ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KABÁT - Do pekla/do nebe

Od poslední fošny „Banditi di Praga“ Kabáti představili turné s živým big bandem a oslavili čtvrt století existence aktuální sestavy opět na Vypichu. Na domácí scéně není momentálně kapela, která by této pětici konkurovala ve smyslu popularity a rozsáhlosti produkčního zázemí. Kabát si může dovolit jeden koncert ročně a přitom vyhrát spousty cen, jelikož je již několik let pevnou součástí českého folklóru, jejich písně a zná je každý. Nabízí se tedy jednoduchá otázka: má ještě Kabát čím překvapit?

Po desce „Corrida“ se na teplické rockery vznesla vlna kritiky za jejich mainstreamovost a rádiovou podbízivost. Kapela byla v situaci, kdy každá nová deska nabírala zpoždění a vlastně již takových deset let není kam spěchat. Kabát si totiž své renomé vydobyl již v 90. letech, kdy se tvůrčí přetlak a postupné změkčování tvorby od raritního thrashe až po hospodský bigbít setkalo s masivním úspěchem a desítkami zlidovělých hitů. „Do pekla/do nebe“ měla, zdá se, velké porodní bolesti. Když totiž spolupracujete více jak 15 let s jedním studiem a vydáte u něho 7 alb (studio SONO), chtě nechtě se tento fakt promítne i do vaší tvorby, která postupem času začne připomínat kolovrátek. Kapela se chtěla ze stereotypního sevření vymanit a zažehnout novou jiskru u studia Barrandov Sound v čele s producentem Yardou Helešicem (ex-kytarista Support Lesbiens). Přestože deska nabrala o více než půl rok zpoždění a byla vydaná doslova za pět minut dvanáct, jednalo se o rozumný krok.

Je evidentní, že změna Kabátům prospěla a nový kytarový sound teplickou pětku nakopnul. Tuto živou vodu kvitoval zejména Milan Špalek, který vždy instrumentální materiál poslouchá jako inspiraci k sepsání kompletních textů. U prvotního singlu „hokejové hymny“ s názvem „Brousíme nože“ se ovšem zdálo, že je vše špatně. Mix zvuku nikterak neohromil, píseň jako taková se opírá vyloženě pouze o refrén a textově se taktéž nejedná o žádný skalp. Následně zveřejněná titulní „Do pekla/ do nebe“ má ale již patřičný říz, skvělý nosný hlavní riff a typický kabátovský zpěvný refrén. A pokračujeme v kladech. Skvělý zvuk jde ruku v ruce s ostřejší prezentací písní, která se z českého bigbítovského rybníčku často (i díky mírnému podlazení) přeleje do metalového moře (již zmíněná titulka, úvodní „Bang!“, „Restaurace pana Kalvody“). Textově a instrumentálně se ovšem jedná o ten starý dobrý Kabát – piráti, divoký západ, srandičky, klasické riffy, šťouchnutí do náboženství, banjo, jižní Amerika…co ale kvituji úplně nejvíc, je využití Špalkova vokálu. Dokážu si živě představit, že tato šedá eminence kapely by se vrhla na sólovou dráhu a díky svému podmanivému hlubokému hlasu a textovým schopnostem by v ní i uspěla. „Valkýra“ je totiž jasným hitem desky a její textová vážnost, vokály a instrumentálně padnoucí kabát šlape na paty legendárnímu songu „Ďábel a syn“. Nejinak je na tom i melancholická „Houby magický“ a vůbec - dlouhovlasý basák je slyšet daleko víc než na posledních kusech, což je jedině ku prospěchu věci.

Škoda, že si Kabát nijak neláme hlavu se strukturou songů a všechno tlačí evidentně přes refrén („Brousíme nože“, „Western boogie“), který se omílá do odumření ušních bubínků. Jasným důsledkem tohoto rozhodnutí je absolutně mizivá hravost v mezihrách, jež často pouze suplují bridge, ze kterého se najede opět na refrén. Už je to nějaký pátek, co Kabát překvapil propracovaným sólem, dvojhlasem nebo nějakým nezvyklým elementem (takové „Dole v dole“ bylo velmi příjemně kytarově laděné). Tady snad nic takového neexistuje, a když se s něčím přijde, jedná se o výsledek nemastný neslaný někde mezi dobrým nápadem a realizací („Brousíme nože“, „Valkýra“). Potenciál v písničkách určitě je a kapela bohužel nedokázala obohatit klasický postup ještě něčím navíc. Už tak v krátkém albu vzniká povážlivě dost vaty, byť stadiónové refrény se opět povedly a doprovody dobře řežou. Veselé kraťasy „Myslivecký ples“ a „Pakliže“ se míjí účinkem, ale to je, uznávám, spíš můj problém. Kapela dobře ví, že je mezigenerační a songy podobného typu již mají v její dlouholeté historii své místo. Otázkou je, nakolik se jedná o chladný kalkul a nakolik to kluky ještě baví psát a skládat, protože už nám za chvíli otočí padesátku.

