Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Liam GALLAGHER - Why Me? Why Not.

Pravděpodobnost, že dojde k usmíření bratří Gallagherů se rovná absolutní nule. Volání fanoušků po návratu (byť jen koncertním jejich nejslavnější štace Oasis zůstane asi už navždy nevyslyšeno, přestože alba této legendy ostrovního rocku (nebo britpopu, chcete-li) se stále prodávají a promotéři oběma znesvářeným kohoutům nabízejí tučené sumy za to, že by někde společně vystoupili. Nic naplat, alba "Definitely Maybe" a především "(What`s The Story) Morning Glory?" jednou pro vždy přepsala pravidla v rockové hudbě a ukázala světu, že lze hrát beatlesácké retro s naprostou noblesou a elegancí a při tom do hudby dát i kus sebe. Díky tomu byli Oasis celosvětově úspěšnou, a v devadesátých letech i skvělou kapelou. Jenže před deseti lety všechno skončilo.

Trhnul se Noel Gallagher, který si založil kapelu High Flying Birds, se kterou ihned začal slavit (alespoň na britských ostrovech) úspěchy a trhnul se Liam, který se po několika neplodných letech vrhnul na sólovou dráhu. Před dvěma lety přišel s debutem "As You Were", který sice nebyl špatný, ovšem v porovnání s tím, co s High Flying Birds tvoří už léta jeho bratr, přece jen trochu bledl. Nedalo se mluvit o materiálu, který byl spíchnutý horkou jehlou, ovšem bylo na něm jasně cítit, že skladatelské otěže v Oasis držel hlavně Noel, i když byl Liam výkladní skříní celé kapely. Album sice bodovalo a v domovské Británii dokonce získalo platinové ocenění, ale každý věděl, že dalšího hitu jako "Wonderwall" se od Liama už asi nikdy nedočká.

Možná to byl právě úspěch "As You Were", který vyhlášeného narcise a lenocha Liama nakopl k tomu, aby začal sólovou kariéru brát vážně a proto dvojka "Why Me? Why Not." přichází poměrně brzy po debutu a tak trochu nečekaně. Že se něco děje, bylo zřejmé už od začátku letošního léta, kdy do éteru vylétl singl "Shockwave". V tu chvíli se dosud nevydaná Liamova deska stala událostí. "Shockwave" je totiž hit par excellance, který navazuje na to nejlepší, co mladší Gallagher kdy vytvořil s Oasis a obsahuje tak podmanivou pěveckou linku, že je jasné, že se tato skladba mezi miliony Liamových příznivců chytne. Skladba má navíc přesně ten zvuk, který Liamově tvorbě sluší nejlépe, neboť se pohybuje mezi jasným šedesátkovým retrem (zase ti Beatles...) a modernější fazónou.

Není proto náhodou, že "Shockwave" celou novinku zahajuje. Mohlo to být tak, že se bude jednat o desku jednoho hitu nebo hrstky vydařených skladeb, jako tomu bylo u debutu, ovšem zde je to přece jen trochu jinak. Zejména začátek desky je totiž řádně nabušený, protože jak "One Of Us" a hlavně "Once" jsou skladby, které mají obrovskou sílu a vrací Liama do dob jeho největší slávy. Tak trochu těmito skladbami hází rukavici svému bratrovi a dokazuje jemu i řadě fanoušků, že se dokáže obejít bez jakékoliv pomoci a sám předložit světu písně, na které může být náležitě hrdý. Takové věci navíc rozprostřel na celou plochu alba, tak nedojde k tomu, že by začal padat řetěz a posluchač se začal nudit.

Jistěže dojde na slabší místa. Zejména ve skladbách jako "Now That I`ve Found You" nebo především v podivných "Meadow" a "The River", kdy jako kdyby docházely nápady a začaly se vybírat šuplíky. Ty jsou ovšem vykompenzovány skvělými položkami typu ostré "Halo", kterou uvede hampejzové piáno, nebo snovějších a popovějších "Alright Now" a "Why Me? Why Not.", kde si řeknete, že celí Oasis nebyli jen pozlátko a banda pozérů bez talentu. Liam totiž v případě novinky čerpá z jejich odkazu, ovšem zároveň hledí vstříc budoucnosti.

"Why Me? Why Not." ukazuje, že Liamova sólová kariéra má smysl. To, co bylo u debutu spíše jen tušené, se zde odhaluje v plné kráse. Nedosahuje se samozřejmě takových výšin, jako tomu bylo u Oasis, ale Liam může být spokojen, protože ukázal, že nebude stát ve stínu svého staršího bratra, i když může být Noelova civilnější tvář leckomu sebesympatičtější.

Jan Skala             


www.liamgallagher.com

YouTube ukázka - Shockwave

Seznam skladeb:
1. Shockwave
2. One Of Us
3. Once
4. Now That I`ve Found You
5. Halo
6. Why Me? Why Not.
7. Be Still
8. Alright Now
9. Meadow
10. The River
11. Gone

Sestava:
Liam Gallagher - zpěv, kytara
+ hosté

Rok vydání: 2019
Čas: 39:30
Label: Warner Music
Země: Velká Británie
Žánr: alternative rock/britpop

Diskografie:
2017 - As You Were
2019 - Why Me? Why Not.

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.10.2019
Přečteno: 1059x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10289 sekund.