DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TEN STICKS - Přes hlaveň do hlavy

Kapely Ten Sticks funguje už pěknou řádku let. Vznikla v roce 1993, ačkoliv první dva roky nesla kapela jméno Mystery. Skupina se zpočátku účastnila soutěží, ve kterých se jí dařilo, nicméně než něco vydala, přerušila svou činnost. K větší aktivitě došlo až v roce 2005 (opět soutěže – druhé místo v „Naděje beatu“), nicméně debutová deska „H.U.S.A.“ přišla na svět až o čtyři roky později. Přes různé personální změny kapela vydala v roce 2018 druhou desku „Koloběh“ a na další dlouhohrající nahrávku zatím nedošlo. Nejnovějším přírůstkem do diskografie Ten Sticks je čtyřskladbové EP „Přes hlaveň do hlavy“, které má pouze dvanáct minut. Skladby jsou poměrně krátké, nicméně je to řádně intenzivní necelá čtvrthodinka. Ten Sticks se prezentují jako crossoverová kapela, jejich styl je obtížněji škatulkovatelný a především spojuje hned několik hudebních směrů.

Nahrávku otvírá titulní song, jenž překvapí temnou atmosférou a důraznými riffy. Zpěvák Tomáš Hřebíček se pěvecky pohybuje místy mezi Noidem Bártou a Martinem Zellerem z Cocotte Minute. Hudba řeže a tísnivou aurou dokáže vtáhnout. Některé riffy by slušely kdejaké nu-metalové kapele, jiné pro změnu působí groove metalově. Samotný refrén je chytlavý a textově působivý. „Amigos Companeros“ pokračují v hutném riffování a Ten Sticks přidávají o něco více elektronických zvuků. Skladba je rychlejší, ale stejně jako úvodní položka nevydrží v jednom rytmu a neustále se mění. „Jedem s Methem“ překvapí rapovanými pasážemi a více nu-metalovým pojetím. Skvěle působivý je rychlý přechod do výrazného melodického refrénu. V melancholické „Bílej Král“ Ten Sticks ukazují, že umí navodit skutečně působivou atmosféru. Zpěvák Tomáš předvede v úvodu zcela jiný hlasový rejstřík, jeho hlas si bere veškerou pozornost. Skladba se poté vrací k výrazu z předešlých songů, ale melancholie zůstává.

Ten Sticks se těžko k něčemu přirovnávají, jejich výraz je poměrně osobitý, ačkoliv jednotlivé příchutě jejich hudby mohou vždy někoho připomenout. Čtyři skladby utečou jak voda, ale umí velmi rychle zaujmout. K tomu dopomáhá kvalitní sytý zvuk a velice solidní české texty. Nu-metal, groove metal či rock, to vše se dá zastřešit označením crossover. Ten Sticks natočili velmi povedené EP, otázkou je, kam se jejich kroky upnou dál a jak by zněla další případná dlouhohrající deska.

Tomáš Marton             


tensticks.cz

YouTube ukázka - Přes hlaveň do hlavy

Seznam skladeb:
1.Přes hlaveň do hlavy
2.Amigos Companeros
3.Jedem s Methem
4.Bílej král

Sestava:
Tomáš Hřebíček - zpěv
Lukáš Plšek - kytara, zpěv
Jan Putna - kytara
Klement Růžička - baskytara
Vlastimil Sakánek - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 12:00
Země:Česká republika
Žánr: crossover

Diskografie:
2009 - H.U.S.A.
2018 - Koloběh
2022 - Přes hlaveň do hlavy (EP)

Foto: archiv kapely


Vydáno: 01.10.2022
Přečteno: 882x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09555 sekund.