DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax



komentáře k článku SONATA ARCTICA - The Ninth Hour


- RayeR

Po tech prechozich albech jsem ani zadnou speed rez necekal, takze tech par rychlejsich pecek prijmne prekvapilo. Poradnej speed pro me porad budou ty prvni cca 3 alba, ale respektuju, ze chtel Tonny delat taky neco jinyho a jeho tvorba se mi svym zpusobem porad libi, nejsem zrovna omezenej na jeden zanr. Ono asi hlasove davat totez, co pred 15 lety, neni uplne tak dobre mozny. Takze kdyz mam naladu na speed, sahnu po prvnich albech nebo jine kapele a nevadi mi to, necekam ze by chteli drbat porad to same jeste po 20, 30, 40... letech...

6. 12. 2016 3:34

- GNT

Luiz, T-rex: díky za komentáře, oba mají svou váhu. Ano power metal nejsou jen pateticky nabubřelé orchestrace s fantasy příběhy na pokračování - i když se přiznám, že právě tento druh je pro mě asi nejvhodnější, ovšem líbí se mi výhradně jen kvůli melodiím, zpěvu, sólům a vůbec sváteční necivilní atmosféře, texty a příběhy psané na bookletech jsou jen pro hardcore fantasy fanoušky. Závažnější texty u některých power kapel často přežvýkávají témata z různých bestselerů a zpravidla jsou jejich horší a tuctovější variantou. Občas mě osloví texty vztahující se k historii, ale ne pro ně samé, spíše mě to vede (pokud v něj. textu narazím na událost, o níž moc nevím) k tomu, abych si vyhledal v knihách a na netu další informace. Když už jsme v diskusi o SA, tak tahle kapela měla texty vždy "netradiční" (netrad. v power metalu), šlo spíše o nějaké osobní výpovědi T. Kakka, fantasy se tu neobjeví. Ale i tady jsem šel po hudbě - možná je dobře, že text nevnímám a ani mu moc nerozumím (protože je v anglličtině, nebavím se teď o rozklíčování úvah autora textu), protože mi to umožńuje si k melodii vybavovat vlastní asociace, vlastní představy, čímž se v okamžiku poslechu stávám jakýmsi "spoluautorem" daného díla.

4. 11. 2016 8:37

- luiz

Co se týká textu, sdílím naprosto stejný názor jako GNT. Nikdy pro mě nebyl rozhodující, i když lecčemu rozumím, nepřikládám tomu žádnou váhu, mnohem důležitější je pro mě samotná melodie a kvalita zpěvu, nikoliv textu.

3. 11. 2016 23:02

- t-rex

Tak mě třeba texty v hudbě zrovna velice zajímají, protože každý si v životě procházíme svým, stejně jako skladatelé s jejich texty se člověk často dokáže ztotožnit. Pokud jde o power metal, tvrdit, že jde především tematicky o draky, fantasy a čaroděje není zase tak úplně pravda. Ona je ot hdoně široká nálepka, která zatřešuje i spoustu kapel, která má především psychologické a osobní texty a po těch já jdu, jak píšeš.Text prostě někdy dokáže hudbu neskutečně umocnit.

3. 11. 2016 15:11

- GNT

Anonim: pro mě ne, neumím natolik anglicky dobře, abych ho při poslechu vnímal notabene nad ním přemýšlel - to mi nehrozilo ani při poslechu hudby české (kterou si už dnes nepouštím), byla-li melodie příjemná, ucho se mi vždy soustředilo na ni. Text pro mě vždy byl (a bude) vedlejší, snad u nějakých písničkářů hraje text důležitou a někdy i hlavní roli. Jestli to má někdo nastavené jinak, tzn. že třeba v power metalu jde vysloveně po textech případně je pro něj text nějak extra důležité, ať se tedy ozve - já ve svém okolí takového člověka neznám. Ono někdy jde i o duševní zdraví, měl-li by se člověk vážně zabývat příběhy nějakých čarodějů, draků, králů, bojovníků ...

3. 11. 2016 9:47

- Anonim

to GNT: Jenomže text je nedílnou součástí hudby.

3. 11. 2016 9:35

- GNT

Anonim: v metalu je optimistické hudby dost, člověk si ovšem nesmí přlíš všímat textů, které jsou někdy s hudební stránkou v zásadním rozporu. Reggae neposlouchám - až na výjimky, kdy se jeho prvky objevily ve skladbách hardrockových skupin.