Odpovím si na otázku z úvodu. Kabát mile překvapil jednou věcí: vrátil se v čase o nějakých pět desek zpět do dob přelomu nového milénia a naštěstí nepokračoval v trendu nastoleném „Corridou“. Nová placka nabízí klasické songy, ve kterých dřímá hitový potenciál, zádumčivé balady i typické bujaré oddechovky a již teď je nad slunce jasné, že se pár z nich stane nedílnou součástí každého živého vystoupení. Už z logiky věci je jasné, že kabátovské začátky už nás svou návštěvou nepoctí; přesto se najdou na nové desce místa, která připomínají trojici „Čert na koze jel“, „MegaHu“ a „Go satane go“. Tedy trojici, jež produkuje spoustu jednoduché, ale účinné a zapamatovatelné hudby. Hudby, po které je taková poptávka, že se hraje s železnou pravidelností každý víkend na zábavách a existuje k ní nespočet revivalů (včetně revivalu samotného Pepy Vojtka). Neprůstřelný důkaz umožňující pochopit vkus českého posluchače a svézt se na jeho pochybné vlně. Originál je však jen jeden a ten nejnovější je nadprůměrný, přičemž celý jeden bodík navíc si uzmula vynikající „Valkýra“.

Radek Neuman             

To to trvalo… Po desce „Banditi di Praga“ Kabát vehementně tvrdil, že fanoušci na další desku nebudou muset čekat čtyři roky. A měli pravdu. Čekalo se pět let. Neustálé odsouvání termínů, změny producentů a podobně na novinku dlouhou dobu vrhaly negativní světlo, ovšem na poslední chvíli, takřka do začínajícího turné přece jen deska vyšla. A je nutno podotknout, že to pětileté čekání se fanouškům asi přece jen vyplatilo. Před pěti lety jsem “Banditům“ nadělil v hodnocení sedm a půl bodu. Dnes bych byl asi skeptičtější a šel bych o bodík dolů a jestli se tak stane i v případě „Do pekla/do nebe“ si nejsem tak úplně jist. Ona je totiž ta nová deska v rámci kabátí diskografie podařená. Jistě, že už ji chybí takový drajv, jaký měli alba z devadesátých let, ale v současné době je to to nejlepší, co Kabát mohl vydat. Podařilo se totiž složit několik výtečných hitovek, ze kterých bych vyzdvihl zejména „Western Boogie“, „Pirates“, titulní „Do pekla/do nebe“ nebo „Restauraci pana Kalvody“. Společně s až doommetalovou Špalkovou „Valkyrií“ a melancholickou „Houby magický“ rozhodně vrcholy celé kolekce. Pak jsou tu věci jako „Bang!“ (monstrózní nástup kytar je ale úchvatný), „Myslivecký ples“ nebo kontroverzní hokejová hymna „Brousíme nože“, které můžeme zařadit k lepšímu průměru Kabátu. Ovšem, že album se neobešlo bez vaty, což je zbylá trojice skladeb, vykrádačka „Pohody“ „Proti proudu“, vykrádačka snad všech kabátů „Do Bolívie na banány“ a závěrečná hloupost „Pakliže“. Aritmetický průměr je proto vysoký, což je překvapující zjištění. „Do pekla/do nebe“ se prostě povedla.

Pepsi Stone 8/10
Kabáti se po téměř pěti letech dokopali k další desce. Nebudu tady rozebírat jejich neskutečnou lenost a raději se vrhnu na samotnou desku "Do pekla/Do nebe". Obal se mi tedy krutě nelíbí. To ale posluchače až tak trápit nemusí, protože důležitý je především samotý obsah a ten si kapela opět drží (opět s několika výjimkami) v nadprůměrné kvalitě.
Album by se dalo rozdělit na čtyři pomyslné části:

1. část: 6/10 ("Bang!", "Do pekla/Do nebe").
Přestože se domnívám, že úvodní song je asi nejhorší za celou existenci kapely, tak se i přesto dá (především díky skvělému textu) poslouchat bez větších problémů. Titulní věc je tradiční "kabátovka" v rychlém tempu, která však bohužel taktéž posluchači nenabízí nic převratného (ale špatná rozhodně není!). Navíc tyto skladby uplynou tak rychle, že je téměř ani nestačíte pořádně vstřebat před další částí alba.

