Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VEGA - Anarchy And Unity

Britská Vega si až moc zahrávala s trpělivostí svých fanoušků, přesto v podstatě neudělala nic, čím by si nějakou nevraživost mohla vysloužit. Jen natočila pár slabších desek, čímž u řady příznivců sabotovala úsilí z počátku kariéry, kdy v roce 2010 předložila výtečný debut „Kiss Of Life“ a o tři roky později neméně podařené album „What The Hell!“. Pak to s kapelou začalo jít z kopce, když „Stereo Messiah“ očekávání nesplnilo a počin „Only Human“ z roku 2018 se zdál být slabý jako třikrát vyluhovaný čaj. S minulou „Grit Your Teeth“ se úpadek zastavil a i když album nepředstavovalo maximum toho, čeho by byla Vega schopná, ukázalo kapelu asi v nejlepším světle od „What The Hell!“. Proto nebylo třeba vyhlížet novinku „Anarchy And Unity“ s despektem.

Vega má oproti řadě roztodivných projektů současné AOR scény výhodu. Je to kapela, která drží pohromadě a nelepí ji dohromady najatý producent s patentem na rozum. Vega moc dobře ví, jak má znít a nepotřebuje k tomu hitmakery typu Alessandra Del Vecchia s jeho laciným a zaměnitelným stylem. Kapela rezignovala na vývoj a pohodlně si lebedí ve svém vyhřátém pelechu na rozmezí AOR a komerčního hair metalu. Je ukotvena tam, kde ji příznivci chtějí mít a u každého z alb, které vydala, jde vlastně jen o to, s jak silnou kolekcí skladeb se jí povede přijít. Jejich kvalita byla v minulosti kolísavá, ovšem na „Anarchy And Unity“ Vega nabrala druhý dech, v čemž jí dopomáhá nová sestava, v níž uvolněný post kytaristy a bubeníka doplnili kytarista Billy Taylor a bubeník Pete Newdeck, člen stylově spřízněných Midnite City.

„Anarchy And Unity“ není převratným dílem, ale je albem rozhodně energickým a dobře se poslouchá, pokud jste fanoušky žánru, který svůj svatý grál našel už v osmdesátých letech. Vega na novince sází spíše na svižnější věci a přestože pilotní singl „Sooner Or Later“ příliš na poslech alba nenavnadil, naštěstí je zde dost jiných věcí, které přesvědčí o tom, že „Anarchy And Unity“ propadák není. Docela zaujme otvírák „Beautiful Life“, jenž nastaví tvář desky výrazným refrénem, v němž překvapí zpěvák Nick Workman, kritizovaný za to, že na minulých albech jel na půl plynu. Zde se to neděje a vokalista podává velice slušný výkon, ač jeho hlas nikdy nebude vrcholem rockového charisma. Ovšem pro potřeby Vegy je bohatě dostačující.

Silné refrény jsou devizou této desky. Nesnaží se působit podbízivě, nesklouznou k laciné líbivosti a u balad ani k unylosti. Ty nejvýraznější se podařilo napsat pro skladby „End Of The Fade“, „Ain`t Who I Am“, „Bring The Riot“ a „Had Enough“, čímž se řadí k tomu nejpodařenějšímu, co deska nabízí. Zejména „Ain`t Who I Am“ díky pestrosti, v níž takřka baladickou sloku vystřídá stadionově chytlavý refrén, má velký potenciál stát se stálicí v koncertním repertoáru kapely. Ne všechny položky se vyvedly na výbornou. Nejslabší místa se dají najít pod názvy „Welcome To Whatever“, „Live For Me“ a „2Die4“, v nichž jako kdyby se projevovaly dozvuky hubenějších let. Ale v případě toho alba to lze kapele odpustit, misky vah mezi dobrými a méně dobrými skladbami se rozhodně kloní na pozitivnější stranu.

Vega dala tuto desku fanouškům jako poděkování, že při ní stáli i v době, kdy nebylo vůbec jasné, zda studnice nápadů kapely už dočista nevyschla. Vega zažívá lepší časy. Kvalitativně se sice zcela nevrací do svých nejlepších časů, tedy na začátek kariéry, ale dokáže přesvědčit o tom, že naděje kdysi do kapely vložené nebyly plané.

Jan Skala             


www.vegaofficial.co.uk

YouTube ukázka - Sooner Or Later

Seznam skladeb:
1. Beautiful Lie
2. Sooner Or Later
3. End Of The Fade
4. Ain`t Who I Am
5. Welcome To Wherever
6. Bring The Riot
7. Live For Me
8. Kneel To You
9. Glow
10. C`mon
11. Had Enough
12. 2Die4

Sestava:
Nick Workman - zpěv
Markus Thurston - kytara
Billy Taylor - kytara
Tom Martin - baskytara
James Martin - klávesy
Pete Newdeck - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 48:44
Label: Frontiers Music
Země: Velká Británie
Žánr: AOR/hair metal

Diskografie:
2010 - Kiss Of Life
2013 - What The Hell!
2014 - Stereo Messiah
2016 - Who We Are
2018 - Only Human
2020 - Grit Your Teeth
2021 - Anarchy And Unity

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 29.09.2021
Přečteno: 1189x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
-V zásadě s...29. 09. 2021 22:30 Petronius
VEGu mám rád....29. 09. 2021 19:53 Martin01


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1169 sekund.