RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...

RAGE - Afterlifelines
Nikde není psáno, že se to musí poslouchat...

MONTROSE - Montrose
z dílny hard rocku. Debutní fošna je skvělá,...

RAGE - Afterlifelines
6/10. Tak dlhý album NIKOMU netreba!

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Jasne, ale to by sa dalo povedať aj o iných...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Možná proto, že skladby podobného ražení měli...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Za mňa veľká spokojnosť 8/10.Len neviem prečo sa...

RAGE - Afterlifelines
9/10

MONTROSE - Montrose
Montrose je fenomenální kytarista, jeho kytara...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Oproti předešlému zápisu "Talviö" jde samozřejmě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MEGADETH - Dystopia

Davu Mustainovi nelze upřít zarputilost, vždyť nová alba seká s železnou pravidelností, aktuálně se jedná již o patnáctý kousek v historii Megadeth. Vyjma Overkill se jedná o jedinou velkou thrashovou kapelu, která co 2-3 roky přijde s další plackou. Jistým vykoupením však je fakt, že si Dave Mustaine v podstatě vystačí sám a ostatní hráče neváhá po prvních neshodách vyměnit. Tato situace nastala minulý rok při práci albu „Dystopia“, kdy krom zrzavého frontmana zůstal pouze basák Dave Ellefson. Jak ale dávné rčení praví, všechno zlé je k něčemu dobré.

K Megadeth se totiž připojili bubeník Chris Adler (Lamb of God) a kytarista Kiko Loureiro (Angra) a na výsledku je to znát. Dave Mustaine totiž najednou zažehnul spolupráci se špičkovými muzikanty a jako politý živou vodou se s nimi snaží držet krok a trumfnout vlastní skladatelský um. Není třeba dodávat, že po třiceti letech a čtrnácti deskách je vážně těžké se neopakovat a tudíž ani není překvapením, že se „Dystopia“ skládá z několika velmi povědomých postupů. Rozdíl je ale kupříkladu oproti „Super Collider“ v tom, že novinka dokáže překvapovat během skladby různými změnami (prvotřídně vygradované „Fatal Illusion“ budiž příkladem) a je po letech zase natřískaná všemožnými kytarovými vyhrávkami a sóly. V těch si technicky velmi zdatný Kiko libuje a předvádí obdivuhodný výkon. Zahanbit se však nenechává ani Chris Adler a i když se jeho podíl na desce jeví jako nenápadný, svými proslulými „traktory“ čas od času provětrá pozorné posluchačské ucho a dá vzpomenout na svou domovskou grupu. Mustaine má sice hlavní slovo a deska zní přesně tak, jak čekáte, ale zároveň si umí spočítat jedna a jedna a v pravou chvíli nechat oběma „nováčkům“ dostatek prostoru na předvádění. Této pobídky se nebojí hlavně Kiko Loureiro, který se především v druhých polovinách skladeb utrhne jako čertík z krabičky a vykouzlí pár kytarových ekvilibristik.

Úvodní trojlístek singlů se jeví jako dar z nebes a nechává na rozpačité poslední album rychle zapomenout. Přitom se Mustaine nemusí stydět, když se posluchačovi najednou vybavení písně jako „Hangar 18“ nebo „Peace Sells“. Co už však trochu zavání kopírkou či ztrátou invence, je v pořadí pátá „Bullet To The Head“, která možná až moc přímočaře evokuje Metallicu nebo Panteru. Jinak krom vlažných a nudných příspěvků „Death From Within“ (za zmínku stojí možná refrén) a „The Emperor“ (za zmínku tady nestojí nic) Megadeth překvapuje svěžím přístupem k osvědčeným vzorcům („Post-American World“ připomíná krom jiného i např. „Symphony of Destruction“) a vhodným zakomponováním odlišných nástrojů (klavír, akustika). Potěší i instrumentální „Conquer... or Die!“, přímočará „Lying in State“ nebo nejkomplexnější a nejdelší počin „Poisonous Shadows“ s pěkně nasekanou rytmikou a dobře vymyšleným úvodem a závěrem.

Zvuk je křišťálově čistý a čitelný, zpěv frontmana stále tentýž (čili adoruj nebo nenáviď) a opět je to postavené z 99% na kytarách, především tedy sólech a vyhrávkách s výjezdy a kudrlinkami. Zamrzí tak hlavně nedůsledný závěr desky, který se nese ve znamení vatové „The Emperor“ a zbytečného coveru „Foreign Policy“ od Fear. Album není invenční; skládá se z osvědčených postupů a nápadů, ale je mnohem dravější, různorodější a agresivnější než minulé vyčpělé „Super Collider“, což je po tolika letech skládání hudby a personálních změnách vlastně skvělý výsledek.

Radek Neuman             


www.megadeth.com

YouTube ukázka - The Threat Is Real

Seznam skladeb:
1. The Threat Is Real
2. Dystopia
3. Fatal Illusion
4. Death from Within
5. Bullet to the Brain
6. Post-American World
7. Poisonous Shadows
8. Conquer... or Die!
9. Lying in State
10. The Emperor
11. Foreign Policy

Sestava:
Dave Mustaine – zpěv, kytara
Kiko Loureiro - sólová kytara
David Ellefson - baskytara, vokály
Chris Adler - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 46:51
Label: Tradecraft (Universal)
Země: USA
Žánr: thrash metal

Diskografie:
1985 - Killing Is My Business... And Business Is Good
1986 - Peace Sells... Who´s Buying?
1988 - So Far, So Good... So What!
1990 - Rust In Peace
1992 - Countdown To Extinction
1994 - Youthanasia
1997 - Cryptic Writings
1999 - Risk
2001 - The World Needs A Hero
2004 - The System Has Failed
2006 - United Abominations
2009 - Endgame
2011 - Thirteen
2013 - Super Collider
2016 - Dystopia

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 27.01.2016
Přečteno: 6751x




počet příspěvků: 8

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Neviem, k Megacom...27. 01. 2016 21:04 johny
Výborná placka!...27. 01. 2016 18:01 orre
Výborná placka!...27. 01. 2016 18:01 orre
Skvělý album,...27. 01. 2016 17:52 Sevi
Peto: Nebudeš tady...27. 01. 2016 11:32 Eagle


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10753 sekund.