2. část: 10/10 ("Western boogie", "Pirates", "Proti proudu", "Valkýra").
Od třetí skladby se však začínají dít věci. "Western boogie" je jasným adeptem na hit a jednou z nejlepších věcí na albu. Následující "Pirates" je další svižnější věc, která však obsahuje přesně TO, co mám na Kabátech rád. Jediná svižnější věc nové desky, kterou beru za svou. "Proti proudu" je nádherná záležitost, kde opět kapela servíruje své trumfy se vší vervou. Spojení hlasů Josefa Vojtka a Milana Špalka (oba podávají na albu opět skvělé výkony!) mi dodávají podobné pocity jako letitý hit "Na sever" z roku 2001.
Závěr druhé části obstarává "Valkýra" v podání Milana Špalka. Vzpomeňte si na fenomenální záležistost "Ďábel a syn" a budete doma. Po poslechu této skladby mi naskočila husí kůže až na zadku a pasuji jí na jednu z nejlepších věci v kabátí kariéře (spolu s "Šaman", "Kdoví jestli" a zmíněnou "Ďábel a syn"). Doporučuji volume silně doprava!

3. část: 5/10 ("Myslivecký ples", "Do Bolívie na banány", "Restaurace pana Kalvody", "Houby magický).
Bylo mi předem jasné, že po "Valkýře" již nepříjde nic, co by se jí mohlo vyrovnat. Po ní totiž následuje přesný protiklad v podání zábavné odrhovačky "Myslivecký ples", která se však drží v kabátím standardu a kapele ostudu rozhodně neudělá. Horší už je to s následujícími dvěma záležitostmi, které osobně považuji za omyl. Střednětempá věc "Do Bolívie na banány" a rychlovka (letos ty rychlovky nejsou zrovna silnou stránkou kapely) "Restaurace pana Kalvody" jsou zkrátka jen zbytečnými vycpávkami (podobně jako dříve "Nimrod Fábera", "Cesta do Kadaně" či "Narvi tam ten styl"). Na živo mohou fungovat (zejména první jmenovaná), ale tady působí doslova jako pěst na oko. Škoda! A "Houby magický"? Pomalá věc opět v podání Milana Špalka (Josef Vojtek ty balady zkrátka nemusí), která sice neurazí, ale ze židle vás zkrátka nezvedne.

4. část: 8/10 ("Brousíme nože", "Pakliže").
V závěrečné části máme na skladě poslední dva kousky. "Brousíme nože" asi nemusím nikomu představovat (na nejmenované sociální síti má již více než milión poslechů). Reakce na tuto jsem četl různé, ale osobně s ní nemám žádný problém. Je to klasická šlapavá věc (ála "Dole v dole", "Banditi di Praga), která by však dle mého názoru slušelo o něco svižnější tempo. To je však jediný zádrhel, který na této skladbě vidím (respektive slyším).
A na úplný závěr nám kapela připravila "Pakliže", kterou budete buďto milovat nebo nenavidět. Já se řadím do první skupiny a z ní neuhnu ani o píď, protože tuto bláznivou halekačku zkrátka nemohu dostat z hlavy. Neustále si každou chvíli pobrukuji refrén, kterého se ne a ne zbavit. Názor si na ní udělejte sami, ale za mě je to jasná 10/10, protože tohle mě zkrátka baví. Člověk zkrátka vypne mozek a užívá si bláznivé zábavy.

Na závěr mé recenze jen dodám, že kapela vydala album, které se může směle zařadit vedle ostatních bratříčků. V některých momentech cítím závan devadesátek, který je však zabalený v prvotřídním zvuku, a přestože se albu opět nachází skladby, které mi až tak nelahodí, tak klady jasně převažují. Na rozdíl od jiných kapel se Kabáti ani moc neopakují, což kvituji s povděkem. Některé skladby mě nejen mile překvapily, ale dokonce i posadily na zadek a to jsem nečekal ani v nejmenším. Doufám, že na příští desku nebudeme čekat dalších pět let.

František Šafr 7/10

kabat.cz

YouTube ukázka - Do pekla/do nebe

Seznam skladeb:
1. Bang!
2. Do pekla/do nebe
3. Western boogie
4. Pirates
5. Proti proudu
6. Valkýra
7. Myslivecký ples
8. Do Bolívie na banány
9. Restaurace pana Kalvody
10. Houby magický
11. Brousíme nože
12. Pakliže

Sestava:
Josef Vojtek – zpěv
Tomáš Krulich – kytara
Ota Váňa – kytara
Milan Špalek– baskytara, zpěv
Radek Hurčík – bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 36:54
Label: vlastní
Země: Česká republika
Žánr: big beat

Diskografie:
1991 - Má jí motorovou
1992 - Živě!
1993 - Děvky ty to znaj
1994 - Colorado
1995 - Země plná trpaslíků
1997 - Čert na koze jel
1999 - MegaHu
2000 - Go satane go
2003 - Dole v dole
2006 - Corrida
2010 - Banditi di Praga
2015 - Do pekla/do nebe

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.05.2015
Přečteno: 14223x




počet příspěvků: 13

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Dobrá deskaBanditi...10. 06. 2022 8:44 David Svoboda
nic moctak je jasne, ze...1. 08. 2015 22:33 xyz
7/10 príjemné,...19. 06. 2015 10:01 Pitr71
--Zaplaťpánbu...18. 06. 2015 19:09 Radim
cakat od Kabatu...2. 06. 2015 12:51 johny


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09337 sekund.