IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Gabriela GUNČÍKOVÁ - Celkem jiná

Pěvecká soutěž Česko hledá Superstar (a další její variace) byly založeny s tím, že se díky nim na české scéně objeví nové hlasy, které rozvíří stojaté vody českého hudebního showbysnysu, a to ve všech hudebních směrech. Na rockovém (metalovém) poli zaujaly hlasy Vlastimila Horvátha, Davida Spilky, Báry Zemanové či Jiřího Zonygy. Pravdou však zůstavá, že po raketovém vzestupu následoval strmý pád a tato jména bohužel upadají do zapomnění, ze kterého vystrkuje růžky snad jen Bára Zemanová. Podobný osud však zřejmě nečeká rockovou princeznu Gabrielu Gunčíkovou, která před několika týdny vydala své druhé album „Celkem jiná“, kde nám opět dokazuje, že je na řízném rocku odkojená.

Gabriela Gunčíková má v hrdle dar od boha. Její hlas má sílu a nespletete si ho jen tak s někým. Problém je, že na aktuálním albu to Gabriela dokazuje jen pouze v několika málo skladbách. O tom se přesvědčíme hned v úvodu alba, který obstarává řezavá, ale přesto poměrně jednoduchá, titulní věc „Celkem jiná“. Poměrně utlumený hlas však zakrývá kouzlo, které v něm Gabriela má. V podobném duchu je i druhá „Provokatérka“. V té však nechybí odkazy hard rockové legendy osmdesátých let a tak se refrén poslouchá o poznání lépe než v úvodním songu. První zpomalení přichází se třetí „Zrozena z moří“, ve které Gabriela poprvé více předvádí své hlasové eskapády a i náročný posluchač musí pochopit, proč právě ona se v soutěži dostala na tak vysoké místo. Tato skladba se poslouchá příjemně, je to ovšem jen slabý odvar toho, co následuje. Hit „Černý anděl“ jste si mohli poslechnout již před vydáním desky a je to jasný vrchol alba. Této skladbě nechybí nic z toho, co má správný rockový hit mít a Gabrielin vokál tomu jen přidává další plusové bodíky. Bravo!

Následující dvě skladby „Měl by ses mě bát“ a „Časy jsou zlé“ však zapadají do průměru a ve srovnání s předešlou hitovkou působí zašedle a nezáživně. Naštěstí se nejedná vyloženě o hudební průšvihy, které byste museli hned přeskakovat. Skladbám nechybí tah na bránu, ale bohužel se nedostavuje ten pocit, který při poslechu hudby máte mít. Tuto chvilku stagnování však plně napravuje následující, svižná věc „Šílená“, která zaujme všechny poctivé rockery. Dravé sloky, melodický refrén dodají každému tu pravou metalovou krev do žil. Přiznám se, že při poslechu této skladby mě (nevím proč) napadlo, jak by asi zněla v podání Ladislava Křížka (ex-Citron, Kreyson). Myslím si, že by mu seděla jak pr*el na hrnec.

Osmá záležitost „Nech si ránu poslední“ sice neurazí, ale po předešlé záležitosti se bohužel jedná o podobný případ jako u skladeb, již zmíněných v předešlém odstavci. Skladba není vyloženě špatná, ale chybí jí výraznější momenty. Navíc působí jako předehra před následujícím hitem. Tím je bezesporu předposlední skladba „Bezmoc“, u které doporučuji rázné přidání na hlasitosti vašeho přehrávače. Posmutnělá nálada skladby a refrén, ve kterém se Gabriela vydává do nebeských výšin, opět dávají zapomenout na vše, co jste poslouchali předtím (stejně jako u singlu „Černý anděl“). Možná i díky této skutečnosti působí závěrečná „Se mnou leť" mírně zapadle. Byla však škoda této skladbě nedát šanci, neboť se jedná o důstojný závěr, který nenudí a má příjemnou atmosféru. Pořád si říkám, že by se na závěr hodila spíše nějaká svižná věc (jako „Šílená“).

Gabriela Gunčíková překvapila v tom, že v dnešní době kašle na komerci a natáčí desky, které se líbí především jí. Album obsahuje skladby, které vám rozproudí krev v žilách, ale bodíky jí strhávají skladby, u kterých jen čekáte, až skončí. Chápu, že Gabriela nechtěla natočit další album, které bude obsahovat celou řadu coververzí světových hitů od interpretů jako např. Scorpions, Iron Maiden atd., ale možná bylo vhodnější nějakou tu předělávku zvážit a zařadit ji místo těch několika průměrných záležitostí (schválně si poslechněte perfektní cover „Run To The Hills“ od Iron Maiden, „Send Me An Angel“ (Scorpions) či „Země vzdálená“ (BSP). Myslím si, že z jejího talentu se dalo vytěžit mnohem více. Na druhou stranu buďme šťastni, že nám holčina neutekla do popových vod, protože by toho hlasu byla opravdu škoda. Uvidíme, co si pro nás tato rocková princezna připraví příště.

František Šafr             


www.guncikovagabriela.com

YouTube ukázka - Černý anděl

Seznam skladeb:
1. Celkem jiná
2. Provokatérka
3. Zrozena z moří
4. Černý anděl
5. Měl by ses mě bát
6. Časy jsou zlé
7. Šílená
8. Nech si ránu poslední
9. Bezmoc
10. Se mnou leť

Sestava:
Gabriela Gunčíková - zpěv
Ondřej Pátek - kytary
Dalimil Hušek - kytary
Dalibor Mucha - baskytary
Veronika Lukešová - bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 35:30
Label: Lewron music center s.r.o.
Země: Česká republika
Žánr: pop / punk / rock

Foto: archiv GG


Vydáno: 21.08.2013
Přečteno: 7794x




počet příspěvků: 38

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
aha, tak to sorry,...4. 09. 2013 14:40 Crust
myslím že sa...3. 09. 2013 22:55 Soichiro Honda
jj, tohle je asi...3. 09. 2013 19:25 Crust
a prečo nie?...3. 09. 2013 14:22 Soichiro Honda
Ale co dělá...2. 09. 2013 20:26 IIII


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.31366 sekund.