RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SOCIAL DISTORTION - Hard Times And Nursery Rhymes

Všichni to znáte. Když od něčeho nic neočekáváte, může vás to jen příjemně překvapit. Já měl něco podobného s aktuální deskou od klasiků kalifornského punk rocku Social Distortion. Tuhle kapelu jsem nikdy nijak zvlášť nesledoval, věděl jsem o ní zhruba to, že existuje. Zničehonic se mi ale do rukou dostalo jejich album „Hard Times And Nursery Rhymes“. A způsobilo revoluci v mém přehrávači. V těchto dnech si postupně sháním předchozí desky této kapely a můžu říct, že když jsem ji léta ignoroval, přišel jsem o mnohé.

Social Distortion existují už od začátku osmdesátých let. Tehdy stáli společně s Bad Religion u zrodu kalifornského punk rocku. Punku, který je třeba od newyorského osmdesátých let diametrálně odlišný. Kalifornský punk v sobě nemá ani špetku hardcoru, ale spíše vstřebává vlivy klasického rock n´rollu, glam rocku sedmdesátých let a odkaz plážových hochů Beach Boys s jejich zasněnými vokály. Dnes bych se možná už označení punk rock v souvislosti se Social Distortion vyhnul. Jejich současný výraz by se mohl označit pojmem moderní dospělý rock n´roll, který nezapomíná na minulost, ale už v sobě má moudrost a trochu usedlosti padesátiletých tatíků (sedmadvacetiletý bubeník David Hidalgo zajisté promine), kteří dnes Social Distortion tvoří.

Začíná se instrumentálkou „Road Zombie“, což je ostrá kytarová jízda, která vás vtáhne do děje a hned vám navodí příjemnou náladu. Dvojka „California (Hustle And Flow) startuje riffem, který jako kdyby vypadl z repertoáru AC/DC, ovšem celkově má věc náladu spíše takových Great White v jejich tvrdších bluesovějších časech. „Gimme The Sweet And Lowdown“ je zase klasický proto punk začátku sedmdesátých let, kdy na vrcholu byli třeba takoví New York Dolls, ovšem má v sobě i trochu napětí, které předznamenává punkovou explozi. „Diamond In The Rough“ zase lehce zahraje na bluesovější strunu, aby se kapela vybičovala k rychlé jízdě v „Machine Gun Blues“, ve skladbě, kde radost z hraní tryská z každého tónu a což je zároveň pilotní skladba desky. Kytary opisují rukopis Jimmiho Page a cítíte z nich atmosféru raných Guns n´Roses, zejména Izzyho Stradlina.

Jediná skutečná balada desky nese název „Bakersfield“. Nečekejte žádné sladkobolné tóny jako u Bon Jovi nebo Aerosmith, ale zase pomalejší bluesovou záležitost, které dominuje silný refrén. Uvolněná atmosféra je cítit ještě z následující „Far Side Of Nowhere“, která spíše působí jako nadechnutí před rychlou „Alone And Forsaken“. Ta s trochou nadsázky zní jako zrockovatělá americká lidovka, ale ještě k tomu pořádně na tripu.“Writing On The Wall“ zase přinese trochu zvolnění, ale to je naposled, co vás Social Distortion nechají vydechnout. „Can´t Take It With You“ je zase pořádně rozdováděná rock n´rollovka s ženským sborem v refrénu. A jde se pomalu do finiše. Ten obstarává nejlepší věc desky „Still Alive“ s neopakovatelnou kytarovou figurou v úvodu a nádherným sólem na konci skladby. Prostě v tomhle případě platí: To nejlepší na závěr.

Social Distortion natočili vynikající desku. Některé skladby, zejména „Still Alive“ nemůžu z hlavy vypudit celý den. Myslel jsem si, že mě nemohou staří pardi ničím překvapit a jak jsem se mýlil. Dnešní Social Distortion mají nadhled, instrumentálně jsou na tom dobře, nápady jim nechybí a navíc Mike Ness, dnes už jediný zakládající člen, zpívá fakt dobře. „Hard Times And Nursery Rhymes“ je jedním z mých soukromých tipů na rozjeté letní párty pod širým nebem a věc „Bakersfield“ stavěná přesně na to, když před úsvitem držíte jednou rukou nedopitou láhev a tou druhou osobu opačného pohlaví.

Jan Skala             


www.socialdistortion.com

1. Road Zombie
2. California (Hustle And Flow)
3. Gimme The Sweet And Lowdown
4. Diamonds In The Rough
5. Machine Gun Blues
6. Bakersfield
7. Far Side Of Nowhere
8. Alone And Forsaken
9. Writing On The Wall
10. Can´t Take It With You
11. Still Alive

Sestava:
Mike Ness - zpěv, kytara
Jonny Wickersham - kytara
Brent Harding - baskytara
David Hidalgo - bicí
Josh Freese (host) - bicí

Rok vydání: 2011
Čas: 46:57
Label: Epitaph
Země: USA
Žánr: rock/punk/blues

Diskografie:
1983 - Mommy´s Little Monsters
1988 - Prison Bound
1990 - Social Distortion
1992 - Somewhere Between Heaven And Hell
1996 - White Light, White Heat, White Trash
2004 - Sex, Love And Rock n´Roll
2011 - Hard Times And Nursery Rhymes


Vydáno: 30.04.2011
Přečteno: 3616x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Souhlasím!!!Jak jsem s...11. 04. 2016 15:50 Jewix


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08747 sekund.