ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ALMANAC - Kingslayer

Když předloni po odchodu z Rage představil Victor Smolski sestavu své nové kapely Almanac a rok na to i její debutové album „Tsar“, byl bych ochoten vsadit poslední pětník na to, že do druhého alba už se budou Almanac pouštět v jiném složení. Přece jen přitáhnout do party zpěváky Davida Readmana (Pink Cream 69) a Andyho B.Francka (Brainstorm) znamenalo sice vynikající tah, ale zároveň i potenciální nejistotu ohledně dalšího společného fungování. Vsazený pětník bych vyhrál. Překvapením však je, že původní sestavu opustila rytmická sekce spolu s klávesákem a zpěváci (včetně ženské složky Almanac Jeanette Marchevky, která ani na tomto albu na hlavní roli úplně nedosáhne, i když je její přínos nezanedbatelný) zůstali na svých postech.

A s ohledem na to, že Victor Smolski nic zásadního nezměnil na svém přístupu k výrazu Almanac, tedy že ani nyní neměl potřebu kdovíjak cpát do popředí svůj hlavní nástroj (aktuálně má pod palcem i klávesy), stále má v hlavě šikovné melodické nápady, vytříbený vkus při užívání symfonického lesku (tentokrát v o něco skromnější formě ve prospěch výraznějších kláves) a nabídne i dostatečnou náladovou různorodost skladeb, lze konstatovat, že novinkové album „Kingslayer“ je naprosto přirozeným pokračováním předchozího dílu. Drobné nuance, jako o něco pestřejší a propracovanější bicí, či přímočařejší, nekomplikovanější a občas i agresivnější vokální linky postřehnout lze, ale není to nic natolik zásadního, co by mělo měnit charakter Almanac. Stejné zůstává i zaměření na historii v textech, byť tentokrát se Almanac nezaměřují na jednu historickou osobnost.

Budeme-li na albu hledat nějaká překvapení, mohl by k nim patřit Olivovsky dramatický a jedovatý začátek úvodní „Regicide“ s velmi hutným a syrovým zvukem, pochopitelně vrcholící ve skluzném melodickém refrénu, či křehce melancholická balada, dokonale zaranžovaná a propracovaná „Last Farewell“. Almanac o ždibec víc sázejí i na chytlavost, na jejímž vrcholu pak stojí šikovně vygradovaná „KIngdom Of the Blind“ se skandovatelným refrénem, charismatickým zpěvem, špetkou agresivity a možná trochu podezřele povědomým melodickým motivem, syrovější rockovka „Headstrong“, energií našlapaná sekanice „Children Of The Sacred Path“, či potemnělá „Hail To The King“ se sborovým chorálem a velmi přitažlivým klávesovým motivem.

Stejní a přece jiní. Almanac plně navazují na své první album, ale přitom se zlehka vyvíjejí a posunují. To je dostatečnou zárukou toho, že i jejich „Kingslayer“ bude bavit. Kumpánii perfekcionisty (zdůrazňovat, že vše je zvukově i hráčsky dotažené do dokonalosti je asi zbytečné), Victora Smolskiho zjevně nejde o to vnášet do power metalu nějaké novátorské prvky, z tohoto pohledu jsou spíš jednoznačnou sázkou na jistotu. Ale proč by měli postupovat jinak, když výsledkem je opět velmi vydařená mňamka?

Savapip             


www.almanac.band

YouTube ukázka - Losing My Mind

Seznam skladeb:
1. Regicide
2. Children of the Sacred Path
3. Guilty as Charged
4. Hail to the King
5. Losing My Mind
6. Kingslayer
7. Kingdom of the Blind
8. Headstrong
9. Last Farewell
10. Red Flag

Sestava:
David Readman - zpěv
Andy B. Franck - zpěv
Jeanette Marchewka - zpěv
Victor Smolski – kytara, klávesy
Tim Rashid - baskytara
Enric Garcia - klávesy
Athanasios Tsoukas - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 50:54
Label: Nuclear Blast
Země: Německo

Diskografie:
2016 - Tsar
2017 - Kingslayer

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.12.2017
Přečteno: 4069x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tak se rozloučil i...15. 07. 2018 19:45 orre
Almanac opustil...17. 01. 2018 13:12 orre
Tsar byl...19. 12. 2017 20:05 orre
Debut me bavil...19. 12. 2017 19:41 adrian
Victorajsem viděl naživo...19. 12. 2017 19:10 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09244 sekund.