Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax



články

Max CAVALERA - Od Sepultury k Soulfly – My Bloody Roots (kniha)

Max Cavalera je dnes už bezesporu metalovou legendou a snad každý, kdo sleduje tuhle muziku, o něm musel slyšet. Dnes má velmi populární kapelu Soulfly a projekt Cavalera Conspiracy, ovšem nesmrtelnost si zajistil už mnohem dřív v Sepultuře. Byla to první brazilská skupina, která se prosadila po celém světě a jeden čas měla našlápnuto tak, že málem sesadila Metallicu z thrash metalového trůnu. Sepultura v dobách největší slávy prodávala miliony desek a je tomu třicet let, co byla založena. A právě v době tohoto výročí vznikla autobiografická kniha Maxe Cavalery, která mapuje nejen jeho hudební kariéru, ale i osobní život.

Musím pochválit nakladatelství 65. pole za to, že se do českého vydání knihy pustila a výsledek je výborný. Pevná vazba, pěkná obálka a dobrý překlad. Předmluvu ke knize udělal Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters, Probot), který je dlouholetý Maxův obdivovatel (pozval si ho i na svůj projekt Probot) a po krátkém úvodu přichází asi nejzajímavější část knihy. Tou je Maxovo vyrůstání v Brazílii. Vypráví o své rodině a především o velké životní změně, kterou bylo úmrtí jeho otce. Nejen, že rodina přišla o tátu, ale i o živitele a najednou z poměrně dobře situované rodiny byli chudáci. Velice zajímavá sonda do života chlapce, který musel trochu rychleji dospět. Brazílie tou dobou byla plná gangů a to i dětských, Max nezůstával pozadu. V žádné škole nevydržel, ale začala ho zajímat hudba. Tady se začala rodit myšlenka na kapelu. Max také neustále zdůrazňuje svůj skvělý vztah s bráchou Iggorem.

Velice zábavnou částí jsou samotné začátky Sepultury, kdy kluci hrát na nástroje moc neuměli, ale prostě hráli. Ne sice hned, ale postupně Sepultura rostla a jak se zvětšovala její popularita, zvětšovala se i Maxova chuť na alkohol. Ano, ani tomuhle se v knize nevyhnul a upřímně se vyznává ze svých slabostí a závislostí. Dozvíte se o tom, jak probíhala první velká turné Sepultury, jak poznal svou ženu Gloriii, která celou kapelu vlastně dostala na vrchol díky svým manažerským schopnostem. Velice zajímavá část je o tom, jak jela kapela nahrávat k indiánskému kmeni Šavantů. Hodně fanoušků určitě zajímá téma odchodu Maxe z kapely, které bylo zapříčiněno smrtí Gloriina syna Dany a následným nedorozuměním mezi Maxem a zbytkem skupiny. Max nehází žádnou zbytečnou špínu na své spoluhráče, přitom ale vysvětluje svůj pohled na celý problém, který vnímal jako zradu. Nechť si každý čtenář udělá názor sám. Z knihy jde také cítit, jak moc Maxe mrzelo rozkmotření s bráchou a následná radost, když se po letech znovu dali dohromady. Další kapitoly se věnují vzniku a úspěchu Soulfly a rovněž z nich vyplývá, že Max měl opravdu barvitý život a potkalo ho nebo jeho rodinu docela dost ztrát. Rovněž se musel vypořádat se svou závislostí a to se snad už definitivně povedlo.

Z literárního hlediska není tahle kniha žádná extratřída a ani se o to nesnaží. Max nenapsal knihu sám, ale s – dnes oblíbený pojem „literární spolupráce“ – Joelem McIverem. Do jaké míry se tato spolupráce promítla, mohu jen hádat, ale v knize zůstaly i některé stylistické nedokonalosti. Například opakování slov či informací. Přesto, možná i díky tomu, působí kniha autenticky a vy věříte, že Max vypráví přímo k vám. Je to jednoduché čtení, nic složitého a literární styl je neobroušený a velice civilní. Co je důležité – čte se to jak po másle!

„My Bloody Roots“ toho nabízí hodně a je to perfektní náhled do života člověka, který svou hudbou oslovil miliony lidí po celém světě. Pro fanoušky absolutní povinnost.

Tomáš Marton             


Literární spolupráce: Joel McIver
Překlad: Rani Tolimat
Vydalo nakladatelství: 65. pole
Počet stran:220


Vydáno: 09.08.2015
Přečteno: 3089x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Skvělá kniha....10. 08. 2015 10:17 Anonim


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13857 sekund.