NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ASCENDANCY - Out Of Knowhere

Pro debutové album (předchozí „The Primacy Of Reason“ svou délkou neplnilo časové normy pro dávné označení LP, přesto mi docela důkladně zahýbalo s domácím žebříkem) vsetínských Ascendancy mám jedno doporučení. Dřív než vynesete první soudy o "Out Of Knowhere" poslechněte si tuhle nahrávku nejméně šestkrát (i když osmero přejetí by vůbec nebylo od věci). To z toho prostého důvodu, že kapelu tvoří pět výrazných individualit, doplněných dvěma světově profláklými hosty. A když každé z postaviček věnujete zaslouženou pozornost (chcete-Ii ušetřit dvě výzkumná kola, hlas Toma S. Englunda i kytarové kousky Marca Sfogliho postíháte při sledování výkonů jejich domácích protějšků), teprve potom na sebe vypusťe "Out Of Knowhere" jako celek. Garantuju vám, že ani při jednom z poslechů se nebudete nudit...

Z naznačeného lze snadno odvodit, že Ascendancy vydatně kultivují svůj progres-melodický (důraz kladu na výraz progres) metal, aktuálně dotažený do absolutna koncepčním pojetím nahrávky. Díky katastroficko-vesmírně-objevitelskému tématu se sice do písní vkrádá závan temnoty, chladu a neosobnosti, a zásluhou maximální propracovanosti je tímto způsobem nastartovaná částečná nepřístupnost ještě umocněna. Pro ty, kteří dávají přednost přímočarým a chytlavým šlehám tak "Out Of Knowhere" může být těžko zdolatelný ořech. Ovšem pro badatele (a nejen ty vesmírné) Ascendancy nabízí téměř nevyčerpatelnou porci zábavy.

Ať už to jsou již naznačené schopnosti jednotlivých zúčastněných – a je zbytečné na někoho ukazovat, všichni dostávají dostatek prostoru, košaté a téměř všudypřítomné klávesy se snoubí s tu zdivočelou, tu přemýšlivou a jindy tklivou kytarou, neskutečně pestré bicí na sebe x-krát strhnou pozornost s ambicemi stát se sólovým nástrojem, důrazná rytmika dokáže svými proměnami vytrvale měnit strukturu skladeb bez toho, aby tyto ztrácely dynamiku, ležérní (a nezvykle zabarvený) vokál dokonale zdůrazňuje charakter a atmosféru nahrávky, a sice sporadicky, ale o to efektivněji si dokáže pohrávat s emocemi. A co je nejdůležitější, melodie, zahalené zpočátku jen těžko prostupným závojem komplikovanosti, náročnosti i bohatosti zvuků a aranží, postupně vylézají na světlo a dokáží strhnout. Nejpřitažlivějšími položkami (respektive položkami, jejichž kouzlo se mi podařilo vykopat nejsnáz) tak jsou střídmá - v celkovém kontextu - a čitelnější „Burn", ve které volnější tempo dává snadno vyniknout mrazivé atmosféře i báječně utahaným vokálním linkám a vokálním dialogem i kytarovou přestřelkou opepřená nátlakovka „Saboteur's Trial" (s již zmíněnými posilami zpoza hranic).

"Out Of Knowhere" vyžaduje - alespoň z počátku - maximální možnou dávku pozornosti. Díky ní se lze dobrat toho, že v pojmu progres-melodický nakonec položíte důraz na pojem melodický. Deska, o které stoprocentně platí okřídlené rčení, že mluvit o hudbě je jako tančit o architektuře. Jste-Ii ochotni věnovat poslechu zvýšené úsilí, odměna (a věřte nebo ne, tohle konstatování může ve finále platit i pro milovníky přímočarých melodických hitů) vás nemine.

Savapip             


www.ascendancy.cz

Seznam skladeb:
1.Void (intro)
2.The End
3.The Great Conspirator
4.Burn
5.From Captain´s Diary
6.Loved One
7.Last Noble Act
8.Saboteur´s Trial
9.The Beginning

Sestava:
Ivan Jakubo - zpěv
Libor Kukula - kytara
Ivo Pluháček - baskytara
Sabina Břeská - klávesy
Oldřich Sušil - bicí

Rok vydání: 2011
Čas: 51:02
Studio: Soundtormentor studios
Země: Česká republika

Diskografie:
2009 - The Primacy Of Reason
2011 – Out Of Knowhere

Související články:
ASCENDANCY - The Primacy Of Reason


Vydáno: 16.05.2011
Přečteno: 4192x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tak chvílemi se...17. 05. 2011 18:33 Draconian
dobrý to jeJá je viděl v...17. 05. 2011 11:48 Jiří - Č.Lípa
Savíku, nevím,...16. 05. 2011 16:29 Bubák


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11335 sekund.