20.07.2019
SOULHEALER
Finští melodici zveřejnili více

19.07.2019
FREEDOM CALL
Druhá ukázka z alba "M.E.T.A.L." ke slyšení více

19.07.2019
SACRED REICH
Americká thrashmetalová parta se vrátí na studiovou ..více

19.07.2019
TWILIGHT FORCE
Švédové naservírovali fanouškům skladbu "Dawn Of The ..více

19.07.2019
EXCALION
Finští melodici zveřejní 27. září novinku s titulem ..více

18.07.2019
QUIET RIOT
Vzkřísit ducha slavné desky "Metal Health" se bude tato ..více






MERGING FLARE - Revolt Regime
Strašná deska, Chrouste to nemyslis vazne? ..

PANTERA - Vulgar Display of Power
V době vydaní opravdu bomba album, i já jsem mu ..

PANTERA - Vulgar Display of Power
Tak toto je opravdu geniální fošna. Skvost stř ..

MERGING FLARE - Revolt Regime
Skvělá deska, absolutní překvapení, 9/10. ..

PANTERA - Vulgar Display of Power
Legendárny album a ukažka vtedajšej obrovskej s ..

Petr DOLÉNEK (KREYSON MEMORIAL) - Kreyson neexistoval, tak jsme se rozhodli pokračovat dál
Jako dobrý. Krobovi se sólově moc nedařilo, zk ..

Petr DOLÉNEK (KREYSON MEMORIAL) - Kreyson neexistoval, tak jsme se rozhodli pokračovat dál
Pánové, opravdu tady chcete pořád dělat Krobo ..

Petr DOLÉNEK (KREYSON MEMORIAL) - Kreyson neexistoval, tak jsme se rozhodli pokračovat dál
A co okolo Kroba není trapný? Už když Kříže ..

Petr DOLÉNEK (KREYSON MEMORIAL) - Kreyson neexistoval, tak jsme se rozhodli pokračovat dál
Nedávno jsem na nich byl. Větší šumařinu jse ..

PANTERA - Cowboys from Hell
Určitě není nejslabší kousek, právě naopak ..




Za poslední měsíc:
TIMO TOLKKI´S AVALON - Return To Eden
954x

DEF LEPPARD, WHITESNAKE - Praha, O2 Aréna, 17. 6. 2019
843x

SLAYER, ANTHRAX - Praha, Tipsport Aréna, 25. 6. 2019
778x

PANTERA - Cowboys from Hell
777x

KISS, ZZ TOP - Praha, Sinobo Stadium, 19. 6. 2019
738x

Vláďa ŠAFRÁNEK a Tonda RAUER - Brain
714x



29.07.2019
ABARBAR - metal, thrash - Praha CBF - thrash - Praha..
Praha - Vagon, Národní 25, začátek od:21:30, vstupné: 100

03.08.2019
SYMBIOSIS (SK) / VICTIMS / NEW HATE FORM / APATHY AGAIN / THE REVOLT / NEUROTIC ..
TACHOV, začátek od:14:00, vstupné: 150,-Kč

31.08.2019
HOLY MOSES, TROLLECH, NORNIR, DYSANGELIUM, MALLEPHYR, LAID TO WASTE, DOUPOV...
Plzeň-Kalikovský mlýn., začátek od:14:00., vstupné: 399 Kč.



článků celkem: 7060
recenzí: 5770
reportů: 557
rozhovorů: 370













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


NIRVANA - Live At The Paramount

Když se ohlédneme do roku 1991, asi na scéně nebyla žhavější a víc vzrušující nová kapela než Nirvana. Nebudeme se na tomto místě bavit o tom, co její vliv udělal s celou scénou a jak tragicky vlastně celá kapela skončila, my se tentokrát zaměříme na poslední řijnový den roku 1991, kdy se v domovském městě Nirvany, uplakaném a depresivním Seattlu, odehrál v tamní hale Paramount koncert, který aktuálně znovu ožívá. V hlavní roli byla na první pohled nesourodá trojice muzikantů, vedená psychotickým raplem, trpícím neustálou depresí, navíc patřičně rozdmýchávanou každodenními koňskými dávkami heroinu...

I když se záznam tohoto koncertu mezi fanoušky už rozšířil před několika lety v podobě videa, tentokrát dochází na jeho audio stopu, která vychází i na vinylu. Znovu tak máte jedinečnou možnost dotknout se kola rockových dějin, protože „Live At The Paramount“ nabízí nepřikrášlenou sondu do hlubin grunge, tedy stylu, který jako poslední dokázal pobláznit široké davy publika a vytvořil tehdy nový světový fenomén. Tomu vévodila právě Nirvana, která (stejně jako celý grunge) byla v době, kdy koncertovala ve zmíněné seattleské hale, na svém tvůrčím vrcholu. Aktuálně měla venku přelomovou nahrávku „Nevermind“, jenž si klestila cestu k vrcholu všemožnými hitparádami po celém světě, odkud sesazovala taková jména jako Michael Jackson, Guns N`Roses nebo Metallica.

