DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Ehsan Kalantarpour (AtomA) - Hudba se nedá plánovat, musí se žít.

Myslím, že neexistuje mnoho kapel, které dokázaly hned se svojí první deskou tak zaujmout, jako v letošním roce nová švédská senzace Atoma. Těžko byste totiž hledali nějakou negativní kritiku na jejich debutovou desku „Skylight". Dokonce si troufnu říct (s trochou nadsázky), že jsem po dlouhé době narazil na něco, co tu možná ještě nebylo. Atoma v mých uších zní zkrátka naprosto originálně a jedinečně. O to větší radost jsem měl z rozhovoru s hlavním mozkem této formace Ehsanem Kalantarpourem. Hned z jeho první odpovědi mi bylo jasné, s kým mám tu čest. Filosoficky smýšlející umělec, který moc dobře ví, co chce a proč to chce - to je asi ta nejvýstižnější charakteristika. Ostatně pokud vás dostatečně nepřesvědčila moje nedávná recenze o kvalitě této nahrávky, zaručuji, že tento rozhovor ve vás vzbudí alespoň zvědavost.

Mohl bys představit projekt Atoma těm, kteří ho třeba ještě neznají?
Jsme stockholmská skupina „intronautů“ (což podle Ehsana znamená „astronauta", který prožívá svojí cestu vnitřně, cestuje ve své hlavě – pozn. autora), která vytvořila album pro lidi, kteří rádi cestují daleko za hranice běžného vnímání. Nezajímá nás žánr nebo forma, ale chceme vyprávět náš příběh prostřednictvím vlivů a zvuků, které pronikají z husté atmosféry.

Musím říct, že vaše debutové album „Skylight“ je velmi atmosférické a epické. Mám rád filmovou hudbu a myslím, že právě „Skylight“ by se jako soundtrack k nějakému filmu perfektně hodil. Co si o tom myslíš?
V podstatě by se dalo říct, že „Skylight“ bylo vytvořeno stejným způsobem, jakým se tvoří filmy. Vypráví příběh stejně dynamicky jako film. Album začíná intenzivně a syrově, pomalu se rozvíjí a získává svěží zvuk. Hudba vás vede z temného a studeného místa do jasné krajiny. Dynamický způsob tvoření alba je pro Atomu jedním z poznávací znaků. Každé album bude mít svou vlastní dynamiku, která bude záležet na cestě, kterou se vydáme.

Na album jsem zatím četl samé pozitivní recenze. Jak to vnímáš? Je to pro Tebe důležité?
Co se týká hodnocení, připadám si ve velmi obtížné pozici. Samozřejmě je důležité, že lidé poslouchají a píší své zážitky, ale „Skylight“ pro mě není zboží. Není to cd ani album. Není to něco, co má být hodnoceno. Je to součást mého života. Je to náš mladý drak, kterého jsme krmili a vychovávali jako člena rodiny. Není lehké sledovat, jak se stává produktem, který má být srovnáván, hodnocen a prodán. Nezáleží na tom, zda je hodnocení dobré nebo špatné.

Album je spojeno se zajímavým příběhem astronautů, kteří hledají nové místo pro život. Chtěl bys tímto varovat, že by se něco podobného mohlo v budoucnosti stát?
Víš, je to podobné jako u některých zvířat, která cítí, že se blíží nebezpečí. Třeba sloni ukazují svůj strach a neklid několik dní před tsunami. Věřím, že tohle existuje i v nás, v lidech. Někdo to může cítit, někdo vidět, většinu to ale nezajímá. Pokud se i nadále budeme po planetě Zemi pohybovat jako titanoví predátoři, bojím se, že se blížíme ke zkáze. Tenhle strach se snažíme promítnout do umění.

