NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TAINTED - Blind

Když před čtyřmi lety vydali šumperští Tainted svůj stejnojmenný debut, docela jsem zamrkal. Vlivů, které do svojí hudby dokázali smysluplně vstřebat byl přehršel a Tainted z nich vykultivovali velice příjemného křížence. Bylo bláhové očekávat, že by snad šumperáci měli z intenzivního promíchávání couvnout a zaměřit se jen na jednu z prošlápnutých cest. Nicméně, stalo se. Elektronika, starogotika, core…, vybírat bylo z čeho. Ale zalíbení ve studených mašinkách, kterému Tainted dali aktuálně plný průchod, považuju za tu nejméně šťastnou cestu.

Jistě, ta přitažlivost, která se minule hlásila o slovo téměř vytrvale, se i tentokrát objeví, leč jde jen o sporadické momenty, kdy se kapela vynoří z acidoelektrického oparu. Tam, kde se v minulém kole promenádovali po pódiu Sisters Of Mercy, stojí univerzální odlidštěné stroje. Tam, kde vyřvávali Guano Apes, tam se dnes poklidně strojově rozjímá. Tam, kde dřív hopsali Pain, tam se Tainted podařilo mašinkově zesterilnět. Strojovou strohost pak zdůrazňuje i rozsahově omezený KubajZzův stereotypní vokál. Ještě že Tainted dají aspoň občas prostor Mart.iniho kytaře, která sice „Blind“ výrazněji polidštit nestihne, ale coby připomínka lepších časů působí jako oáza v chladné poušti. Nejvýraznějším okamžikem se stává exkurze do ramštajní továrny „Stainless“, prototyp studeného industriálu, vyšperkovaný vytrvalým pískáním (špatně namazaného stroje – což v tomhle případě je myšleno autentičností zvuku, skladba samotná bez problému šlape). Svého favorita jsem si našel v orientem (asi ti mustafové mohamedi nemají tak rozvinutý průmysl…) načichlé, vláčně zemité „Most Wanted“ (dojem kazí jen přes mašinky prohnaný zpěv) a v nejchytlavějším refrénu nahrávky v „Pseudologer“. Nejsvětlejším zábleskem je pak piánové mazlení v instrumentálně depresivním „Intermezzu“, při kterém však astronomicko-atmosférické efekty neumožní utéct vizi neradostné strojově prázdné budoucnosti. A jinak „…roboti už jdou, roboti už tady jsou…“

Nepochybuju o tom, že Tainted mají k elektronice mimořádně kladný vztah a jejich výraz na „Blind“ je přesně tím, co chtěli dosáhnout. Elektronici, zkuste téhle desce dát šanci, je cílená přesně na vás. Pro mě však tímhle studeným krokem Tainted téměř totálně (až na to občasné kousnutí vřelou kytarou a sem tam příjemnou melodickou vyhrávku) ztratili duši.

Savapip             


bandzone.cz/tainted

YouTube-ukázka - Blind

Seznam skladeb:
1. Blind
2. Learn To Fly
3. Snare
4. Red Light
5. Intermezzo
6. Stainless
7. Most Wanted
8. Pseudologer
9. Legacy

Sestava:
KubajZz - zpěv
Mart.ini - kytary
Twiggy - klávesy
Wendee - bicí

Rok vydání: 2010
Čas: 45:12
Studio: Šopa
Label: DVS Records/Metal Age Productions
Země: Česká republika

Související články:
TAINTED - Tainted


Vydáno: 14.06.2011
Přečteno: 1875x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.089 sekund.