16.02.2019
SPIRITS OF FIRE
Vydání debutu kapely SPIRITS OF FIRE, ve které se sešli ..více

16.02.2019
TANK
Na svá mladá léta vzpomínají britští veteráni TANK. ..více

16.02.2019
THE TRIGGER
V síti Massacre Records uvízli srbští THE TRIGGER, z ..více

16.02.2019
MASTORD
Finští powerprogresivci MASTORD vydávají pětiskladbový ..více

16.02.2019
NANOWAR OF STEEL
Italští smíšci NANOWAR OF STEEL připomínají své ..více

16.02.2019
HELL`S GUARDIAN
Na loňském albu "As Above So Below" melodeathařů HELL`S ..více






MAD HATTER - Mad Hatter
Pro mě velmi kvalitni debutove prekvapeni, ktere ..

WARKINGS - Reborn
...psat o nejakych primitivnich hlasovych pasmech ..

EVERGREY - The Atlantic
Evergrey se neustále poslednímy alby zlepšují, ..

EVERGREY - The Atlantic
Zaděláno na desku roku! Jednoznačně. ..

DELFINIA - Deep Elevation
Absence speedu naprosto nevadí. Power metal ve st ..

Finnish Female Fronted Rock/Metal Tour, 28.-30.9., Berlin - Vilnius (část III.)
Blackland je skvělý klub, to mohu potvrdit. V b ..

GATHERING OF KINGS - First Mission
Rádo se stalo, díky za reakci! ..

ANCIENT BARDS - Origine - The Black Crystal Sword Saga Part 2
V rámci female symfo metal kapel jsem vždy Bardy ..

GATHERING OF KINGS - First Mission
dokonalé album! Jako starý metloš AOR sem tam d ..

SEPULTURA - Beneath The Remains
Pre mna album, kde Sepultura konečna našla svoj ..




Za poslední měsíc:
Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
1268x

WITHIN TEMPTATION - Resist
995x

VIRGIN STEELE - Seven Devils Moonshine
862x

SEPULTURA - Morbid Visions
762x

SEBASTIEN - Behind The World
644x

FLOTSAM AND JETSAM - The End Of Chaos
610x



22.02.2019
NAŠROT..
Jihlava - Brick Bar, začátek od:20:00, vstupné: 150

15.03.2019
VIHAR, MARANA, AUTUMN COLD, AMOK, NOCTURNAL PESTILENCE ..
Fatal Music club - Praha, začátek od:18:00, vstupné: 150,-

12.04.2019
PINK FLOYD revival Distant Bells JANIS JOPLIN revival JIMI HENDRIX revival S..
BRNO - SEMILASSO, začátek od:18:00, vstupné: 290 KČ



článků celkem: 6795
recenzí: 5536
reportů: 542
rozhovorů: 364













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


RHAPSODY OF FIRE - Dark Wings Of Steel

Rok a půl jsme museli čekat na to, jakým materiálem nás obšťastní RHAPSODY OF FIRE, vedeni již pouze klávesovým mágem Alexem Staropolim. Luca již pomalu, ale jistě chystá nástupce své velmi kvalitní „prvotiny“, Alex se, spolu s kumpány, soustředil na živé hraní a s řádným albem přišli až teď.

Bohužel u obou autorů jde vidět, že bez toho druhého to už tak nějak „není ono“. Ovšem, zatímco Luca Turilli přišel s velmi dobrým albem, Alex (ve spolupráci se svým bratrem Manuelem) se vyznamenali méně. Ducha starých RHAPSODY zde sice najdeme, ale dosti zestárlého. Ten mladší měl šmrnc, jiskru, hitový potenciál a též schopnost, jež je vlastní zákožce svrabové. Nejspíš svým stářím tyto všechny záležitosti tak nějak pozapomněl, takže zůstala hudba prázdnější, než první vypitý džbánek žíznivého pivaře.

Ať se snažím sebevíc, tak toto album mě zkrátka nebaví poslouchat. Najdeme zde sice dvě (a půl) výjimky, ty ovšem výsledný dojem bohužel nijak nezlepšují. Písně jsou sice formálně v pořádku, ale (a velmi výrazně) jim chybí výše zmíněné aspekty. Krom toho jsou si, mnohem více než v minulosti, dosti podobné. Převážná většina je vedena ve středním tempu, a když si přimyslíme onu absenci chytlavosti, je logickým důsledkem, že jdou jedním uchem dovnitř a druhým okamžitě ven, leč mezi těmito dvěma body nezůstává (krom nahořklé pachuti pivaře čekajícího na další džbánek) už prakticky nic.

