ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PURNAMA - Flame Of Rebellion

Purnama znamená v indonéštině „úplněk“. Kapela tohoto jména však nepochází z této exotické země, ale z Turnova“. Čím je možná přece jen trochu exotická, jsou její neskrývané ambice. Nemá sice nějak zvlášť originální image, ale i tak je tato propracovaná (warpainting, oblečení, stylizace válečníků). K novému albu „Flame Of Rebellion“ si Purnama nechala obal namalovat od Lutha Slaughtera z Indonésie (kluci mají tenhle stát asi hodně v oblibě), jehož cover se neskutečně povedl. Kapela se také může pyšnit tím, že album mixoval a masteroval slavný Andy LaRocque z King Diamond, který se mimo jiné jako producent postaral i o zvuk poslední desky Kreyson. Volba to pro Purnamu byla rozhodně dobrá, protože deska zní opravdu skvěle. Brutálně a živočišně. Na druhou stranu se nedá říct, že by album zvukově vyčnívalo nad konkurencí (myšleno celosvětově). Čím Purnama (mimo hudby) zaujme, je fakt, že i jako malá kapela bez nějakých velkých prodejů neváhá přispívat na dobročinné účely. Z prodeje debutu „Lioness“ věnovala nemalou částku na léčbu dětí s rakovinou a rovněž pořádá benefiční metalové akce jako je Metal For Hope. Trochu srandovně může působit oslovování fanoušků jako „válečníků“, nicméně i tohle je ukázka toho, jak se Purnama snaží být blízko svým posluchačům.

Ale když chce být kapela nejlepší, musí mít i nejlepší hudbu. „Flame Of Rebellion“ začíná naprosto klasicky, tedy intrem. „It´s Coming“ navodí temnou atmosféru a po tři minuty vás šikovně napíná. Temnota, zvuky dravců nebo much a také orchestrace. Prostě klasika, která u metalových kapel byla dříve na denním pořádku. „Nature Will Remain“ začíná ve středním valivém tempu a inklinuje k death metalu. I nadále je kladen důraz na silnou atmosféru. I přes nátlakovost hudby (growl, riffy, bicí, to vše tvoří metalovou hradbu) je prostor i na zajímavé melodie, především díky skvělé kytarové práci. Následující „Rebellion“ dostala povedený klip. To má svůj důvod, jde totiž o nejkomplexnější a nejpovedenější kousek na desce. Mix death metalu a blacku je nesmírně drtivý. Purnama je zde navíc hodně teatrální a nabízí jeden nápad za druhým. Ať už jde o kytary, bicí nebo i zpěv, vše je velice povedené. Tempo se mění, stejně jako atmosféra, která je místy skutečně epická a zneklidňující. „Light The Void“ šikovně mění tempa a usazuje se v black metalových vodách. Největší „fofr“ alba „Dakr Flames“ je díky tempu i brutalitě skutečně divoká. Ale i v ní Purnama nezapomíná na dynamičnost a tak nejede neustále na plný plyn. „Phoenix“ kromě mixu death a black metalu nabídne i trochu pěkných thrash metalových riffů.

Deska trvá jen o něco málo déle než půl hodinu. To není žádná velká porce. Přesto máte k jejímu konci pocit, že se hudba maličko opakuje a nadšení z úvodu opadá. Velkým argumentem, o kterém často hovoří odpůrci kapely (za svou existenci Purnama nasbírala už slušnou řádku „haterů“) je až přílišná podobnost s Behemoth. A vcelku je to i pravda. Purnama skutečně hraje stejný styl jako zmíněná polská hvězda, či další zástupci našich sousedů Hate. Dokonce i gesta, která dělají kluci v klipu k „Rebellion“, Behemoth velice připomínají. Přesto se nedá mluvit o nějakém kopírování. Purnama působí zkrátka tak, že má své vzory a chce si z nich vzít to nejlepší.

„Flame Of Rebellion“ je povedená death/black metalová deska. Dobře zahraná, ozvučená a s pořádnou dávkou atmosféry. V závěru se sice už opakuje, ale i tak představuje Purnamu jako velice talentovanou kapelu.

Tomáš Marton             


www.purnama.cz

YouTube ukázka - Rebellion

Seznam skladeb:
1. It´s Coming
2. Nature Will Remain
3. Rebellion
4. Light in the Void
5. Prometheus
6. Dark Flames
7. Phoenix
8. Song for Victory

Sestava:
Jakub Viták - kytara, zpěv
Vašek Vaníček - kytara
Pavel Bukovic -baskytara, zpěv
Václav Lhota - bicí

Rok vydání: 2020
Čas:33:42
Země:Česká republika
Label: Metalgate records
Žánr: Death/black metal

Diskografie:
2017 - Lioness
2020 - Flame of Rebellion

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.05.2020
Přečteno: 1293x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10247 sekund.