RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...

RAGE - Afterlifelines
Nikde není psáno, že se to musí poslouchat...

MONTROSE - Montrose
z dílny hard rocku. Debutní fošna je skvělá,...

RAGE - Afterlifelines
6/10. Tak dlhý album NIKOMU netreba!

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Jasne, ale to by sa dalo povedať aj o iných...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Možná proto, že skladby podobného ražení měli...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Za mňa veľká spokojnosť 8/10.Len neviem prečo sa...

RAGE - Afterlifelines
9/10

MONTROSE - Montrose
Montrose je fenomenální kytarista, jeho kytara...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Oproti předešlému zápisu "Talviö" jde samozřejmě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




NARNIA - From Darkness To Light

Švédská Narnia je na power metalové scéně třiadvacet let, tedy pokud započítáme i čtyřletou odmlku, kdy kapela nefungovala. Nyní vydává osmou desku, jež navazuje na tři roky staré eponymní album, prvním, které kapela představila po svém reunionu. A získané zkušenosti se odrážejí v tom, že „From Darkness To Light“ je velice profesionální deska, která má výborný zvuk, nabídne suverénní hráčské výkony a skvělý zpěv.

„A Crack In The Sky“ na posluchače vlítne s pohodovou atmosférou a plnou nůší melodií. Spíš než klasický power metal člověka napadne, že poslouchá osmdesátkový rock. To především díky výrazným klávesám. Refrén je nesmírně chytlavý a téměř návykový. Zpěvák Christian Riven-Liljegren podává dokonalý výkon a chvílemi se dostává až do operních poloh. Jeho rozsah budí respekt, stejně jako instrumentální složka hudby Narnie. Ještě o něco více vzdálená od power metalu je následující „You Are The Air That I Breathe“ jíž dominuje melodický stadiónový refrén. „Has The Riven Run Dry“ podtrhuje uvolněnější rozjezd desky. Zde totiž vytane na mysl podobnost dokonce s AOR legendou Magnum. Opět za to mohou podobně laděné klávesy a hard rockové vyznění skladby.

S „The Armor Of God“ se ale vydáváme do vod speed metalu. Svižná píseň navíc rozhazuje plné hrsti melodií. Vrchol alba přichází s baladou „The War That Tore The Land“. Ta si bere něco z hard rocku, něco z popu, ale také z chrámové hudby, když zazní dětský zpěv a následné chorály, znějící, jako by byly nahrané opravdu v kostele, běhá mráz po zádech. Vše podtrhne úžasné kytarové sólo a sborový refrén. Píseň funguje prakticky jako spirituální zážitek a to ať už jste věřící nebo ne.

Poslední třetina alba je tvrdší. Rovněž také progresivnější. Například „Sail On“ připomene Dream Theater a to nejen hudbou, ale i Christianovým frázováním (téměř jsem si ho spletl s Jamesem LaBriem). Skladba je dynamická, mění svou tvář a do škatulky prog/power metal spadá dokonale. „I Will Follow“ se nebojí tvrdších riffů a kombinuje tvrdost s epickým refrénem. Na mysl vytanou i takoví Evergrey. Závěrečná dvoudílná titulní položka pokračuje v prog/power metalové jízdě, přičemž je většinou instrumentální. Vynikne tak hráčské umění všech členů a cit pro dramatičnost.

Samostatnou kapitolou je lyrika. Jak název kapely napovídá, nechali se muzikanti při jeho výběru inspirovat dílem C.S. Lewise. Ten do svých fantasy příběhů (nejproslulejší je právě sága Letopisy Narnie) nechal promlouvat i křesťanskou nauku. V textech ji předává dál i Narnia, není to nijak zvlášť otravné, nicméně odkazy na víru tu jsou zřetelné. To však nic nemění na tom, že „From Darkness To Light“ je výborná deska. Vedle power metalu tu naleznete prvky hard rocku či prog metalu, ale album především zaujme bohatými melodiemi a kvalitní instrumentací. Narnia prostě umí.

Tomáš Marton             


narniatheband.com

YouTube ukázka - A Crack In The Sky

Seznam skladeb:
1. A Crack in the Sky
2. You Are the Air That I Breathe
3. Has the River Run Dry
4. The Armor of God
5. MNFST
6. The War That Tore the Land
7. Sail On
8. I Will Follow
9. From Darkness to Light (Part 1)
10. From Darkness to Light (Part 2)

Sestava:
Christian Liljegren – zpěv
CJ Grimmark – kytara, klávesy
Jonatan Samuelsson – baskytara
Martin Härenstam – klávesy
Andreas “Habo” Johansson – bicí

Rok vydání: 2019
Čas:45:31
Země:Švédsko
Žánr: Prog power metal

Diskografie:
1997 - Awakening
1998 - Long Live The King
2000 - Desert Land
2003 - The Great Fall
2006 - Enter The Gate
2009 - Course of a Generation
2016 - Narnia
2019 - From Darkness To Light

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 27.08.2019
Přečteno: 1645x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09511 sekund.