3. 11. 2016 6:32

- Savapip

Že redaktoři jsou duše citlivé a většina ostatních omezení zastydlí konzumenti, to rozhodně nechci tvrdit, já jsem chtěl svým diskuzním příspěvkem říct jen tolik, že u kapely, která naposledy udělala power metalovou desku před dvanácti lety a od té doby vydala čtyři kousky, které s power metalem zas až tak moc společného neměly, mě očekávání, že zrovna teď přijde s power metalem připadá, inu (eufemisticky řečeno) velmi optimistické. A pohoršování se nad tím, že to není power metal, po tom vývoji, jaký má SA za sebou je asi tak odůvodněné, jako očekávání (abych citoval Karla KLafundu) že Maidni zahrají indie rock, Goťák si zapoguje a Petr Fiala z Mňágy nezačal používat growling, i když by to třeba mohlo mít něco do sebe :-). Ano, já souhlasím s tím, že TNH je nejslabší deska Sonaty Arcticy, osobně jsem jásal nad posunem k „Unii“ a te´d nejásám, ale budu-li tu desku poslouchat, aniž bych předpokládal, že to musí být power, tak taková sračka, jak někteří tvrdí, to alespoň pro mě není. Tím rozhodně nezpochybňuju názory jiných, sto lidí, sto chutí…

2. 11. 2016 15:50

- Anonim

to GNT: Jestli máš rád optimistické vyznění hudby, tak to bys vůbec neměl poslouchat metal, protože tam ho moc nenajdeš :-) (a to platí až na pár výjimek i pro power metal). Zkus radši reggae či ska. To je optimistické až moc :-). Ale s názorem na SA s tebou (i s většinou ostatních) souhlasím. Desky Sonaty jsou čím dál tím horší a horší, nudnější a nudnější. Mně nevadí, že se kapela vyvíjí. Mně vadí, že produkuje nudnou muziku bez nápadů. To je vývoj špatným směrem.

2. 11. 2016 14:47

Vcera - b.wolf

jsem si tedy novinku poslechl. Skupina, kterou jsem si docela oblíbil, hlavně kvůli prvním čtyřem fosnam. Vydání Unie jsem bral jako malé vybočení, bohužel pak už se z toho stal jasný směr a poslední deska to dokazuje. Nenašel jsem nic, co by stálo alespoň za zmínku. Dál jsem tentokrát na recenze a cedlo poslouchal u kámoše. Jak vidno, dobře jsem udělal, jelikož tento vývoj nelze nazvat jinak než nezazivny, nudný a zbytečný. Hodnotit není co, farewell SA.

2. 11. 2016 12:02

- adrian

Souhlas se vsim, co napsal Karel Klafunda. Co se kytar tyce, ony uz i dokonce zneji jak samply. I Vondrackova ma tvrdsi kytary! No, vypada to, ze Jani Liimatainen zavcasu rozpoznal nasledujici vyvoj. Jinak je zabavne cist na webu recenze a pote komentare pod nimi. Vypada to tak, ze recenzenti jsou otevreni, progresivne smyslejici lide, kdezto vetsina obycejnych posluchacu pouze omezeni zastydli konzumenti, bez schopnosti vcitit se do citlive duse umelce :-)

2. 11. 2016 8:20

- GNT

Karel Klafunda: ano, Tony Kakko kuňká, a já dodávám, že i kníká, zajíká se atd. - i to je součástí jeho pěveckého projevu a bylo to patrné už na 4. albu, kde to však člověk powerspeedový ještě toleroval. Kytara se na posledních albech SA stává naprosto nadbytečným nástrojem, který by mohl klidně znít z nějakých samplů. Už jsem to naznačil v předchozích komentářích - T. Kakko se bude vyvíjet dál a dál a dál (přinejmenším na 3. albu je vývoj někam dál jasně slyšet) a zatratí ho zřejmě i jeho dnešní obhájci (tedy pokud neprojdou stejným vývojem jako Kakko). Mě úprk SA od powerspeedu svého času dost "bolel", ale je to pryč, v životě jsou důležitější věci.

2. 11. 2016 8:04

- GNT

Savapip: citace - "nelíbí se mi muzika, kterou SA dělá, protože to není power metal" ... Jestliže je někdo zarytým powermetalistou (a nic jiného ho momentálně nebo vůbec nezajímá), nevím, proč by nemohl vyslovit/napsat takovýto názor. Můžeme si sice něco myslet o omezeném hudebním obzoru nositele tohoto "vyznání", ale to je tak všechno. Já mám respekt a pochopení i pro takové velmi úzce vymezené a ortodoxní přístupy k hudbě, proč ne. Něco jiného by bylo, kdyby tu někdo hlásal nenávist či rovnou "smrt" žánrům, které nesnáší.

2. 11. 2016 7:54

- Karel Klafunda

já si teda myslím, že spousta lidí to, co na desce je, řeší právě proto, že se jim to nelíbí, což je logické, ne? Nebo jak jsi to myslel. To, že SA nejede na téhle vlně, je snad jasné od The Days of Grays. Tam mě to ještě bavilo, ale další dvě desky už nestály za nic a novinka je žánrový útěk jinam a hlavně kompozičně plytká záležitost s absentujícími zajímavými kytarovými riffy, přeplácanými klávesami a Kakkovým nesmělým prozpěvováním a kuňkáním do mikrofonu. Tohle se nedá poslouchat ani jako kulisa, jak je to protivná, nijaká a unylá hudba.

