Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KING DIAMOND - Conspiracy

U "Them" se potvrdila teorie o důležitosti třetí desky, přestože bylo jasné, že King Diamond se svou kapelou ve zkoušce, zda bude i po rozchodu Mercyful Fate patřit do světové heavymetalové extraligy, obstál už dávno. "Them" ukázalo, že na to King Diamond dokáže jít i jinak než u "Abigail" a stejně jako zmíněná předchozí deska slavil i počin z roku 1988 úspěch u fanoušků na obou stranách Atlantiku. I když to zdánlivě vypadalo na klid v Diamondově ležení, atmosféra uvnitř kapely znovu začínala houstnout. Přestože oba nováčkové, jak kytarista Pete Blakk, tak basista Hal Patino, odvedli na "Them" výborný kus práce, turné ukázalo, že to s nimi tak jednoduché nebylo. Nejasná byla i pozice bubeníka Mikkeyho Dee...

Zejména Blakk se na turné ukázal jako docela problémový hráč, který sice koncerty odehrál, ovšem zákulisní radovánky a večírky plné drog, kterých se účastnil i Patino, nesl Diamond velice nelibě. Stejně tak musel pomalu začít řešit bubenický post, protože Dee neskrýval svou náklonnost k americkému hair metalu, obdivoval kapely jako Mötley Crüe, Poison, Guns N`Roses či Ratt a stále více inklinoval k tomuto druhu hudby, který Diamond vyloženě nenáviděl. Dee nakonec souhlasil, že odjede turné a nakonec i s tím, že s kapelou ještě jednou nastoupí do studia, ovšem pak si chtěl jít už vlastní cestou. Ta ho později zavedla do doprovodné kapely Dona Dokkena... Na konci roku 1988 Diamond předložil svým spoluhráčům nový koncept, tématicky navazující na "Them". V další hrůzostrašné povídce byl opět hlavním hrdinou, ovšem už ne jako třináctiletý chlapec, ale jako mladý muž, vracející se po osmnácti letech z psychiatrické léčebny...

... tam pobýval za vraždu své babičky, jež v podkroví jejich domu pila s duchy čaj, připravovaný z krve Kingovy matky. King se vrací zpět do domu, který mu znovu připomene malou sestru Missy, jež v minulém díle skončila svůj krátký život v rozpáleném kotli. Kromě toho musí docházet na terapie k doktorovi Landauovi, jehož sice nenávidí, ale který mu sdělí, že přišel čas, aby se znovu setkal se svou matkou. Té noci má King sen, kde se zjevuje Missy a vyjeví mu Landaův plán o tom, že si chce vzít jejich matku. Druhý den doktor s matkou stojí na prahu starého domu, ovšem King je odmítne pustit dovnitř a tvrdí, že Landau je jedním z NICH. "Oněch" duchů, kteří hráli hlavní roli v minulém příběhu. Nikdo mu ale neuvěří a Landau s matkou navštěvují kněze, jemuž se svěří s Kingovým podivným chováním. Kněz rozhodne o odplatě. Nechá Kinga spoutat, uložit do rakve a spálit.

Album "Conspiracy" je v podstatě dvojčetem předchozího díla, i když hudebně je o trošičku pestřejší, neboť dochází k většímu využívání akustické kytary na úkor tvrdosti. To je patrné jak v největším hitu alba, skvělé "Sleepless Nights", tak třeba v "A Visit From The Dead". Album neobsahuje tradiční intro, kterými se pyšnila jak "Abigail", tak "Them", a vtáhne posluchače rovnou do děje gradující věcí "At The Graves". Oproti "Them" je "Conspiracy" pestřejším a melodičtějším dílem, které sází více na barvitost než na údernost, zejména ve zmíněných "Sleepless Nights" a "A Visit From The Dead" vynikají melodické refrény, pod nimiž své ornamenty kreslí stále více se zdokonalující (jestli to v té době ještě šlo) Andy LaRocque. Ten pak exceluje i v progresivní "The Wedding Dream", kterou uvede zmutovaný svatební pochod, aby se pak skladba zvrhla až někam k progresivnímu metalu.

Druhá polovina desky pak hudebně nabízí zajímavou směs úderné "Amon Belongs To Them", jenž opět střídá rychlejší a pomalejší pasáže a dá se označit jako start k závěrečnému šílenství, kde se Diamond pohybuje snad už na hranici příčetnosti. Vydechnout mu dá skoro až neoklasická instrumentálka "Something Weird" a trochu nenápadná "Victimized", aby vše vrcholilo v minutové hrůzostrašce "Let It Be Done", která svými podivnými zvuky připomíná tanec duchů, a v závěrečné "Cremation", hvězdné chvilce Andyho LaRocquea, jenž v ní prstolamy zahanbil snad i Yngwieho Malmsteena a na jejímž konci se Diamond za zvuku zvonů loučí s posluchači v plamenech hořící rakve.

"Conspiracy" ukazuje, že Diamond byl na konci osmdesátých let na uměleckém vrcholu, po třech zásadních albech nasazuje další dílo, které snese nejpřísnější kritéria a ukazuje, jak moc byl tehdy tento Dán plodným umělcem bez toho, aby tím trpěla kvalita materiálu. "Conspiracy" je však také definitivně posledním dílem pro Mikkeyho Dee, který už nejel ani propagační koncerty, kde jej zastoupil jistý Chris Whitemeier. Jeho místo nakonec obsadil multiinstumentalista Snowy Shaw, který v minulosti působil pouze v obskurních lokálních spolcích a angažmá u Diamonda pro něj znamenalo vstup do velkého světa.

Jan Skala             


www.kingdiamondcoven.com

YouTube ukázka - Sleepless Nights

Seznam skladeb:
1. At The Graves
2. Sleepless Nights
3. Lies
4. A Visit From The Dead
5. The Wedding Dream
6. Amon Belongs To Them
7. Something Weird
8. Victimized
9. Let It Be Done
10. Cremation

Sestava:
King Diamond - zpěv, klávesy
Andy LaRocque - kytara, klávesy
Pete Blakk - kytara
Hal Patino - baskytara
Mikkey Dee - bicí

Rok vydání: 1989
Čas: 46:58
Label: Roadrunner
Země: Dánsko
Žánr: heavy metal

Diskografie:
1986 - Fatal Portrait
1987 - Abigail
1988 - "Them"
1989 - Conspiracy
1990 - The Eye
1995 - The Spider`s Lullabye
1996 - The Graveyard
1998 - Voodoo
2000 - House Of God
2002 - Abigail II: The Revenge
2003 - The Puppet Master
2007 - Give Me Your Soul... Please

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.08.2020
Přečteno: 3624x




počet příspěvků: 16

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
to rumcajs: v...7. 08. 2020 20:23 Savapip
ConspiracyZa ten odkaz se...7. 08. 2020 19:53 rumcajs
Petronius: á...7. 08. 2020 18:36 Savapip
-Neplechu tropí ten...7. 08. 2020 15:36 Petronius
Já proti designu...7. 08. 2020 15:07 Avram


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10036 sekund.