RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Ivoš MAZOUREK (SAGITTARI) - Třetí album bude plné energie, síly, rozmanitosti a především kvalitní muziky

Dvě alba mají za sebou, třetí právě vzniká. Sagittari se prosadili v naší Metalparádě a tak ještě dřív, než představí svoji albovou novinku dostal frontman kapely Ivoš Mazourek prostor k tomu přiblížit nám, v jaké fázi nahrávání se Sagittari zrovna nacházejí. Ale nejen hudbou se baví muzikanti - první významný letošní přírustek má Ivoš již na svém kontě a tak blahopřejem k dalšímu křiklounovi v kapele ;-).

Před třičtvrtě rokem jsi uváděl, že novou desku chcete mít venku během letošního roku, už během loňského prosince jste „otevřeli bránu“ pro třetí album zveřejněním songů „Tvář pod hladinou“a „Neandrtálci“. Jak to tedy s novou deskou vypadá?
Ahooj, cíl je daný a my děláme všechno proto, abychom jej splnili. V srpnu máme zarezervovaný termín ve studiu, kdy budeme nahrávat bicí a kytary k dalším pěti skladbám. Na podzim máme v plánu natočit tři nebo čtyři věci a dokončit zpěvy a sbory. Pak přijde na řadu mix a mastering. Nakonec grafika a výroba CD. Práce je to ještě hodně, ale jsme optimisté (smích).

Můžeš prozradit, co posluchače na novince čeká?
Novinkou budou skladby, které složil kytarista Michal Janků. Doposud jsem skoro vše skládal sám, což se určitou mírou na předchozích albech podepsalo. Myslím si, že nová krev desce rozhodně prospěje. Také stylově bude třetí album hodně rozmanité, čímž se chceme vymanit ze „zaškatulkování“ Sagittari do stylu speed/power metal. Hodně si zde hrajeme s moderními zvuky samplů, kytar a celkových aranží. Důležité bude nahrávání sborů, kde se určitě obrátíme opět na hosty, abychom docílili požadované kvality. Finální sound budeme řešit při mixu/masteringu, čili doufám, že i zde se nám podaří posunout se zase o kousek dál. V tomto směru, ale nemám obavy. Mistr zvuku Zdeněk Ondráček, ze studia SONIDOS určitě odvede špičkovou práci!! Z mého šuplíku se na albu objeví hned několik skladeb, ale jedna je pro mě opravdu výjimečná. Bude se jednat o sedmiminutovou baladu, kterou bych nominoval na jednu z nejlepších věcí, které jsem složil. Třetí album bude plné energie, síly, rozmanitosti a především kvalitní muziky. O texty se již tradičně podělí Aleš Mazourek a Roman „YETTY“ Kobler. To vše bude oblečené v moderním soundu ze studia SONIDOS!!

Občas se užívá klišé, týkající se důležitosti třetího alba. Jak ty tohle téma vnímáš, řešil jsi v průběhu příprav někdy otázku, jak a zda tahle deska může ovlivnit vaše další působení na scéně?
Moc nad tím nepřemýšlím, ale je pravda, že mi to hodně lidí stále opakuje. (smích) Pro mě jsou důležité všechny skladby na všech albech a vždy se snažíme pracovat na 110%, aby byla deska co nejlepší. Čili si nemyslím, že to bude u třetího alba jinak. (smích)

Přece jen už máte nějaké zkušenosti nahráváním alb, liší se nějak postupy či váš přístup k nahrávání, co bys poradil kapelám, které jdou poprvé do studia, čeho se vyvarovat a naopak, na co se zaměřit?
Každá kapela volí trochu jiný přístup, jak se připravit na nahrávání ve studiu. My skládáme (píšeme) skladby v midech, kdy je relativně snadné něco měnit nebo upravit. Například pokud chceme nějakou pasáž smazat nebo upravit, či změnit melodii zpěvů, tóninu, tempo atd., stačí pár minut a je to hotové. Ve chvíli, kdy je hotový „základ skladby“ (tempo, návrh bicích, bassy, samplů, atd.), nahrají se demo-kytary a demo-zpěvy. Takto vzniká jakási demo-skladba, která již nastiňuje, jak by mohl znít hotový materiál. Demo-skladbu zároveň dostanou textaři, kteří na jejím základě složí texty pro finální věc. Pokud je vše ok a nejsou k demo-skladbě žádné větší připomínky, vyexportují se nástroje do jednotlivých stop (např. drums, bass, guitar-1, guitar-2, atd.), které se pak doma každý naučí. Pro studio se vyexportují samply do jednotlivých stop (dle nástrojů). My používáme vlastní stopu s metronomem, jelikož je v ní možné složit různé upomínky, příklepy mimo dobu, atd.. Těsně před nahráváním se potom zavřeme na víkend do zkušebny, kde se již doladí poslední detaily.
Ve studiu si většinou rezervujeme termíny dle nástrojů, které se nahrávají. Každá skladba se nahrává (ukládá) do samostatného projektu. V něm se nastaví tempo, importují stopy samplů a metronom. Nástroje nahráváme jednotlivě, ale to je otázka, jaký postup si kapela zvolí. Při nahrávání je důležité, aby měl každý perfektně naučený svůj part. Pokud kapela nechce vyhodit za studio hromadu peněz, musí nahrávání proběhnout bez problémů a v co nejkratším čase. Rozhodně není ve studiu čas řešit rytmiku, nebo měnit party některých nástrojů, či vymýšlet melodie zpěvů atd… Hodně kapel se domnívá, že se ve studiu dají dělat zázraky a že to pak za ně zvukař vyřeší nějakým „kouzlem“. Důležité je také pečlivě vybírat studio, ve kterém bude kapela nahrávat. Než se pro nějaké rozhodnete, věnujte čas poslechu nahrávek, které ze studia vyšly. Předejdete tím zklamání ze špatného mixu či masteringu.

