RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THE OUTSIDER - From Ancient Gods And Forbidden Books

The Outsider je jednočlenný projekt mexického multiinstrumentalisty, který si říká právě tímto jménem. Projekt začal být aktivní v roce 2016 a od té doby vydal tři desky, jedno EP a dva singly, což svědčí o vysoké aktivitě tohoto muzikanta, který se shlédl v symfo-metalových kapelách typu Septicflesh, Fleshgod Apocalypse, Rotting Christ, ale také Sigh, Ihsahn nebo Voivod. První jména patrně hrály pro jeho vývoj tu největší roli, neboť The Outsider hraje především symfonický death metal, ale postupně si čím dál víc potrpí na avantgardní koření. Třetí album „From Ancient Gods And Forbidden Books“ svým názvem evokuje tématiku příběhů H.P. Lovecrafta a celkově kosmického horroru jako hlavního lyrického směřování.

S „I Belong To The Stars“ začíná poznávání této dlouhé desky. Hudebně připomíná starší tvorbu Septicflesh (když byl jejich název ještě rozdělen na dvě části). To však není na škodu, protože The Outsider tuto inspiraci přetavuje ve velice kvalitní symfo-death metal. Dokonce i orchestrace zní velice dobře, ačkoliv se skladatel nepouští do žádných velkých či složitých postupů. „Bringers Of The Apocalypse“ překvapí thrash metalovým úvodem a také přítomností Kristiana Niemanna, jenž hrál mimo jiné s Therion, jejichž první etapu může skladba připomínat, neboť má temnou atmosféru, jen ve slokách nezní growling, ale šepot či obyčejný přednes textu, nechybí ani sbory. Niemann dodal kytarové sólo a v závěru písně poprvé zazní i orientální motivy, které The Outsider s oblibou používá.

„Primordial Abyssal Chaos“ zní jak návrat do první poloviny devadesátých let - klasické death metalové riffy, hluboký growl a archaický zvuk kláves. Ve skladbě hostuje i dlouholetý spolupracovník projektu Rick Loera. Nejpůsobivější částí písně je její střed, kdy se muzika začne „vlnit“ v orientálních rytmech a postupně přidává bubínky a netypické kytarové sólo. Avantgardní duch The Outsider se začíná ozývat. Velice dobrý dojem alba trochu zabrzdí unylá „The Wish That Became A Curse“, jež zní hutně, ale nemá výrazné momenty. Dost je zde poznat i automatický bubeník, který nezní dvakrát dobře. Devítiminutová „Nine Worlds Down“ začíná hodně pomalu a rozvážně. Outsiderův growl je stále dost hluboký (dle odhadu i upravený mašinkami) a zní sice chorobně, ale poněkud nepříjemně. Píseň postupně roste. Přibývají sbory a také je stále více znát snaha o co nejodlišnější přístup k muzice. The Outsider chce být avantgardní. Přichází disharmonické kytarové sólo, které společně s drásavě pomalým tempem zní všelijak, jen ne zábavně. Druhá polovina skladby se přelije do pořádné death metalové masáže a nabídne masivní riffování, skvělý rytmus a , chorobné mručení.

„The Headless Horror Master“ buduje strašidelnou atmosféru. Bublavě zdeformovaný growling kolem vás pluje jak hrůzu nahánějící entita, doprovázená hřmotným death metalem. A do toho se ozývá hlas Kellyho Shaefera z Atheist. Skladba je doslova rozbita jazzovou vložkou a disharmoniemi. Klavírek, jazzíček a pohodička, to je úvod „Suicide Is Progress Master“. Hostuje zde saxofonový mág Jørgen Munkeby z Shining. The Outsider zde zkouší vše možné a testuje posluchačovu odolnost. Saxofon zní jak hraný pozpátku díky všelijakému skřípání a ,pazvukům, a když už začne mít skladba klasické kontury (death metalová pasáž) zničí ji opět šílený saxofon.

Po chaosu má přijít řád. Ten přinese „Beatiful“, která ukáže, že Outsider umí skládat velice pěkné melodie a také když chce, udělá „normální“ skladbu. Death metal si tu podává ruce s blackem a doomem. Orchestrace jsou citlivé, a v druhé polovině skladby vám možná spadne brada. Hudba je najednou skutečně krásná, melodie libozvučné a atmosféra zasněná. Bohužel to je poslední výborný moment alba Po krátké mezihře je na řadě „Lost“. Píseň zní velice hororově a je až filmová, nicméně není k posluchači příliš přívětivá. Nemá melodii a hodila by se jen jako doprovod k nějakému obrazovému materiálu. Závěrečná „The Divine Punishment“ ukončuje příběh desky ještě větším chaosem a velice znepokojivou hororovou atmosférou.

Zajímavý je zvuk nahrávky. The Outsider využil „8 Dimensional audio effect“, díky kterému máte pocit, že je zvuk prostorový. To se projevuje, když máte nasazená sluchátka a v některých momentech je to efekt skutečně působivý. Jinak se ale nedá říci, že by deska byla ozvučena nějak špičkově. Například zpěv mnohdy nezní příliš dobře. Těžko říci, zda je to záměr či nikoliv.

„From Ancient Gods And Forbidden Books“ je sice zajímavé album, snaží se být „jiné“, originální a avantgardní, mnohdy však tato snaha zničí dobré nápady. Úvod desky je prakticky čistě symfo-death metalový a zde je muzika velice dobrá. Později The Outsider rozbíjí strukturu skladeb různými avantgardními „vylomeninami“ a jde přesně proti poslouchatelnosti. Přesto deska skrývá mnoho velice povedených melodií a nápadů. Pro posluchače otevřenému experimentálnějšímu metalu by to mohla být velice zajímavá deska.

Tomáš Marton             


FB THE OUTSIDER

YouTube ukázka - Primordial Abyssal Chaos

Seznam skladeb:
1. I Belong to the Stars
2. Bringers of the Apocalypse
3. Primordial Abyssal Chaos
4. The Wish That Became a Curse
5. Nine Worlds Down
6. The Headless Horror
7. 918
8. Suicide Is Progress
9. Beautiful
10. Prelude to the Downfall
11. Lost
12. The Divine Punishment

Sestava:
The Outsider - vše
Hosté:
Kelly Shaefer - zpěv
Kristian Niemann - kytara
Rick Loera - zpěv
Jørgen Munkeby - saxofon
Daniel Serratos - zpěv

Rok vydání: 2020
Čas:1:09:30
Země: Mexiko
Žánr: Symfonický death metal/avantgarda

Diskografie:
2016 - The Outsider
2017 - Orchestral Renditions from the Unknown
2020 - From Ancient Gods and Forbidden Books

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.07.2020
Přečteno: 845x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.45474 sekund.