1. 11. 2016 20:30

- Savapip

to Karel: ale vždyť to přece není o tom, že když se musí vyvíjet jeden, že to tak musí dělat všichni. Chci-li to dělat stejně, je to moje volba, chci-li to dělat jinak, je to taky moje volba. Když to Kakko má nastavené vývojově, tak mě přijde praštěné, že někteří ho odsuzují už z podstaty proto, že neudělal muziku, jakou už kdovíkolik let nedělá a jak oni mají představu, že by měl hrát. Vadí mi to, že řada lidí vůbec neřeší, co je na desce, jen proto, že tam není to, co chtějí slyšet. Líbí se mi Tvoje první věta a já vůbec nezpochybňuju názory těch, co tvrdí, že se jim nová Sonata nelíbí, chápu to. A beru jako narosto zásadní rozdíl, když řekneš nelíbí se mi muzika, kterou SA aktuálně dělá nebo nelíbí se mi muzika, kterou SA dělá, protože to není power metal. Proto obhajuju vývojáře, i když třeba už za pár dní si budu v recce na jinou metalovou "legendu" lebedit, že se drží už řadu let svého kopyta a drhnou furt to samé... :-)

1. 11. 2016 20:05

- Karel Klafunda

nová Sonata se definitivně posunula mimo mé chápání kvalitní hudby, Kakko má svůj svět evidentně vymyšlený úplně jinak než já. OK, dokážu s tím žít a nijak mě to netrápí. Nicméně pořád si myslím, že je legitimkní postoj do této diskuze napsat, že kvalita jejich muziky šla podle mě do prdele a z výborného power metalu se posunuli do nějakých ... ani mě nenapadá napsat jakých vod. Jenže když to tady napíšu, budu za zaprděného idiota, který zastydl u Eclipticy, nemá otevřenou mysl a nechápe, že umělec se chce vyvíjet a nebaví ho x let drhnout furt to samé. Nicméně nechápu, proč Maiden dávno nehrají indie rock, Goťák nepoguje s inženýrem Haubertem a Petr Fiala z Mňágy nezačal používat growling. Hudebně se vyvíjet je přece běžné, ne?

1. 11. 2016 19:36

- GNT

Ferda: já neřeším nový placky, já se jen snažím říct těm, kterým se nová SA nepozdává (nikoho jiného se nesnažím oslovit), že se nic neděje, že s tím stejně nic neudělají. Lepší je poděkovat za alba, která se mi líbí, a pak hrdě odkráčet jinam, kde mi to bude vyhovovat více.

1. 11. 2016 13:36

- GNT

Lars Larsen: zatím mě ještě baví dost věcí. Jen se už nebudu rozčilovat nad faktem, že moje kdysi oblíbená skupina opět natočila album, které jsem od ní neočekával a nechtěl. SA zklamala již druhou skupinu svých posluchačů, - pokud si mohu dovolit zaprorokovat, pak tvrdím, že v dohledné budoucnosti bude zklamána i tvořící se skupina třetí. A pak čtvrtá pátá, ale to už mě spíš bude zajímat výše penze, než nějaký stále nespokojený hledající a nenacházejí Fin.

1. 11. 2016 13:30

- Lars Larsen

GNT - napiš rovnou,že tě nebaví žít a vlastně vůbec nic,stručně a jasně...stejně to musí být každýmu kdo četl tvoje komenty jasný.

1. 11. 2016 11:41

- GNT

Nechci se dohadovat, co chtěl umělec svým dílem říci (stejně jsem to nikdy neuhodnul). Nemám rád otevřené nejasné náhle utnuté konce. Nesnáším rozpolcené hrdiny, kteří váhají mezi tím, zda skočí z okna nebo si vystřelí mozek z hlavy. A od jisté doby považuji za ztracený čas sledování filmu či čtení knihy,které končí tragicky. Mám rád happy endy, třeba i nevěrohodné. Od hudby žádám vlastně totéž: jasný příběh s optimistickým vyzněním. Tragédií si užívám dost ve vlastním životě. Když mi oblíbená kapela už nenabízí to, co jsem na ní miloval, pak se musíme rozloučit, neboť já nehodlám měnit svůj hudební vkus - co je na tom k řešení? Kakko půjde dál a dál, zastavit ho na jeho cestě snad může jen ekonomická stránka věci, což, jak se zdá, zatím nehrozí. Odpadlí fanoušci minulých období SA jsou zatím nahrazováni novými, tolerance jiných nezná hranic.

1. 11. 2016 7:29

1 2 3 >>

Přidat komentář

Jméno:
Email:
Předmět:
Komentář:
Ochrana proti spamu: Název dnešního dne (bez diakritiky, malým písmem)


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0817 sekund.