S celkovým zvukem na desce vám pomáhal producent Thomas „Plec“ Johannson. Mohl bys pohovořit o této spolupráci?
Všechno to začalo vlastně už v roce 2004 v kapele Slumber (již neexistující formace, z které následně vznikla Atoma – pozn. autora), kdy jsme společně s ním nahráli desku „Fallout“. Tato spolupráce tedy pokračuje i nadále. Vždy byl velmi přísný a měl zcela jasnou představu. Přesně to jsme potřebovali pro svět jako je Atoma, kde je bezpočet vrstev zvuků, který potřebují nějaký řád. Tím, že jsme měli Pleca, dokázali jsme vytvořit vzdušný rockově metalový zvuk, aniž by ho váha jednotlivých vrstev zničila. Je to čest pracovat s takovým člověkem.

Jak bys tedy popsal vaší hudbu? Je přímo nějaký žánr, který by ji vystihoval? Osobně mi některé hudební postupy připomínají třeba Anathemu …
Tohle je vždy těžká otázka, protože na ni není přímá odpověď. Máme otevřené dveře pro nekonečné množství vlivů a vlastně ani nevěříme na žánry, na nějaké neviditelné hranice, které by měli určovat hudbě, co a kde má dělat. V tohle nevěřím. Chci hudbu, která bude jako nespoutaný drak, který nás vezme s sebou na křídlech. Nechci, abychom mu ty křídla ustřihli a řekli mu, kam má jít. Pohlť mě, mocný draku!

Musím se přiznat, že na desce si především užívám vokální linky. Kromě tvého vokálu se však na desce vyskytuje i ženský zpěv. Ten má na svědomí kdo?
Ženské vokály zpívá především Ida Sundqvist. V současné době příliš nezpívá, takže bohužel nemůžete znát žádné její další nahrávky. Doufám, že toho od ní v budoucnu uslyšíme víc.

Nyní otázka, která bude zajímat hodně posluchačů. Je Atoma pouze studiový projekt nebo plánujete i nějaká živá vystoupení?
Ano, plánujeme začít hrát i naživo. Je to těžké najít skupiny na tour, ale všechno přijde včas. Nyní se soustředíme hlavně na psaní dalšího alba. Naštěstí bude příští rok pár festivalů před tím, než začneme turné. Nyní se však musíme soustředit na psaní hudby. Všechno ostatní je teď tak nějak druhořadé. Hrát naživo je samozřejmě důležité, ale teď máme jiné priority. Cítím, že jsme blízko k nalezení zvuku, který bude skutečně unikátní a epický. Psaní nového alba „Nova" je nejdůležitější událostí a cesta k němu je nyní můj život.

Když už si se zmínil o této budoucí novince, mohl bys nám o ní prozradit něco více? Můžeme čekat podobnou hudbu či podobný příběh?
Něco říct můžu, ale nejsem si jistý, jestli to pak bude pravda. Album se mění každý den, každou minutu. Nové způsoby, nové zvuky, nové výrazy. Možná když teď něco řeknu, bude to nakonec bezpředmětné. Jsem jen cestující na cestě a píšu. Hudba se nedá naplánovat, musí se žít.

Na závěr mám dotaz přímo na tebe. Vaše hudba je ovlivněná různými hudebními vlivy. Jakou hudbu ve volném čase posloucháš? Máš rád i jiné žánry než metal?
Na metalu jsem vyrostl, ale dneska nemůžu říct, že bych měl rád jeden určitý žánr. Nacházím úžasné momenty v mnoha druzích hudby. Nejčastěji mám ve sluchátkách ambientní hudbu, například Connect.ohm, Future Sound of London, Sync24, Carbon Based Lifeforms atd. Chtěl bych spojit ambient a metalovou hudbu a všechno mezi tím. Myslím, že existuje způsob, jak všechny tyto prvky zkombinovat do jednoho soudržného zvuku. Atoma bude hodně o hledání tohoto spojení, o tom, jak všechny tyto vlivy dát dohromady.

Tak děkuji moc za tvůj čas. Přeji hodně štěstí.
Já také děkuji. Opatruj se chlape.

Mikka             


www.atomaweb.com


Vydáno: 05.12.2012
Přečteno: 3764x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Díky! :-) Jo ten...6. 12. 2012 20:43 Mikka
Dobrá práce!! To...5. 12. 2012 15:27 zack


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09254 sekund.