NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DARK MOOR - Autumnal

Třetí album prý bývá rozhodující… No, bráno z toho pohledu, že jsem třetí album španělských Dark Moor „The Gates Of Oblivion“ považoval za hodně vydařené, měl by od mouřenínů člověk očekávat pravidelné úspěšné šlehy. V roce 2003 však nezůstal v kapele kámen na kameni a začala se psát nová kapitola, v níž (pominu snáze nahraditelné články) pěnici Elisu C. Martin nahradil Alfred Romero. Počítáno od tohoto okamžiku, svůj další třetí krok učinili Dark Moor předloni s hodně vydařenou (řekl bych až obrozeneckou) deskou „Tarot“. V loňském roce nám spolek kolem jediného původního člena, kytaristy a skladatele Enrika Garcii nabídl další chod. Zachmuřený obal desky i její název „Autumnal“ může svádět k dojmu, že se Dark Moor chystají k zimnímu spánku. Nedejte na první pohled. Ono se v pomyslných drážkách ukrývá sakra živé zlato.

Dark Moor si nemohli svůj útok na trůn symfonického power metalu lépe načasovat. Ohniví Rhapsody (ke kterým mám vytrvalé tendence Dark Moor přirovnávat) se po posledním albovém klopýtnutí potýkají se svým chlebodárcem a cosi může signalizovat i návrat jejich křiklouna Fabia Lioneho do řad Vision Divine. Nightwish (o které se díky košatosti a soundtrackovosti nových skladeb Dark Moor docela otřeli) naznačují, že heslo „s Anetkou na věčné časy a nikdy jinak“ může nabrat tuzemské rysy omezené dočasnosti. A s těmi ostatními potenciálními kandidáty se mohou Dark Moor už dávno směle poměřovat.

A přitom se nic tak zásadního (od dob „Tarotu“) nezměnilo. I když několik „poprvé“ zaznít musí. Poprvé mám pocit, že skladby jsou napsané přímo na tělo Alfredu Romerovi. Ten zní ve chvílích, kde je to třeba, velice průrazně a ostře a podařilo se mu zbavit svého nasládlého výrazu (a pokud do něj zapadne, je to účelné). Poprvé na sto procent věřím tomu, že klasika, ze které hlavní tvůrce Enrik Garcia zcela nepokrytě čerpá svoje nápady, je svět, ve kterém Enrik skutečně žije. Je to i poprvé, kdy si ani v nejmenším nevzdychnu po bývalce Elise. A rozhodně to není tím, že ženský vokál hraje na „Autumnal“ zase poměrně důležitou roli, neboť Dark Moor angažovali na výpomoc Iteu Benedicto, školenou pěvkyni, aktuálně působící v řadách symfoniků Niobeth. To poněkolikáté, co se od Dark Moor očekává automaticky, tedy silné chorály, rozmáchlé symfonické aranže, šťavnaté melodické běsnění, křížené s všudypřítomným odkazem mistrů klasické hudby, se neomezeně rozprostírá na celé ploše a je vyleštěné do posledního šroubku.

V záplavě skvělých songů není jednoduché ukazovat prstem na vrcholy, přesto zmíním okamžiky, které na mě zabraly nejvíc. Čajkovského „Labutí jezero“ („Swan Lake“), potvrzující, že Garciovy sklony čerpat z klasiky jsou neomezené a zároveň hodně odvážná věc – nasaďte na začátek svěží a radostnou osmiminutovou ságu, u které si budou hladovci z ochranného svazu autorského brousit nože! Dynamické „Faustus“, divadelní představení v duchu speed-metalu, ve kterém kromě postaviček dávného příběhu ožívají i veškeré chutě, které z hudby Dark Moor můžete zacítit. A porovnejte tyhle dva kousky s asi nejméně nápadnou „An End So Cold“, uvolněné písně s mazlivým vokálem, která v refrénu znovu dokáže vykřísnout z ničeho závan bombastiky. Žádný kvalitativní rozdíl? Hm, to svědčí o síle současných Dark Moor!

Působivý balet na špičce nože. Jednoznačně nejlepší kousek nové éry Dark Moor. Deska, ze které sálá nadýchanost dávných věků, kouzlo romantiky, barevná teatrálnost i razance současné doby. Existuje důvod, proč nesáhnout po desítce? Vymlouvat se na snahu kapelu motivovat k ještě většímu výkonu je nesmysl a tak tu půlku bodu svedu na…, víte, že vlastně netuším na co :-)?

Savapip             


www.dark-moor.com

Seznam skladeb:
1. Swan Lake
2. On the Hill of Dreams
3. Phantom Queen
4. An End So Cold
5. Faustus
6. Don't Look Back
7. When the Sun is Gone
8. For Her
9. The Enchanted Forest
10. The Sphinx
11. Fallen Leaves Waltz

Sestava:
Alfred Romero - zpěv
Enrik García - kytara
Mario García - baskytara
Roberto Cappa - bicí

Rok vydání: 2009
Čas: 47:22
Label: Scarlet Records
Země: Španělsko
Diskografie:
1999 - Shadowland
2000 - The Hall of the Olden Dreams
2002 - The Gates of Oblivion Full-length
2003 - Between Light and Darkness EP
2003 - Dark Moor
2005 - Beyond The Sea
2007 - Tarot
2009 - Autumnal

Související články:
DARK MOOR - Shadowland
DARK MOOR – The Hall Of The Olden Dreams
DARK MOOR – The Gates Of Oblivion
DARK MOOR – Between Light And Darkness
DARK MOOR – Dark Moor
DARK MOOR – Beyond The Sea
DARK MOOR - Tarot


Vydáno: 21.05.2009
Přečteno: 4179x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
to chromax: to už...21. 05. 2009 14:24 Savapip
dark moor10/10 - už se...21. 05. 2009 11:49 chromax


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09803 sekund.