CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Parizek celou dobu kapelu tahnul a smeroval,...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Není důležité kdo kapelu založil a kdy do ní kdo...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: S tím oprávněním vlastnit značku je to...

ACCEPT - Humanoid
O minulém albu jsem po prvním poslechu...

ACCEPT - Humanoid
Páčila sa mi predchádzajúca doska, páči sa mi aj...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...

ACCEPT - Humanoid
Já chápu, že to každý má trochu jinak, ale aby...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: Ok, díky za vyjasnění, pokud je to tak,...

ACCEPT - Humanoid
Accept mám rád, včetně éry s Tornillem. Bohužel...

MOTÖRHEAD - Kiss Of Death
Dobrá deska, 5 výborných skladeb, zbytek průměr...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax



komentáře k článku HELLOWEEN - 7 Sinners


- Pagan

Viz odstavec z recenze:-) První album „Walls Of Jericho“ ale přesto působí v celé diskografii HELLOWEEN poněkud odlišným dojmem, a to hned z několika důvodů. Především je znát, že skladatelský rukopis ještě není výhradní záležitostí ucelených tvůrčích postav a znatelně se nechává ovlivnit vrcholící vlnou britského heavy metalu, což se projevuje zvukovou neuhlazeností syrově znějících riffů. Tato dravost proniká i do textů a názvů skladeb („Metal Invaders“, „Heavy Metal“), stejně jako do dalších hudebních aspektů, kdy přímočará údernost doplňuje sytý melodický základ. Ten je ale velmi bytelný a svou erupčně podmanivou silou nakonec povolí svázanost heavy (a lehce thrash) metalových riffů. Vznikne tak pozoruhodný moment, kdy se řízná metalová agrese smísí s vrcholně melodickou hravostí, přirozeně ji absorbuje a v celkovém výrazu tak dostane zcela nový rozměr, který se bude později nazývat melodickým power metalem. Pokud bychom se ovšem chtěli bavit o pomyslném prvenství, před HELLOWEEN by se museli po právu zařadit IRON MAIDEN, kteří dle autora těchto řádků byli první, kdo začal hrát jak heavy, tak i power metal. A tolik diskutované zárodky speed metalu jsou na "Walls Of Jericho" zatím pouze mikroskopického rázu a skutečné formování jejich DNA mělo přijít až o něco později.

30. 11. 2010 20:17

- Savapip

no kurňa, a co tedy je "Walls Of Jericho" :-))))?

30. 11. 2010 19:53

- Pagan

Walls Of Jericho za speed taky moc nepovažuju (viz recenze). Jinak máte samozřejmě pravdu oba, to znamená, že je to svým způsobem debata o hovně, ale my to neprobíráme na nějaké existenciálně-filozofické úrovni, ale v čistě pohodové debatě na metalovém serveru, navíc pod článkem HELLOWEEN, takže opravdu nevidím důvod se v tom trochu neporejpat :-)

30. 11. 2010 19:39

- Savapip

mě to nedá se nepřidat do téhle debaty o nesmrtelnosti chrousta:-), v dnešní době, kdy hudebníci klidně kříží jablka s bagrama a kupodivu jim z toho leze něco smysluplného, mi pokusy rozškatulkovat power a speed připadají jako něco naprosto nemožného, obzvlášť, jak je vidět i z téhle debaty, díky historickému vývoji vnímá každý ty hranice někde úplně jinde. Takže já říkám berte škatule jen orientačně, hlavní je, když si v tom každý najdeme to své... ;-)

30. 11. 2010 19:16

- Venca Votruba

Ale v tom případě se třeba Walls Of Jericho také nedá brát jako speed metal :-) Víš co, tohle škatulkování je hrozně ošemetné. Jsou black metal Venom, nebo Cradle Of Filth? Jsou heavy metal Iron Maiden, nebo Led Zeppelin? Je thrash metal Slayer, nebo Annihilator? Dneska jsem poslouchal Land Of The Free od Gamma Ray. Ačkoliv je tato kapela pro mě synonymem pro speed metal, tak nemůžu v žádném případě říct, že jejich nejslavnější deska je speed, když je tam rychlých jen pár skladeb...

30. 11. 2010 19:15

- Pagan

Já se do rozboru prvního ANTHRAXU pouštět úmyslně nechci, protože pro mě tohle určitě speed není, upřimně mně přijde hodně vtipný, že pro někoho to tak může znít a jestli se o tom hodlám vůbec bavit, tak jenom z úcty k Tobě jako šéfredaktorovi! :-)))

30. 11. 2010 18:41

- Venca Votruba

A slyšel jsi Fistful Of Metal? :-) Se divím, že ti hurá metal nic neříká. V sobotu to ve Zlíně při FC používalo docela dost lidí :-)

30. 11. 2010 18:34

- Pagan

Hurá metal jsem ještě neslyšel, ale jestli si každej vymyslí svoji vlastní škatuli, poserem se z toho vůbec všici! :-)) Pointa je v tom, že první ANTHRAX můžeš zaštítit minimálně dvěma dalšíma stylama, kdežto FREEDOM CALL v jejich rychlejch momentech se nedaj nazvat jinak než speed. Prostě nedaj! :-)

30. 11. 2010 17:05

- Venca Votruba

Freedom Call jsou hurá metal. První Anthrax je speed jak prase. Jednoduché :-)

30. 11. 2010 17:01

- Pagan

Tak si, Venco, vedle sebe postav první ANTHRAX a třeba kterejkoli FREEDOM CALL a musí Ti bejt jasný, že tady něco kurevsky nehraje! :-))