Dalším problémem bych viděl značné ochuzení symfonických pasáží, které vždy byly, přiznejme, jedním z neklamných poznávacích znamení těchto italských kovotepců. Na to, že hlavní autor je více než schopný klávesista a znalec vážné hudby, se zde velmi šetřil. Důvod mi uniká. Teď někteří jistě namítnou, že se jedná o přirozený vývoj, že nechtěl (spolu)psát pořád tu samou písničku. S tímto bych žádný problém neměl, ale vidím jej v tom, kterým směrem se autor vydal – ubráním symfoničnosti kapele v podstatě sebral (jak zde už padlo) jednu z jejích základních podstat. Za zajímavější bych považoval spíše použití více vokálních poloh Fabia Lioneho, nebo jiná, nižší ladění kytar.

Ony dvě hudební výjimky, o nichž bych se rád zmínil, jsou otevírák „Rising From Tragic Flames“, který se dobře poslouchá, ale možná i proto, že poměrně okatě vykrádá jejich známou píseň „Dawn Of Victory“. Druhá je singlovka „Silver Lake Of Tears“, která taktéž příjemně ubíhá. Má vcelku (jako jediná!) nakopávající rychlost a líbezné zpěvní linky. „Půltou“ výjimku tvoří sólové pasáže v přes osm minut dlouhém opusu „My Sacrifice“. Dávají totiž nádherně vzpomenout na nehratelné kytaro – klávesové onanie, kterých zde výrazně ubylo, na desce ovšem zoufale chybí! Rovněž postrádám ty tuny kytarových ozdob, které vyplňovaly každé trošku prázdnější místo. Kytary sjíždějí spíše jednoduché podklady, případně zemitější riffy.

Zvuk je velmi dobrý, o něco šťavnatější, řezavější (díky dobře nazvučeným kytarám), než u RHAPSODY bývalo zvykem a celkově vyvážený a dotažený. Výkony zúčastněných muzikantů netřeba jakkoli komentovat, zpěv Fabia se mi jeví standardně kvalitní (ovšem jeho angličtina má stále své mouchy).

Osobně mě album poměrně hodně zklamalo, ale nemám obavy z toho, že by si posluchače nenašlo. Příklonem k větší temnotě a „kytarovosti“, na úkor zmíněné symfoniky a chytlavosti, se objeví jiní, kteří tuto změnu budou kvitovat s povděkem a půjde jim k chuti. U mě tomu tak ale není (když mám chuť na temnou hudbu, tak zkrátka jen sáhnu po jiné kapele, ne takové, která vždy spíše rozdávala radost a smích), a proto jsem, opět velmi nerad, nucen sáhnout k takto nízkému hodnocení, stejně jako ke kritickým slovům. Takže prozatím duel LT´s RHAPSODY vs. RHAPSODY OF FIRE vychází jednoznačně vítězně pro první zmíněné.

Hermes             


www.rhapsodyoffire.com

YouTube ukázka - Silver Lake Of Tears

Seznam skladeb:
1. Vis Divina
2. Rising From Tragic Flames
3. Angel Of Light
4. Tears Of Pain
5. Fly To Crystal Skies
6. My Sacrifice
7. Silver Lake Of Tears
8. Custode Di Pace
9. A Tale Of Magic
10. Dark Wings Of Steel
11. Sad Mystic Moon

Sestava:
Fabio Lione - zpěv
Roby De Micheli - kytara
Alex Staropoli - klávesy
Oliver Holzwarth - baskytara
Alex Holzwarth - bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 59:38
Label: AFM Records
Země: Itálie
Žánr: Symfonický power metal

Diskografie:
1997 - Legendary Tales
1998 - Symphony Of Enchanted Lands
2000 - Dawn Of Victory
2001 - Rain Of Thousand Flames
2002 - Power Of The Dragonflame
2004 - Symphony Of Enchanted Lands II - The Dark Secret
2006 - Triumph Or Agony
2010 - Frozen Tears Of Angels
2011 - From Chaos To Eternity
2013 - Dark Wings Of Steel

Související recenze, rozhovory, reporty

Foto: archiv kapely


Vydáno: 29.01.2014
Přečteno: 2635x




počet příspěvků: 13

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Valley of shadows...31. 01. 2016 15:25 Supermartonátor
a mě se to líbí...31. 01. 2016 11:39 Savapip
Já hodnotím po...31. 01. 2016 11:03 htaedas
to htaedasNo nevím, podle...31. 01. 2016 0:52 Anonim
Novým albem...30. 01. 2016 17:53 htaedas


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.19559 sekund.