná deska - David Svoboda

Sedmnáct skvělých Kabátích štychů a srandiček. Je tam fortelný Rock, jsou tam Mötorhead nářezy, je tam sranda a stále lepší Milanovi texty. Pominu-li první dvě, tak Čerti jsou pro mě nejlepší a hudebně nejvyrovnanější deskou tvorby Kabát v 90s. Na to, jaké množství skladeb na desce je, tak mám rád vlastně všechny. Pepé zpívá čím dál lépe, Milan čím dál lépe textuje a kapela sype pořád skvěle. Kabát jsou prostě Mistry svého řemesla. A i díky tomu mají dnes tak zasloužený úspěch. Bigbít jak má být. 10/10.

26. 05. 2022 7:26

1

Přidat komentář

Jméno:
Email:
Předmět:
Komentář:
Ochrana proti spamu: Název dnešního dne (bez diakritiky, malým písmem)


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.07964 sekund.