IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DARK MOOR - Ancestral Romance

Na svém minulém počinu "Autumnal" Dark Moor definitivně charakterizovali svůj osobitý styl. Jednak proto, že rukopis Enrika Garcii s jeho až chorobnou zálibou v klasických melodiích a symfonickém kabátku se stal nezaměnitelným (nehledě na to, že v tehdejší aktuální formě jsem ho považoval za nejnadanějšího psavce v daném stylu), jednak proto, že chemie mezi Enrikem a stále rostoucím pěvcem Alfredem Romerem dosáhla až magické úrovně, kdy si kluci evidentně dokázali vzájemně zalézt pod kůži a z tohoto uměleckého souznění vytěžit maximum.

Dokonce bych řekl, že na aktuálním "Ancestral Romance" se šlo ještě dál. Z hlediska individuálních výkonů se nebojím desku označit za to nejlepší, co dosud Dark Moor předvedli. Jako dokonalý vzorek muzikantských schopností může sloužit třeba "Alaric De Marnac" - z emotivního Alfredova projevu jsem totálně na hadry, pestré basování albového novice Maria Garcii dostává spoustu prostoru, Roberto Cappa představuje svou svěží kolekci rytmů a kopákovou baterií dodává skladbám ohromnou dynamiku a Enrikovo struno-melodikování, riffování i sólování zní velice šťavnatě. Kapela se nebojí zaplavit svojí hudbu smyčci i bombastickými chorály, díky celkovému zvuku nahrávky stále zní dostatečně (v rámci symfonického power metalu) tvrdě a přitom i spojení se symfopodporou funguje v dokonalé symbióze.

Dark Moor se tentokrát dokázali vyhnout osvědčeným světovým klasickým dílům, čerpají především z vlastní (tedy španělské) kultury a historie. Na desce tak najdeme odkazy na Dona Quichota, španělského hrdinu EI Cida, inspiraci přineslo i (patrně) nejstarší dosud stojící město v jižní Evropě, kniha spisovatele Pavla Naschyho, orientem načichlá instrumentální kompozice (jediný jasný odkaz na klasiku) z pera skladatele Manuela de Fally či Esproncedova báseň, ve které si Dark Moor zapějí ve své mateřštině. Pochopitelně, že ke slovu přišel i pro tvorbu Dark Moor nezbytný prvek, ženský vokál, se kterým tentokrát vypomohla Berenice Musa (Tears Of Martyr).

Byť je symfonika nezbytnou součástí výrazu Dark Moor, zdá se mi, jako by se mouřeníni z těchto osidel nenápadně chtěli vymanit. A to je největší bolestí desky. Občasná snaha znít obyčejně rockově odhaluje, jak načančanost a mohutnost skladeb svědčí skladatelským a aranžérským schopnostem Dark Moor. A syrový disko-rocko vtípek "Just Rock" se kterým se deska láme do své druhé poloviny, je jako důkaz nejlepší – vezměte obnaželý a vyčpělý úvod a úžasně chytlavé dynamické pasáže se sborem.

Obdivuju Enrika Garciu (pochopitelně v zádech se stoprocentně fungujícím ansámblem) za to, že se křečovitě nedrží fungující formule a má chuť alespoň částečně vyklouznout z hrozícího stereotypu. I za cenu toho, že sníží lesk aktuálního alba. V mixu bombastické symfoniky a náznaku experimentů či střízlivého písničkářství se pochopitelně vsází víc na osvědčenou nadýchanost (i proto se na "Ancestral Romance" najdou okamžiky, které by každý dramaturg neváhal zařadit na bestofku kapely, zejména pak mohu doporučit „Gadir“, „Alaric de Marnac“ a „Cancion del Pirata“). Dark Moor však ukázali, že se u nich nehraje na pásovou výrobu. A protože už v minulosti ukázali, že rány osudu dokážou využít ve svůj prospěch (aby bylo jasno, "Ancestral Romance" nepovažuji za ránu osudu, beru ho za velice povedené power- symfonické představení a i když se skvěle poslouchá, v novodobé diskografii kapely - tedy s Romerem – jej řadím až na bramborovou příčku), vsadím svůj krk na to, že (při zachování všech výrazných poznávacích znamení) aktuální chvilkový kompoziční oddech dokážou mouřeníni na příštím albu dokonale zúročit.

Savapip             


www.dark-moor.com

Seznam skladeb:
1. Gadir
2. Love From The Stone
3. Alaric De Marnac
4. Mio Cid
5. Just Rock
6. Tilt At Windmills
7. Canción Del Pirata
8. Ritual Fire Dance
9. Ah! Wretched Me
10. A Music In My Soul

Sestava:
Alfred Romero - zpěv
Enrik García - kytara
Mario García - baskytara
Roberto Cappa - bicí

Rok vydání: 2010
Čas: 50:33
Studio: New Sin Studios
Produkce: Luigi Stefanini, Enrik Garcia
Label: Scarlet Records
Země: Španělsko

Diskografie:
1999 - Shadowland
2000 - The Hall of the Olden Dreams
2002 - The Gates of Oblivion
2003 - Between Light and Darkness EP
2003 - Dark Moor
2005 - Beyond The Sea
2007 - Tarot
2009 – Autumnal
2010 – Ancestral Romance

Související články:
DARK MOOR - Shadowland
DARK MOOR – The Hall Of The Olden Dreams
DARK MOOR – The Gates Of Oblivion
DARK MOOR – Between Light And Darkness
DARK MOOR – Dark Moor
DARK MOOR – Beyond The Sea
DARK MOOR - Tarot
DARK MOOR - Autumnal


Vydáno: 23.12.2010
Přečteno: 5215x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
...Just Rock je...27. 01. 2011 18:29 Aldyys
Do písní typu...23. 12. 2010 9:25 GNT


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.14239 sekund.