CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : situace mezi ex. cleny Citronu (...

ACCEPT - Humanoid
Posledný kvalitný počin tejto kapely bol Blind...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Já si jen dovolím vyjádřit se k Palu Drapákovi....

ACCEPT - Humanoid
Kdykoliv o sobě dá tato německá legenda vědět, je...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...

ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THUNDERSTONE – Dirt Metal

Co mají společného němečtí At Vance, španělští Sandalinas a finští Thunderstone? Švédského zpěváka Ricka Altziho. To by mě upřímně zajímalo, jak to ten člověk stíhá. Nové desky At Vance a Thunderstone vycházely navíc prakticky současně a tak máme možnost přímého porovnání. Nejdéle od alba „Tools of Destruction“ se Thunderstone řadí mezi naprostou melodickou špičku a doteď se jim dařilo přijít pokaždé s hodně silným albem. Po hodně povedené desce „Evolution 4.0“ byla laťka vysoko a proto jsem očekávala novinku opravdu s napětím.

Navíc se odporoučel dosavadní pěvec Pasi Rantanen, který nemohl být nahrazen jen tak někým. Naštěstí pro Thunderstone (a ostatní spolky, ve kterých působí) není Rick Altzi „jen tak někdo“. Ačkoli je jeho hlas od Pasiho docela odlišný, dokázal přesto do kapely zapadnout, aniž by musela jakkoli měnit svou tvář a postupy, které jsou pro ni charakteristické. Změna tedy kapelu nijak výrazně nezasáhla a díky tomu se jí podařilo navázat na šňůru hodně povedených desek i tou nejčerstvější.

Ta hned ze začátku útočí silným kalibrem. Singlová skladba „I Almighty“ překvapí houpavým refrénem a Altziho procítěným projevem, který nejvíc vyplouvá na povrch při pomalejších pasážích a táhlých tónech. Hned v závěsu následuje asi největší hit – titulní „Dirt Metal“, která má všechno, co by člověk očekával od pravé metalové hymny. Text o „nesvázanosti labely“ a „pozvednutých pěstech“ nejvíc připomíná Gamma Ray a jejich „Heavy Metal Universe“. Narozdíl od ní se ale zřejmě opravdovou hymnou nestane – koncertní hit je to ale tutový. Je vkusná, podpořená kvalitní a údernou hudbou a je na ní jen tolik kýčovitosti, kolik je pro takovou skladbu třeba. Tím máme odbyté melodické hity. Zbytek desky přináší mnohem víc tvrdosti a progrese – ovšem nikoli na úkor melodií. Nejtvrdší věcí je skladba „Star“, která je velkým oživením a ačkoli je znát, že Rickovi tenhle projev tolik nesedí a je si jistější v melodickém refrénu, než ve štěkavých slokách, stejně skladba nakonec vyznívá víc než dobře. Při vyjmenovávání povedených skladeb bych mohla začít intrem a skončit poslední „Suffering Song“. Za speciální zmíňku ale určitě stojí pomalejší „Counting Hours“ s dalším geniálním refrénem nebo intenzivní „Dead Lights“, která asi nejlíp využívá model, který má většina skladeb na albu – tvrdé sloky v kombinaci s táhlým a melodickým refrénem, který už po prvním poslechu nedostanete z hlavy.

Nevyplnila se ani moje obava, že Thunderstone a At Vance budou znít jako stejná kapela. Přímo naopak – obě si zachovaly svou tvář a Rickův vokál zní na každé desce tak odlišně, že se ani nechce věřit, že je to ten samý člověk. „Dirt Metal“ je plná kvalitních skladeb, krásných melodií a výborných textů. To vše je ozdobeno parádním vokálním výkonem a jako celek se to poslouchá jedna báseň. Tohle je pořádný power metal, jak si ho představuju já.

Ray             


www.thunderstone.org

Seznam skladeb:
1.Rebirth
2.I Almighty
3.Dirt Metal
4.Blood That I Bleed
5.Star
6.Ghosts Of Youth
7.Counting Hours
8.Dodge The Bullet
9.Deadlights
10.At The Feet Of Fools
11.Suffering Song

Sestava:
Rick Altzi – zpěv
Nino Laurenne – kytary
Titus Hjelm – basa
Jukka Karinen – klávesy
Mirka Rantanen – bicí

Rok vydání: 2009
Čas: 48:06
Label: Sony Music
Země: Finsko

Diskografie:
2002 – Thunderstone
2004 – The Burning
2005 – Tools of Destruction
2007 – Evolution 4.0
2009 – Dirt Metal


Vydáno: 08.01.2010
Přečteno: 3588x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Neni trochu ostuda,...25. 09. 2011 22:28 adrian


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10196 sekund.