MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THE DARKNESS - Easter Is Cancelled

Než se objevili Steel Panther, platili britští The Darkness za nejblbější kapelu na scéně. Jejich všeobecně oslavovaný debut "Permission To Land" je jednou z těch desek, u nichž její úspěch vůbec nepochopíte. Přestože schopnost složit slušnou skladbu tato kapela vždy měla, vše bylo zabalené do komediálního obalu, kterému vévodily nemožné ohozy a směšný knírek basisty Frankieho Poullaina. Navíc tenký falzetový hlásek Justina Hawkinse zaručoval, že tuhle kapelu prostě šlo brát jen jako špatný vtip. Po komerční bázi to u "Permission To Land" fungovalo a když pak dvojka, snad ještě horší, "One way Ticket To Hell... And Back" propadla, vedlo to k rozpadu.

A zde se dostáváme k paradoxu. The Darkness se vrátili v roce 2012 s albem "Hot Cakes" a najednou to, co na debutu přímo tahalo za uši, bylo pryč. Komerční úspěch se ale nedostavil a přes slabší "Last Of Our Kind" se The Darkness propracovali v roce 2017 ke slušně znějící desce "Pinewood Smile". Na ní už bylo slyšet, že tahle kapela přece jen pomalu dospívá a že dokáže prodat své skladby mnohem lepším způsobem, než tomu bylo v první éře jejich kariéry. "Pinewood Smile" sice nebylo bůhvíjaké dílo, ale nejednoho škarohlída donutilo, aby se na The Darkness díval smířlivějšíma očima. Tento trend ještě prohlubuje novinka s provokativním názvem "Easter Is Cancelled" (Velkonoce se ruší) a ještě provokativnějším obalem s ukřižovaným Kristem.

Ten nijak velký poprask nenapáchá, protože někdejší publicita kolem The Darkness už utichla. Když John Lennon řekl, že The Beatles jsou slavnější než Ježíš Kristus, bylo to něco úplně jiného, jenže The Darkness nejsou The Beatles, i když by jimi být rozhodně chtěli. A nepomůže jim v tom ani fakt, že "Easter Is Cancelled" je jejich rozhodně nejlepší deska. Hudebně nejvyspělejší, Hawkinsem nejlépe zazpívaná (přestože protivného falzetu se ještě úplně nezbavil) a nejlépe zkomponovaná. Nejlepší na ní je, že kapela k ní přistupuje rozvážně, kompozice propracovala, nenasadila zbytečně vysoké tempo a spíše si pohrála s melodiemi.

Úvodní "Rock And Roll Deserves To Die" není žádná přímočará vypalovačka, protože v ní budete moci zaslechnout harmonie a lá Queen a řadu změn tempa a až v závěru se konečně dostane na svižnější notu. Přestože "Rock And Roll Deserves To Die" byla pasována kapelou na největší hit desky, je tu několik skladeb, které se dají označit jako silnější. Skvěle totiž působí dvojice "How Can I Lose Your Love" s nečekaně popovým refrénem a "Live `Til I Die", kterou otevře riff, jenž zní, jako když spolu jamují AC/DC a Bryan Adams, a který dospěje k výbornému stadionovému refrénu. Výborná je "Heart Explodes" kde si oba bratři Hawkinsové pohráli s akustickými kytarami, na kterých opět vystavěli výtečný refrén.

O tom, jak Justin Hawkins vyspěl jako zpěvák, svědčí "Deck Chair", kde si znovu pohrává s queenovskými harmoniemi a přestože z něho Freddie Mercury nikdy nebude, podává zde velmi dobrý výkon. Vlastně jediným přehmatem je skutečně hloupá "Heavy Metal Lover", jež je však vsazena mezi slušné věci jako je šlapavá titulka "Easter Is Cancelled" a pohodová "In Another Life", která koketuje s jižanským rockem a bluesem a nabízí velice příjemnou prosluněnou atmosféru. To je věc, která dělá "Easter I Cancelled přívětivější a zároveň přístupnější nahrávkou.

A také deskou, která jméno The Darkness znovu pomůže přiblížit k seriózní tvorbě. Proto by byla škoda zlomit nad touhle partou hůl po prvních dvou, komerčně nejúspěšnějších, ale suverénně nejhorších albech. V té době by asi málokdo čekal, že i The Darkness dokáží natočit skutečně dobrou desku. A ta je teď tady...

Jan Skala             


www.thedarknesslive.com

YouTube ukázka - Rock And Roll Deserves To Die

Seznam skladeb:
1. Rock And Roll Deserves To Die
2. How Can I Lose Your Love
3. Live `Til I Die
4. Heart Explodes
5. Deck Chair
6. Easter Is Cancelled
7. Heavy Metal Lover
8. In Another Life
9. Choke On It
10. We Are The Guitar Men

Sestava:
Justin Hawkins - zpěv, kytara
Dan Hawkins - kytara
Frankie Poullain - baskytara
Rufus Tiger Taylor - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 38:50
Label: Cooking Vinyl
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock/pop rock

Diskografie:
2003 - Permission To Land
2005 - One Way Ticket To Hell... And Back
2012 - Hot Cakes
2015 - Last Of Our Kind
2017 - Pinewood Smile
2019 - Easter Is Cancelled

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 05.01.2020
Přečteno: 1654x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Řekl bych, že ani...9. 04. 2020 17:18 Crust
Nazvat kapelu,...5. 01. 2020 15:29 JonathanGray


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08558 sekund.