NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SAVATAGE - Dead Winter Dead

Album „Dead Winter Dead“ lze označit za nejpřekvapivější počin v dějinách kapely. Společně s „Fight For The Rock“ nezapadá až tak dobře do očekávaných vzorců Savatage, ale na rozdíl od nepovedených bojůvek z osmdesátých let to tentokrát kluci vzali za podstatně lepší konec. A největší pochvalu si zaslouží za odvahu, s jakou neváhali v poměrně složitém období sáhnout k tak náročnému projektu a za vytrvalost, s jakou se navzdory nepřízni osudu stále rvali zuby, nehty a ještě ze sebe dokázali sypat tak kvalitní nápady.

Co přineslo „Dead Winter Dead“ nového? Tak především se Savatage zamilovali do mohutných symfonických pasáží a jejich nádechem nechali načichnout celou desku. Podruhé ve své kariéře sáhli k ambicióznímu koncepčnímu dílu, tentokrát se neváhali vyslovit k tak závažnému tématu, jakým byla válka v Jugoslávii (dle tvrzení kapely podobnost se skutečně žijícími osobami není vůbec náhodná a změněna byla pouze jména). A novinky se podle očekávání objevili i v samotném složení kapely. Alex Skolnick se rozloučil, na jeho místě se představili hned dva nástupci. V první řadě se vrátil pilný žák Crisse Olivy, Chris Caffery. Je nesmírně složité hodnotit, zda pro Savatage měl větší přínos Alex či Chris, v porovnání s výkonem Alexe na „Handful Of Rain“ mi kytarová hra na „Dead Winter Dead“ přijde víc olivovská. Nemluvě o tom, že na rozdíl od Alexe je Chris tím největším srdcařem v Savatage, který právě díky své oddanosti kapele (a zřejmě i vděku za druhou šanci) byl tou nejlepší volbou. A v tandemu s „nováčkem“ Alem Pitrellim, věhlasným to studiovým a výpomocným hráčem, který svoje drápy brousil u Alice Coopera či v Asii (a od Savatage se probrousil až do Megadeth, kde nahradil Martyho Friedmana) vytvořili velice silnou dvojku, která tím nejlepším způsobem mohla navázat na odkaz bývalého kapelníka. U bicích se definitivně zabydlel Jeff Plate, Zack Stevens a Johnny Lee Middleton se pomalu stávali inventářem kapely a tak už bylo jen otázkou času, kdy se ke svému členství v Savatage přihlásí i Jon Oliva. Už jen proto, že opět společně s Paul O´Neillem (a s drobnou výpomocí Boba Kinkela) složil kompletně celé album, nahrál klávesové party a hlavně nazpíval i dvě skladby.

Právě zmíněná symfoničnost, kytarová spolupráce a kontrast vokálů Zacka a Jona dělají z „Dead Winter Dead“ jednu z nejzajímavějších položek v historii Savatage. I přes to, že lze na desce najít hodně podobné nálady a polohy jako na „Handful Of Rain“, i přes to, že doba, po kterou na albu dominují klávesy, stále narůstá. Což možná odporuje původnímu duchu Savatage, ale jasně dokládá, kam se v té době zatoulaly Jonovi kompoziční choutky (inu, tady je jasně vidět, že Crissův skladatelský potenciál byl pro charakter hudby Savatage dost podstatný). Zdánlivá nesourodost až muzikálově přístupných příjemností a zakořeněné agresivity na „Dead Winter Dead“ jiskří s plnou silou a Savatage je třeba pochválit za dokonalé dodržení zásad koncepčního příběhu. Od úvodního napětí, přes bouřlivou zápletku až ke grandióznímu vyvrcholení.