Jak Sagittari prožili necelý rok od posledního rozhovoru? Byl to klid před bouří plný příprav na desku nebo došlo na události, na které budou Sagittari ještě dlouho vzpomínat?
Hodně jsme pracovali na nových skladbách a podařilo se nám na vánoce natočit skladby „Tvář pod hladinou“ a „Neandrtálci“. První zmiňovaná byla několikrát v TOP 10 nejhranějších skladeb na bandzone a nejednou se dostala i na příčku nejvyšší. Neandrtálci mají úžasné lyric video, které skvěle vystihuje myšlenku textu. Obě novinky jsou hrány v několika rádiích.

Kromě přípravy nové desky ti přibyla i další radost navíc – stal jsi se čerstvým otcem. Nehrozí, že budeš mít na zpívání a na Sagittari méně času? Na podobné úvahy je sice ještě brzy, ale stejně se zeptám - potěšilo by tě, kdyby se syn potatil a taky se věnoval muzice?
Ano, 11. 6. 2015 se mi narodil syn Tobiáš. Je to úžasný pocit a obrovská radost :) Je pro mě na prvním místě, čili se vůbec nedá balancovat nad tím, kolik času s ním strávím. Nicméně si nemyslím, že bych měl nějak výrazně omezit činnost v Sagittari. Sagittari je vlastně také moje „dítě“, i když už skoro desetileté (smích). Čemu se bude Tobi v budoucnu věnovat je ještě ve hvězdách, ale vzhledem k tomu, jak je to momentálně v ČR s hudební scénou složité, bude hrát spíš fotbal (smích).

Zahostoval sis i na debutovém albu kolegů Infinity, jak k téhle spolupráci došlo? Co ti podobné akce dávají, jsi ochoten vyhovět každé nabídce, která by přišla nebo máš nějaká kritéria, podle kterých si řekneš jo nebo ne, do toho jdu nebo nejdu? Máš v tomto směru nějaké tajné přání, nad nabídkou které kapely bys zajásal? A naopak, chystají Sagittari nějaké pozvánky ohledně hostí na novou desku?
Šlo spíš o kamarádskou výpomoc. Zavolal mi Franta z Infinity, zda bych jim pomohl nazpívat nějaké sbory a já řekl ano. Známe se už dlouho, několik let jsme spolu zpívali v kapele Storm. Infinity jsou na vysoké úrovni, takže to byla ve studiu celkem zábava a já si to užil. Jinak takovéto hostování nevyhledávám, mám dost práce se Sagittari. Na podzim třeba zavolám Frantovi zase já, aby nám pomohl se sbory (smích). Určitě bych ale chtěl opět dostat na desku Vojty Šimoníka či Martina Šoba. Uvidíme co oni na to. :)

Co vaše letošní desetileté výročí, chystáte nějaké oslavy?
Deset let oslavíme v Letovicích 14. 11. 2015 na akci METAL MIDNIGHT 2015. Půjde o druhý ročník festivalu, který pořádáme ve spolupráci s Městským kulturním střediskem v Letovicích. Letos na něm vystoupí kapela DOGA, SAGITTARI, THE PANT a kapela NEUTRAL. Připravujeme další překvapení, ale na to si počkejte až do Letovic (smích).

Festivalová sezona je v plném proudu, máš letos nějaké plány a tipy, u čeho ať už jako fanoušek nebo muzikant nemůžeš chybět?
Určitě si nenechte ujít festival FestFest , který proběhne 21. – 22. 8. 2015 ve Velkých Opatovicích. Vystoupí zde výborné české kapely v čele se Supergroup.cz! Festival je navíc skvěle organizovaný a na krásném místě. Další akce, která určitě stojí za zmínku, je již devátý ročník ROCKOVÉ NOCI v Olbramovicích. Proběhne 5. 9. 2015 a vystoupí zde Rimortis, Sagittari, Flowerwhile, Hysteria, Neutral, Alia Tempora, Andragona, Plattaris.

Savapip             


www.sagittari.cz

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 19.07.2015
Přečteno: 4219x




počet příspěvků: 9

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Drums records SAGITTARIThe new material...18. 08. 2015 12:01 JohnZZZmetal
Já su hlavně...23. 07. 2015 21:30 Honza
I think that if the...22. 07. 2015 12:07 Metalfan
Ať tak nebo tak...21. 07. 2015 17:07 Lenka
Nevím kdes vzal...21. 07. 2015 16:14 Maxx@69


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1074 sekund.