ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ROYAL HUNT - Clown In The Mirror

Ačkoliv mezi debutovým albem a následnou deskou „Clown In The Mirror“ je odstup pouhých pětadvaceti měsíců, jednalo se prakticky o nejdelší rozestup mezi dvěma nahrávkami v prvních třinácti letech studiové tvorby Royal Hunt. Andrému Andersenovi zjevně dvouletý interval vydávání studiových desek vyhovoval, o jeho výborné skladatelské formě prakticky není pochyb po celou jeho hudební kariéru, a protože svůj styl Royal Hunt plně představili na albu „Land Of Broken Hearts“, dalo se vcelku dobře odhadnout, s čím se na své druhé desce kapela vytasí. Změn, které přinesla, není mnoho, ale dopad měly nezanedbatelný. Posílení o druhou kytaru znamenalo snížení dominance kláves (byť pochopitelně André stále tomuto nástroji intenzivně fandí), díky čemuž výraz kapely lehce zesyrovatěl, ztratil svoji předchozí naivitu a stal se o malinko obtížněji přístupným, vokalistky Maria Norfelt a Maria McTurk vnesly na pozadí hlavního dění velice šmrncovní příchuť (obě se podílely i na předchozí kolekci, nicméně na novince je jejich vklad přece jen zásadnější) a album je celkově rozmanitější.

Úvodní „Intro/Wasted Time“ odstartuje v hodně pompézním duchu, do kterého postupně vsákne přitažlivé napětí a z celkem nenápadné nálady (jako by kapele v úvodu trošku scházela odvaha, což si však v pozdějším dějství bohatě vynahradí) se skladba šikovně a přirozeně sklouzne po melodickém refrénu. Následující „Ten To Life“ má ve svém téměř gotickém úvodu s akustickou kytarou nejblíž k tomu vyklouznout z obvyklé šablony, nejenže ji však neopustí, ale až do jiskřivého refrénu je nezvykle usedlá. Se svižnou „On The Run“ se začne blýskat na skvělé časy – právě tady se rozklokotá chytlavý lehkonohý refrén, který svou nakažlivou pozitivní náladou navazuje na „Easy Rider“ z minulé desky. Titulní plačtivá a velmi šikovně vypointovaná piánová balada se díky svému klenutému refrénu vyhne jakékoliv podbízivé dojáčkovosti a vyroste na individuálních výkonech Henrika Brockmanna i Andrého Andresena.

Vrchol alba přijde v jeho polovině. Dospěle hravá a vláčnější „Bodyguard“ naváže na rostoucí dramatičnost z titulní skladby a právě tady přijde v jiskřivém dialogu s Brockmannem velmi silná chvíle pro vokalistky, následná „Legion Of The Damned“ s výraznou baskytarou dokonale prokříží tajemnou auru s úžasně vzdušnou melodií a díky uchvacující gradaci, dokonalé harmonii sborů a sólového zpěvu i procítěnosti kytarového sóla prožijí Royal Hunt právě zde svůj nejsilnější moment alba, na který (bez toho, aby v „Here Today, Gone Tomorrow“ a „Bad Blood“ nějak výrazně ztratili svůj glanc) naváží v nejchytlavějším kousku kolekce – skočná finální píseň „Epilogue“ ukáže, jak blízko má Andrého rukopis k bezprostřednímu písničkářství.

Ani album „Clown In The Mirror“ nezměnilo pro Royal Hunt mapu úspěšnosti – v žádné části světa se kapele nedařilo tak, jako v Japonsku. Takže pochopitelně tam směřovala důležitá porce koncertní činnosti. Jenže v době, kdy vyvrcholily přípravy na turné, kapelu opustil Henrik Brockmann. Náhradu za něj André našel na druhé straně zeměkoule. Do kapely poprvé (tento krok se měl v budoucnu ještě zopakovat) nastoupil D.C. Cooper, který na jedné straně v době příchodu do Royal Hunt toho ve svém hudebním životopise neměl zrovna mnoho důležitého zapsáno, na straně druhé jeho hlasové zabarvení zaručovalo kontinuitu s dosavadním výrazem kapely. A jak se ukázalo, tenhle tah vyšel Andrému dokonale.

Savapip             


www.royalhunt.com

YouTube ukázka - Epilogue

Seznam skladeb:
1. Intro / Wasted Time
2. Ten to Life
3. On the Run
4. Clown in the Mirror
5. Third Stage
6. Bodyguard
7. Legion of the Damned
8. Here Today, Gone Tomorrow
9. Bad Blood
10. Epilogue

Sestava:
Henrik Brockmann- zpěv
André Andersen – klávesy, kytara
Jacob Kjaer - kytara
Steen Mogensen - baskytara
Kenneth Olsen - bicí

Rok vydání: 1994
Čas: 42:14
Label: Teichiku Records
Země: Dánsko

Diskografie:
1992 – Land Of Broken Hearts
1993 – Clown In The Mirror
1995 – Moving Target
1997 – Paradox
1999 – Fear
2001 – The Mission
2003 – Eye Witness
2005 – Paper Blood
2008 – Paradox II: Collision Course
2010 - X
2011 - Show Me How To Live
2013 – A Life To Die For
2015 – Devil´s Dozen
2018 – Cast In Stone

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.04.2020
Přečteno: 2402x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
RHSouhlas, co fošna...14. 04. 2020 11:47 WS
RHSouhlas, co fošna...14. 04. 2020 11:46 WS
Královský honje jednou z velmi...9. 04. 2020 20:44 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10646 sekund.