Steven WILSON - Hand. Cannot. Erase.
Jedno z nejlepších rockových alb co jsme tady...

THEATRE OF TRAGEDY - Assembly
tak tahle recenze už je lepší ;-) S textem a...

GREAT WHITE - Psycho City
Za mě 10/10 je asi přehnané ale devítka zní lépe....

ALL FOR METAL - Gods of Metal (Year of the Dragon)
Já osobně bych „Gods of Metal (Year of the...

THEATRE OF TRAGEDY - Assembly
Za mně ToT topka, není slabé místo, nej pecka asi...

GREAT WHITE - Psycho City
Pro mě je o kousíček výš Twice Shy (je tam přece...

GREAT WHITE - Psycho City
Po vice než třicetiletém poslechu desek kapely,...

THE NEW ROSES - Attracted To Danger
Zpěvák je výbornej. Škoda k příklonu do...

THEATRE OF TRAGEDY - Musique
jasně, jak píšu - je to vždycky subjektivní a...

THEATRE OF TRAGEDY - Musique
Jsem asi strašně konzervativní, ale přijde mi v...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KALANDRA, LILI REFRAIN - 9.10.2024, Praha, Underdogs

Ve středu 9.10.2024 jsem mířil do pražského klubu Underdogs s vidinou silného zážitku, protože mě norská Kalandra naprosto okouzlila při loňském předskakování Leprous. Underdogs je malý klub s neopakovatelnou atmoškou. Bývají v něm o dost tvrdší bandy, než je tomu v případě éterické Kalandry, ale to vůbec nevadí. Do klubu si našlo cestu mnoho lidí a k vyprodání chybělo jen pár lístků.

Roli hosta a prvního vystupujícího plnila italská multiinstrumentalistka Lili Refrain. Do koncertu jsem ji vůbec neznal a netušil jsem, co čekat. V minulosti Lili Refrain vystupovala například s dark folkovými Heilung, přičemž část jejich atmosféry a punc čehosi magického si přinesla s sebou na pódium. Lili Refrain umí hrát snad na všechno. Od rolniček, přes bicí, klávesy až k elektrické kytaře. Využívá mašinku – syntezátor, který ji umožňuje nahrávat a vrstvit na sebe různé zvukové stopy. Lili si nejprve zabubnovala, přístroj její bubnování opakoval a tak přešla ke klávesám, opět chvilku hrála a nakonec přidala i kytaru. Výsledek byl takový, že vám připadalo, že hraje celá kapela. Nutno říci, že tohle mít vymyšlené a přesně zrealizovat vyžaduje pořádný kumšt a Italka jasně dokazovala, že je skvělá hudebnice. Lili však není jen výborná hráčka na nástroje, je i úžasná zpěvačka. Předvedla celou paletu vokálních rejstříků. Někdy její hlas působil jako stvořený pro nějaké pravěké rituály, jindy příjemně hladil, aby vše vrcholilo až v operních polohách. Ve zhruba čtyřicetiminutovém setu Lili ukázala několikrát, jak dovede krásně rozehrávat muziku takřka z ticha až k velkoleposti. Žánrově posluchač dostal všechno možné, ale nic, co by se snadno popisovalo. Prvky ambientu, dark folku, ale i rocku, to vše dohromady tvořilo nesmírně zvláštní a přitom podmanivou směs (zvláštní, tajemná a experimentální hudba). V polovině setu, když už se zdálo, že již není čím překvapit, Lili Refrain ukázala, že je i skvělá frontwoman. Byla velmi komunikativní a nechala zapůsobit italský temperament. Nechyběl humor a názorné předvedení jak funguje její přístroj na vrstvení zvukových stop. Lili Refrain překvapila asi jen mě, protože drtivá většina návštěvníků ji znala a hudebnici přijala s velkými ovacemi. Bylo to skvělé vystoupení a Kalandra měla na co navazovat.

Norská Kalandra sklízí čím dál větší úspěchy a nedávno ji vyšla nová deska „A Frame Of Mind“. Z té kapela zahrála pět kousků, ačkoliv páteř show tvořila předchozí „The Line“. Kalandra si získala jméno díky étericky znějícímu folku s prvky rocku a trochou popu. Ústřední postavou je krásná Katrine Ødegård Stenbekk, jejíž hlas je dokonalý. První třetina setu představila především nové songy, a protože nové album je orientováno více rockově, rovněž živé provedení bylo překvapivě tvrdé. Druhá třetina nabídla více folku a jemnosti, v závěru opět přibylo rocku či post-rocku a také cover od Wardruny „Helvegen“ (zpěvačka Katrine s Wardrunou vystupovala). Byl to výborně vyvážený koncert, který ani chvilku nenudil. Skvělé instrumentální výkony si tykaly s úžasným zpěvem. Katrine má v hrdle zlato a nezažil jsem mnoho zpěvaček, které by naživo dokázaly takhle krásně zpívat. Katrine, ač působí něžně, není žádná studená princezna, ale velmi sympatická frontmanka, která ráda hovoří k publiku a prohodí i nějaký vtípek. Diváci nebyli ochuzeni ani o tradiční pódiovou prezentaci, při které má Katrin neklidné ruce a velmi často s nimi něco dělá, kreslí ve vzduchu a celkově se stále hýbe. V jednu chvíli se preventivně omluvila, že pokud jí selže hlas, bude to proto, že už má za sebou dlouhou koncertní šňůru a v klubu je hrozivé horko. To byla pravda, vedro v Underdogs bylo skutečně masivní. Na druhou stranu klub nabídl vynikající ozvučení. Kalandra předvedla nádhernou hudbu a předala příjemnou náladu. Bylo skvělé vidět uvolněnou kapelu, která si hraní užívala. Pozitivní energie byla všudypřítomná. Jediná výtka směřuje ke skutečnosti, že Kalandra přijela do Prahy už s téměř vyprodaným merchem (normální velikost trička jste už nesehnali).

Byl to vynikající večer, kterému dominovaly dvě fantastické zpěvačky a skvělá nálada. Jeden z těch koncertů, jež vám nalijí energii do žil, kterou ještě nějakou dobu čerpáte.

Setlist Kalandra: The Waiting Game, Slow Motion, Naive, I Am, Virkelighetens Etterklang, Bukkehorn jam, Borders, Segla, Wonderland, Ensom, Are You Ready?, It Gets Easier, The State of the World, Helvegen (Wardruna cover), Brave New World, Přídavek: Bardaginn

Tomáš Marton             


www.kalandra.no

FB Lili REFRAIN


Vydáno: 14.10.2024
Přečteno: 52x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12735 sekund.