Příběh srbského bojovníka Serdjana a muslimské dívky Katriny, kteří se o štědrém večeru roku 1994 potkají na sarajevském náměstí nad mrtvým tělem staříka, jenž oběma válečným stranám zpříjemňoval sváteční večer hrou na cello, symbolizuje nesmyslnost války. Zaobírá se i aspekty toho, kde se vlastně v lidech bere nenávist, vedoucí k válečnému konfliktu a končí (tak, jak je u koncepčních kousků, pod nimiž jsou podepsáni lidičci, motající se kolem Savatage) lehce optimisticky, nebo řekněme raději prozřením hlavních hrdinů. Jak už možná předchozí řádky napovídají, ty nejlepší (v tomto případě by se spíš hodil pojem nejpůsobivější) kousky si Savatage nechali na konec alba. Závěrečná „Not What You See“ opět vaří z osvědčené lahůdky, působivý kánon možná není tak ohromující jako při „Chance“, ale i tak je vypracován do posledního detailu a působí velice povznášejícím způsobem, ostatně jako celá skladba. Optimistický závěr celého příběhu je charakterizován vzdušnou a prosvětlenou hudbou, oslavnou náladou a dojímavě dravým závěrem. „One Child“ (jedna ze dvou skladeb z alba, zařazená na reprezentativní průřez kariérou „From The Gutter To The Stage“) je plná napětí, které se valí z dramatického klávesového motivu, explodujícího Zackova vokálu (je vůbec možné, aby se s každým dalším albem tenhle excelentní křikloun mohl stále zlepšovat?), prvního náznaku kánonu, častého střídání temp i intenzity skladby. Intenzivní pocit vzrušení je natahován do nekonečna a je využit do posledního kousíčku. Píseň, u které máte pocit, že nikdy nesmí skončit, protože má stále co nabídnout. Ze smířlivé nálady alba trčí obě skladby, zpívané Jonem Olivou. „I Am“, kde Jon představuje mužíčka, zasívajícího nenávist do mysli ostatních i „Doesn´t Matter Anyway“, kde se představí v roli prodavače zbraní, se vrací k agresivním kořenům Savatage a Jon Oliva zní stejně jedovatě, jako v časech dávno minulých (anebo v řadách Doctor Butcher). Důležitou roli hraje i kombinování klasiky a metalu. Využití Mozartovy („Mozart And Madness“) a Beethovenovy („Memory“, "Christmas Eve (Sarajevo 12/24)“) hudby ukazuje, že člověk nemusí být zrovna příznivcem klasiky na to, aby této hudbě (byť ve specifickém kabátě) snadno podlehl. Příběh skladby „Christmas Eve (Sarajevo 12/24)“ odstartoval nový projekt členů kapely, dodnes existující soubor Trans-Siberian Orchestra. Jejím vznikem se otevřel prostor pro symfonické choutky Jona Olivy i Paula O´Neilla a Savatage tak měli příležitost znovu se vrátit ke svým kytarovým základům. I proto se „Dead Winter Dead“ stalo nejsymfoničtější deskou v dějinách kapely. A zároveň perfektní kombinací davové přístupnosti a metalové upřímnosti.

Ve stříbrné reedici bylo „Dead Winter Dead“ obohaceno o akustické verze písní „All That I Bleed“ a „Sleep“, limitované vydání vyšlo jako dvojCD s živou verzí „City Beneath The Surface“ a „24 Hours“.

Savapip             


savatage.com

Seznam skladeb:
1. Overture
2. Sarajevo
3. This Is The Time (1990)
4. I Am
5. Starlight
6. Doesn´t Matter Anyway
7. This Isn´t What We Meant
8. Mozart And Madness
9. Memory (Dead Winter Dead)
10. Dead Winter Dead
11. One Child
12. Christmas Eve (Sarajevo 12/24)
13. Not What You See

Sestava:
Zachary Stevens – zpěv
Chris Caffery - kytara
Al Pitrelli - kytara
Johnny Lee Middleton - baskytara
Jeff Plate - bicí

Rok vydání: 1995
Čas: 52:34
Produkce: Paul O´Neill
Label: Atlantic Records
Země: USA

Diskografie:
1983 - Sirens
1984 – The Dungeons Are Calling (EP)
1985 – Power Of The Night
1986 – Fight For The Rock
1987 – Hall Of The Mountain King
1989 – Gutter Ballet
1991 – Streets: A Rock Opera
1993 – Edge Of Thorns
1994 – Handful Of Rain
1995 – Dead Winter Dead
1998 – The Wake Of Magellan
2001 – Poets And Madmen

Související články:
SAVATAGE - Sirens
SAVATAGE - The Dungeons Are Calling
SAVATAGE - Power Of The Night
SAVATAGE - Fight For The Rock
SAVATAGE - Hall Of The Mountain King
SAVATAGE - Gutter Ballet
SAVATAGE - Streets (A Rock Opera)
SAVATAGE - Edge Of Thorns
SAVATAGE - Handful Of Rain


Vydáno: 24.03.2008
Přečteno: 5065x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09683 sekund.