30. 11. 2010 15:52

- oyodo

Tak to já jsem asi druhej. Protože mě to taky baví to škatulkovat. Možná právě proto, že je to blbost a ty směry se tak prolínaj. Ale zas se o tom dobře kecá a kde jinde, než na metalovým fóru (kromě hospody u piva)

30. 11. 2010 15:43

- Mike

GNT: Tvůj poslední příspěvek mě fakt dostal do kolen, Ty jsi vážně nálepkovej pacoš :D

30. 11. 2010 15:33

- GNT

Protože o nebezpečí se záměnou se speedotrashem (z dnešního i tehdejšího pohledu to pro mě byl vždy trash, jinak by se muselo dělit na "speed melodický" a "speed nemelodický") vím, proto stále zdůrazňuji, že mi jde o speed melodický. Až na Dragonforce a pár dalších výjimek nikdo nehraje čistý melodický speed, vždy jde jen o powerspeed. Označím-li kapelu výrazem power, nemusí to neznalému tvorby dotyčné grupy nic říci, pod termín power se schová skorotrash nebo vyložený trash u US power kapel, true metal typu Manowar či Wizard, kapely typu Kamelot, power typu Brainstorm, či středně tempé kapely typu Narnia atp., někdo povolanější by jistě vyjmenoval i další varianty poweru. Melodický speed není (vyjma zmíněných Dragonforce) vlastně ani označením stylu jako spíše typu skladby, které jsou dnes silně nedostatkovým zbožím - snad proto že na tento extrémní druh hudby má dnes jen málokdo odvahu, kritici se do něho rádi strefují.

30. 11. 2010 13:32

- Venca Votruba

Já myslím, že škatulkování je v tomto případě blbost. Ale pokud se v tom chcete rýpat, tak pro mě je speed třeba Fistful Of Metal od Anthrax. Dnešní melodické kapely bych tituloval spíš power metalem...

30. 11. 2010 13:16

- oyodo

Tak taky přileju trochu oleje do ohně. Já beru za speed metal spíše rychlé skladby skoro až k thrashi, jako dřív hráli Exciter nebo Avenger, nebo melodický speed jako Dragonforce. Co se týče Helloween nebo Gamma Ray tak bych se přiklonil spíše k Power Metalu. I když některé jejich skladby se dají označit jako melodický speed. Ale hlavně, že obojí je perfektní muzika.

30. 11. 2010 13:08

- GNT

U termínu power a speed bych našlapoval opatrně, některá alba označovaná jen jako "power", jsou ďábelsky (ve smyslu speedově) rychlá, jiná s nálepkou speedu člověk marně loví rychlejší skladbu. Oba termíny mohou být svými synonymy, s tím rozdílem, že pod slovo "power" se dá schovat ledacos, kdežto když se napíše "speed", je to (nebo mělo být) naprosto jednoznačné (speedová skladba=spojení maximální myslitelné a lidskými schopnosti dosažitelné rychlosti a melodiky, speed je svým způsobem konečným a nepřekonatelným stádiem hudby, v rychlosti a melodice už nelze dál jít, jakýkoliv posun či změna je nežádoucí cestou zpět, proto je tento žánr tak "konzervativní" a nenáviděný).

30. 11. 2010 11:39

- GNT

Ray: kdyby nešlo o Helloween, věrozvěsty melodického speedu, nikdo by tu nic neřešil. Klávesy - dnes už jsou, ať už živě nebo samply, přítomny snad všude, zvuk je potřeba něčím zahustit. Jsou speedové kapely, které mají klávesy a dost na nich staví, jsou i případy opačné. V každém případě i ve speedu by měla hrát dominantní roli kytara, klávesy budou vždy až na druhém místě, jakkoli může být významné a důležité. Ještě k tomu speedu, všiml jsem si v několika recenzích (a to i tady na Metalforeveru), že jsou jako speedové označovány kapely a písně, které mají do skut. speedu skutečně opravdu daleko. Jedna docela známá tuzemská kapela se jako speedová označuje na svých stránkách, což mě zaujalo, poslechl jsem dostupné ukázky skladeb i skladby celé, ale až na počáteční období skupiny (k němuž se tato moc nehlásí), jsem žádnou speedovou skladbu nenalezl, neslyšel. A podobných případů bylo několik. Když se pak objevil nový Helloween a oslava rychlosti na této desce, už jsem to nevydržel a pustil jsem se "do boje".

30. 11. 2010 11:28

- Pagan

Zaplaťpánbu, že se tady něco konečně takhle květnatě a navíc kultivovaně řeší, kéž by se to dělo častěji! :-)

30. 11. 2010 10:30

- Ray

To není ani tak reakce na poslední příspěvky, jako na celou diskuzi. Mike to vystihl - taky jsem neviděla, že by se někde psalo, že je deska speedová (ať už to podle vás znamená cokoli - já mám speed automatický spojený NEJEN s rychlostí, ale především s výraznou rolí kláves). Deska je bez debat power metalová - ale je rychlá...tak já nevim, co pořád řešíte :D

30. 11. 2010 10:22

- GNT

V podstatě jsou ty naše názory jen plky, kterého nikoho mimo metalový svět (ale asi ani uvnitř něho) nezajímají, jde o bouři ve sklenici vody. Nevím, zda je lepší nechat si své potřehy, názory a frustrace jen pro sebe, nebo je ventilovat na veřejnosti. Některé věci jsou neměřitelné a tady může mít každý pravdu či nepravdu nebo být úplně mimo (což je asi nejčastější), rychlost je bohužel měřitelná (a slyšitelná).

30. 11. 2010 9:44

<< 1 2 3 4 5 6 >>

Přidat komentář

Jméno:
Email:
Předmět:
Komentář:
Ochrana proti spamu: Název dnešního dne (bez diakritiky, malým písmem)


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10059 sekund.