Záznam „Live At The Paramount“ představuje Nirvanu jako živoucí organismus, ze kterého tryská energie a emoce, které v tomto případě (ne že by tomu někdy bylo jinak) Cobainovi skutečně můžete věřit. Celý koncert je sakra civilní, ale i tak dokáže svou silou strhnout k soustředěnému poslechu. S „Happy Halloween“, uvítá Cobain zaplněný sál a kapela netradičně spustí skladbu „Jesus Doesn`t Want Me For A Sunbeam“ od Cobainových oblíbených skotských alternativců The Vaselines. Ten pravý příval energie se z beden vyvalí až s následující nervní „Aneurysm“ a především s „Drain You“, kterou fanoušci přivítají frenetickým aplausem. Aby také ne, jedná se totiž o první ukázku z „Nevermind“, která už tehdy byla hitem.

Páteř koncertu tvoří hned sedm skladeb z této nesmrtelné klasiky (když nepočítáme závěrečnou „Endless Nameless“) a jak se dalo čekat, právě na tyto skladby reaguje publikum nejvíce. Je tu samozřejmě dvojice největších hitů „Smells Like Teen Spirit“ (ten zrychlený úvod působí pořád skvěle) a „Lithium“ (překvapivě chybí „Come As You Are“), které však Cobain dává leckdy až za hranicemi svých možností a proto můžete v první jmenované slyšet jeho nepřesnou kytarovou hru a falešně zahrané sólo a v druhé zase refrén, který Kurt spíše už sýpe než zpívá. To ovšem dodává nahrávce punc autentičnosti a uvěřitelnosti. Tedy aspekty, na které Nirvana vždy sázela…

Stejnou měrou jako "Nevermind", je zastoupena i debutová deska „Bleach“, prostřednictvím přetvrdých skladeb „Negative Creep“, „School“ nebo prvního hitu kapely „About A Girl“. Z nich je cítit skutečnost, že celé debutové album vycházelo Nirvaně více ze srdce než trochu komerční „Nevermind“ a že provedení těchto ranných skladeb je v živém podání věrnější než jejich nejslavnější (zde neučesané) hity. A to přes fakt, že třeba při „Blew“ v závěru vystoupení Cobainovi už skutečně docházejí síly, které nakonec dokáže mobilizovat na trojici přídavků, v němž zazní jedna z prvních verzí budoucího hitu „Rape Me“ (vyšla na třetí a poslední desce kapely „In Utero“), neurotická „Territorial Pissings“ a finální pološílená tečka „Endless Nameless“.

Po hodině a deseti minutách je hotovo… I ta krátká doba stačí na to, aby se člověk nechal vtáhnout do stroje času a nostalgicky zavzpomínal na dobu, kdy byla rocková hudba ještě skutečně vzrušující a nabízela něco nového, neokoukaného, neprobádaného. Pokud proto chcete i po letech proniknout k samotné podstatě grunge, máte v případě „Live At The Paramount“ jedinečnou možnost. Je to totiž jeden z těch záznamů, který vám poodkryje dobu, kdy to téhle dnes už skoro mýtické trojici skutečně hrálo...

(Z pochopitelných důvodů zůstává tento záznam bez hodnocení...)

Pepsi Stone             


www.nirvana.com

YouTube ukázka - Smells Like Teen Spirit

Seznam skladeb:
1. Jesus Doesn`t Want Me For A Sunbeam
2. Aneurysm
3. Drain You
4. School
5. Floyd The Barber
6. Smells Like Teen Spirit
7. About A Girl
8. Polly
9. Breed
10. Sliver
11. Love Buzz
12. Lithium
13. Been A Son
14. Negative Creep
15. On A Plain
16. Blew
17. Rape Me
18. Territorial Pissings
19. Endless, Nameless

Sestava:
Kurt Cobain - zpěv, kytara
Krist Novoselic - baskytara
Dave Grohl - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 1:10:44
Label: DGC
Země: USA
Žánr: grunge

Základní diskografie:
1989 - Bleach
1991 - Nevermind
1993 - In Utero

Ostatní zásadní alba:
1992 - Incesticide
1994 - Unplugged In New York
1996 - From The Muddy Of The Wishkah
2002 - Nirvana
2009 - Live At Reading
2019 - Live At The Paramount

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.04.2019
Přečteno: 1076x




počet příspěvků: 25

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Hahaha, nedávno...3. 05. 2019 12:56 Meresz
V. Ještěvětší odpad, nez...3. 05. 2019 9:04 b.wolf
Ještě bych dodal,...3. 05. 2019 8:44 V.
NirvanaMě Nirvana taky...2. 05. 2019 23:03 rumcajs
Adrian:lip to vystihnout...2. 05. 2019 19:59 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.18275 sekund.