PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ALCEST - Les Voyages De L'Âme

Je tomu asi tři roky, kdy mě doslova očarovali francouzští Alcest. Nejspíš za to může ta snová atmosféra, přitažlivá melancholie, či pestrá nabídka podmanivých melodií. Největší přednost v Alcest však vidím v tom, že jejich hudba je naprosto jedinečná a identická. Za absolutní špičku považuji předchozí album „Ecailles de Lune“, které ve mně dokázalo vyvolat nespočet emocí, dokonce až euforii. Neige, hlavní tvář kapely, zde dokázal skvěle pracovat s blackmetalovou agresivitou a spojit ji s krásnými melodiemi, čistým vokálem a již zmíněnou snovou atmosférou. Tenkrát jsem si říkal, že ten člověk má tolik nápadů, že by je mohl začít rozdávat. Podaří se mu ale navázat na předchozí úspěch a vyvolat tytéž emoce i s novinkou „Les Voyages De L'Âme“?

Zaručit můžu to, že Alcest se drží svých postupů a sází na osvědčené. Vsadím se, že první dvě skladby („Autre Temps“ a „Là Où Naissent Les Couleurs Nouvelles“) přitáhnou k Alcest zase řadu nových fanoušků. Vlastně jsem si u nich uvědomil, že jejich velkou zbraní je kromě jiného také francouzština. Tento jazyk má jakési zvláštní přitažlivé kouzlo, které k této tvorbě sedí naprosto přesně. Stejně krásné, magické a podmanivé jsou i kytarové melodie a Neigův „andělský“ vokál. Ten vlastně převažuje nad growlem, který ale přece jenom občas vykoukne (např. u „Nous Sommes L'Emeraude“). Škoda, že jenom občas. Dokázal bych si ho totiž představit na více místech, a to díky jeho osvěžujícímu účinku. Dále bych chtěl vyzdvihnout celkový zvuk alba. Troufnu si říct, že nikdy v historii kapely nebyly nástroje tak skvěle vyvážené jako zde. Čistě krystalický zvuk má zkrátka posluchače vtáhnout a nepustit. Daří se to ale tak napůl.

Mně osobně totiž chybí nějaká výraznější změna. Kapela čerpá z předchozí tvorby, ale všechny zmíněné hudební prvky a postupy se vlastně neustále opakují, a tak vytvářejí nekonečně zasněnou „mlhu“, v které se buď přestanete orientovat, nebo se začnete mírně nudit. Přesně takhle na mě působí třeba zbytečně dlouhá „Beings of Light“, která postrádá nějaký překvapivý moment. Sám už jsem se také několikrát přistihl, že jsem album nedoposlechl celé. Zkrátka té atmosféričnosti je tady na mě až příliš a pánům bych příště doporučil řídit se příslovím: Méně je někdy více. Kapela sice nabízí silné skladby, ty ale budou nejlépe fungovat jednotlivě.

Přesto na mě Alcest působí pořád jedinečně. Marně hledám ve svém playlistu někoho, kdo by mi Alcest alespoň zdánlivě něčím připomínal. Laťka byla v minulosti nastavená velmi vysoko, proto mám k „Les Voyages De L'Âme“ připomínky. Pořád to má ale své kouzlo! Proto bude mé hodnocení relativně vysoké

Mikka             


www.alcest-music.com

Seznam skladeb:
01. Autre temps
02. Là où naissent les couleurs nouvelles
03. Les voyages de l'âme
04. Nous sommes l'emeraude
05. Beings Of Light
06. Faiseurs de mondes
07. Havens
08. Summer's Glory

Sestava:
Neige - vokály, kytara, klávesy, basa
Winterhalter - bicí, perkuse

Rok vydání: 2012
Čas: 50:23
Label: Prophecy Productions
Země: Francie

Diskografie:
2007 - Souvenirs d'un autre monde
2010 - Écailles de Lune
2012 - Les Voyages de l'Âme

Související recenze


Vydáno: 10.09.2012
Přečteno: 3549x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Skvělá...20. 09. 2012 17:43 Supermartonátor
Poutavá recenze,...10. 09. 2012 15:10 Eyrekr
Jj, mam podobne...10. 09. 2012 14:15 syky


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09715 sekund.