PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EVAREST - Promo 2008

Jak říká druhá zásada policejního inspektora Trachty, je třeba vnést mezi podezřelé zmatek. Netuším, nakolik jsem pro pražsko-rumburskou kapelu Evarest podezřelým, ale zmatek mi v tom krapet nadělali. Mrknete-li na stránky kapely, zjistíte, že Evarest za sebou mají poměrně dlouhou historii, sahající až do konce minulého století. Její členové se cestou různě potkávali, vyměňovali (což trvá dodnes, současnou podobu kapela nabrala letos z kraje roku s příchodem bubeníka Zdenka) a organizovali (Scrat, Candela, Algaroth) až plynule přešli k současné obchodní značce Evarest. Pod touto hlavičkou vypustili, coby předzvěst alba plánovaného na konec letošního léta, do světa aktuální promo, které obsahuje celkem tři skladby. Určitě? Dle webu je „Promo 2008“ celkem čtyřskladbové a obsahuje ty samé skladby, které se svého času vyhřívaly na (dnes už neexistujících) stránkách kapely Candela. A aby toho matení nebylo málo, kotouček, který se prohání po mém obýváku, obsahuje z těchto čtyř pouze dvě skladby a třetí bude zřejmě novinková.

Tím můžeme výčet zmatků uzavřít a přejít k tomu podstatnému. Co se hudebního směřování týká, mají Evarest naprosto jasno. Rychlost a melodie jsou nejen základním definičním oborem speedmetalu, ale i tvorby Evarest. Bodem, který významně ovlivňuje vyznění kapely, je fakt, že u mikrofonu stojí sličná zpěvule Eva. A i když už dneska ve světě není žádný div, když se u mikrofonu vydatně projevuje zástupkyně slabšího pohlaví, přece jen si nějak nemůžu vzpomenout, že by se v naší domovině pohybovala kapela, která by do rovnice speed metal + zpěvačka mohla doplnit i výsledek na patřičné (tedy vyšší) úrovni. Jen tak mimochodem mě napadá, že vlastně i slovní hříčka v názvu kapely (Eva + Mount Everest :-) ) by mohla tyto ambice signalizovat. A tak na otázku, jestli by Evarest mohli být tuzemským pionýrem v téhle oblasti, odpovídám: „Inu, mohlo by být“.

Největší klady? Určitě sytý a jistý hlas Evy - další variace na téma hlouběji (až nespeedovsky) položeného zpěvu bez přebytečného výškaření. A když svou přirozenou barvu hlasu Eva lehce přibrousí (působivé i proto, že tak činí jen zřídka a účelně) dostává její projev ještě větší šmrnc. Dále pak stoprocentní potvrzení toho, co člověk od speedu očekává, tedy přitažlivá kombinace rychlosti, chytlavých melodií a kytarových sól, jež u Evarest funguje bez problémů. A velice příjemně hladí i doprovodné vokály. Asi jedinou (drobnou) připomínku bych tak měl ke zvuku. Vzhledem k určitému příliš optimistickému vyznění skladeb (ale třeba je to záměr) bych se přimlouval za (v některých pasážích) trochu zahuštěnější a intenzivnější bicí. Z trojky skladeb na mě nejvíc zabrala závěrečná „Hero´s Fate“. Rychlostní hymna v tom nejlepším smyslu slova, s decentním chorálem, asi nejubublanější hloubkou, skvělým sólem i krásně variabilním zpěvem. A ubírá-li se forma Evarest dle (patrně novinkové) „Fear“, mohli bychom se ve finále také spokojeně olizovat.

Tak tohle jo. Má-li „Promo 2008“ nalákat na chystané album, tak to u mě funguje stoprocentně. Hodně ambiciózní záležitost (o smělých choutkách Evarest svědčí nejen zmíněná spekulace na původ názvu kapely, ale i plánované místo křestu chystané desky, který kapela připravuje ve Švédsku), sice nijak objevitelská (očekával to snad někdo?), ale už teď splňující prakticky vše podstatné, co lze od speedu očekávat. A co je hlavní, ani v nejmenším nemám pocit, že by tímto Evarest vystříleli všechny náboje.

Savapip             


www.speedmetal.cz

Seznam skladeb:
1. Fear
2. For Goddamned Love
3. Hero´s Fate

Sestava:
Eva - zpěv
Pepa Fišer - kytara
Tomáš Matula - kytara
Olaf - baskytara
Honza Cinert - klávesy
Zdeno - bicí

Rok vydání: 2008
Čas: 17:31
Label: Farvahar Records
Země: Česká republika


Vydáno: 29.07.2008
Přečteno: 3626x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
LoveNejlepší,...5. 08. 2008 23:13 Tommy


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09768 sekund.