RIOT V - Mean Streets
Po třech vynikajících předchozích řadovkách,...

DOMAIN - Before The Storm
Taky jsem měl tohle album jako jedno z prvních...

MORAVIAN BASTARDS - Old Tavern Tales
Zdravíme webzin a především Hiraxe! Chceme moc...

FREEDOM CALL - Silver Romance
Freedom Call znám již nějakou dobu díky jejich...

DOMAIN - Before The Storm
Before The Storm je nejlepší album Domain, za...

DOMAIN - Before The Storm
Nejlepší z nejlepších - celých 35 let od vydání.

VADER - Future of the Past
Nejsem zrovna fanda coververzí, ale Polští...

DOMAIN - Before The Storm
Jeden z prvních kompaktních disků, které jsme...

FREEDOM CALL - Silver Romance
"Supernova" je super song. Ale minulé album se mi...

PAIN - I Am
O Peteru Tägtgrenovi bylo v posledních letech...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KATATONIA - Last Fair Deal Gone Down

V roce 2000 byla Katatonia konečně kompletní kapelou. Fredrik Norrman přivedl do skupiny bratra Mattiase, který se ujal baskytary. Za bicí usedl Daniel Liljekvist a bylo to znát, kvalita šla nahoru. První vlaštovkou nové sestavy bylo EP “Teargas“ s titulní velmi chytlavou skladbou, která se dostala i na album. To dostalo název „Last Fair Deal Gone Down“ a zdobil jej tradičně velmi depresivní obal.

„Dispossession“ posluchače přivítala překvapivě příjemnou melodií a vzdušnými klávesami. Na Katatonii to bylo nezvykle pozitivní. Rozdíl oproti předchozím dvěma nahrávkám je patrný v lepším zvuku, kvalitnějších bicích a Renksově zpěvu. Jonas se zlepšil a daří se mu lépe pracovat s hlasem. „Chrome“ tvrdým úvodem pošle posluchače do hlubší melancholie. Nad důraznými bicími a doomovou atmosférou ční Nyströmova kvílivá kytara, která ke kapele neodmyslitelně patří. Stejně jako první píseň i „Chrome“ je ve své temnotě hitovou skladbou, která chytí a nepustí. Kratičká „We Must Bury You“ je metalu prosta úplně a nabídne moderní rockové postupy a trochu elektroniky. Skladbu nenabubnoval Daniel Liljekvist, ale automat.

Nejdelší song „I Transpire“ dosahuje téměř šesti minut, kapela se vrací do doom metalové minulosti a nabídne pomalé tíživé tempo, ultra-melancholickou kytaru a pocit beznaděje. Sloka změní auru a patří zkreslenému Jonasovu vokálu. Nechybí prvky gotiky a opět je nutné připomenout, že refrén je chytlavý. Katatonia má na desce i přes všemožné detaily a hudební fígle v jádru písničkovou formu. Deska je často označována za alternativní rock, čemuž odpovídají songy „Teargas“, „Tonight´s Music“ či „Clean Today“. Není žádným tajemstvím, že kapela se nechala ovlivnit kapelou Tool a kdo chce, jistě tuto inspiraci nalezne.

Jedním z vrcholů desky (vedle hitu „Teargas“) je nesmírně temná a zatěžkaná „The Future Of Speech“. Zazní prvky progu a výrazný zvuk mellotronu, který provází takřka celou nahrávku, zajímavá a netypická struktura písně vrcholí skvěle vygradovaným finále. Desku zakončuje velmi důrazná „Don´t Tell A Soul“ s jemným počátkem, ale ráznou změnou nálady písně. Především živočišná hra Daniela Liljekvista povyšuje skladbu na černého koně alba.

Katatonia sype jeden smutný, ale chytlavý song za druhým. Je až s podivem, že se v době, která přála alternativnímu rocku, ostatně čemukoliv, co bylo „jiné“, více nechytila a komerčně neprosadila. Ačkoliv má album sevřenou atmosféru, muzika je pestřejší než na předchozí desce. Metal není dominantní, ale doomaři si rozhodně najdou své. Je tu i trocha gotiky či náznaky tíhnutí kapely k progresivnějšímu vyznění. Především je „Last Fair Deal Gone Down“ hitovou deskou, plnou smutných, ale chytlavých songů. To skupina využila pro první pořádnou koncertní aktivitu a vyrazila na turné s Opeth. „Teargas“ bývá součástí koncertů dodnes (ač pro aktuální turné vypadla ze setlistu).

V roce 2001 Katatonia vypustila ještě singl „Tonight´s Music“ s dvěma dalšími skladbami, které posluchači mohou znát z pozdějších reedicí řadového alba. Nová sestava ukázala, co umí, složila dosud nejvyspělejší album, ale to nejlepší měla ještě před sebou.

Tomáš Marton             


katatonia.com

YouTube ukázka - Teargas

Seznam skladeb:
1. Dispossession
2. Chrome
3. We Must Bury You
4. Teargas
5. I Transpire
6. Tonight´s Music
7. Clean Today
8. The Future of Speech
9. Passing Bird
10. Sweet Nurse
11. Don´t Tell a Soul

Sestava:
Jonas Renkse – zpěv
Anders Nyström - kytara, mellotron
Fredrik Norrman - kytara
Mattias Norrman - baskytara
Daniel Liljekvist - bicí

Rok vydání: 2001
Čas: 50:39
Label: Peaceville Records
Země: Švédsko
Žánr: Alternativní rock/metal

Diskografie:
1993 - Dance of December Souls
1996 - Brave Murder Day
1998 - Discouraged Ones
1999 - Tonight´s Decision
2001 - Last Fair Deal Gone Down
2003 - Viva Emptiness
2006 - The Great Cold Distance
2009 - Night Is The New Day
2012 - Dead End Kings
2016 - The Fall Of Hearts
2020 - City Burials
2023 - Sky Void Of Stars

Související články


Vydáno: 18.05.2023
Přečteno: 860x




počet příspěvků: 6

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
To Seventh"Neříkám, že...21. 05. 2023 23:22 Pan Šoupálek
to SeventhAchjo, to je...20. 05. 2023 23:02 Tomáš Marton
BTW: v nadpisu...20. 05. 2023 15:13 seventh
Neříkám, že...18. 05. 2023 12:01 seventh
to SeventhMoc děkuji za...18. 05. 2023 9:15 Tomáš Marton


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10577 sekund.