Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AMORPHIS - Halo

Alba Amorphis se dobře prodávají a kapela je respektována napříč metalovou komunitou. Mají ji rádi fanoušci melodického metalu i ti, co dávají přednost extrémnějším odnožím kovového žánru.Nyní Amorphis přicházejí s novým albem „Halo“. Stejně jako předešlé dvě nahrávky, i zde s nimi spolupracoval producent Jens Bogren a jak kapela přiznává, měl opět velké slovo. „Halo“ je završením pomyslné trilogie nahrávek právě pod taktovkou Bogrena. Všechny tři desky mají stylově příbuzné obaly – jedná se takřka o mandaly. Obrazec na „Halo“ znázorňuje světlo a tmu. Tenhle kontrast je vlastní i hudbě Amorphis. Na jedné straně melodický death metal, na druhé hromada melodií a folklórních i progových prvků. Hudebně na své dva předchůdce album navazuje a mnoho posluchačů nebude ničím příliš překvapeno. Rozdíly jsou však patrné.

„Under The Red Cloud“ bylo plné orientálních motivů, které s oblibou Bogren používá, „Queen Of Time“ bylo zase velkolepé a na poměry kapely obsahovalo mnoho orchestrací. Obou elementů u „Halo“ výrazně ubylo a album působí obyčejnějším dojmem. Má stále bohatou produkci, ale kapela se soustředila na metalové jádro skladeb. Úvodní „Northwards“ lehce překvapí, na nic nečeká a rovnou to do posluchače pořádně valí. Jedná se o zvukově nejbohatší skladbu desky, obsahující hodně prog rockových elementů a postupů, stejně jako sbory a časté změny tempa.

Kapela nabídne typické hitovky „On The Dark Waters“ či „The Moon“. Prvně jmenovaná zaujme parádními vokálními aranžemi, v Tomiho zpěvu jde slyšet celkový posun, V čistých polohách je Tomi ještě emotivnější a příjemnější než kdy dřív. Jeho growl je jako vždy srozumitelný a v této skladbě je jeho využití nejpůsobivější. Moment překvapení může nastat u „Windmane“, její refrén jako by si Amorphis vypůjčili od Katatonie. Rovněž Tomi se hlasem a stylem zpěvu blíží Jonasi Renksemu. Skvěle v songu působí nečekané zrychlení a vynikající kytarové sólo.

Jedním z vrcholů nahrávky je úžasná „Seven Roads Come Togheter“, která od začátku říká: „Máme tady pro vás melodii, co vás čapne a nepustí“. Song má sílu především v emotivní rovině a v gradaci, která je v závěru takřka dokonalá. „War“ lehce překvapí svou tvrdostí (ačkoliv název skladby k tomu vybízí). Amorphis místy jdou s trochou nadsázky až někam k black/death metalu, ale některé pasáže skutečně pořádně drtí. „The Wolf“ příjemně změní náladu díky skvělému ústřednímu death metalovému riffu. Amorphis podobné postupy příliš nevyužívají a tak to rochu zpestří album.

Trochu na škodu je, že Amorphis oběcně využívají pro každou skladbu totožný postup. Razantní sloku s growlem následuje vzletný hitový refrén, sem tam se mění situace s mezihrou či sólem. Growl působí místy až zbytečně nebo lehce otravně. Některé skladby by se bez něj obešly, ale i takové které by mohly být jen s growlem. Ne, že by Amorphis neměli nápady anebo nahrávku odflákli, ale někdy je model „growl x čistý zpěv“ tlačen až příliš okatě. Jedinou opravdu jinou písní je závěrečná „My Name Is Night“, baladický duet se zpěvačkou Petronellou Nettermalm z kapely Paatos. Song je téměř akustický, velmi křehký a okouzlující. Amorphis jsou naštěstí schopní skladatelé a Jens Bogren šikovně a pestře zakomponoval všechny možné prvky hudby kapely na různá místa alba - tady přijde orientální motiv, jinde dominují sbory, onde se dostane ke slovu parádní orchestrace. V každém případě chce album čas, protože zraje až s opakovanými poslechy.

„Halo“ je vynikající deska. Amorphis opět potvrdili, že jsou absolutní metalovou špičkou. Kdo je má rád, nemusí s pořízením novinky vůbec váhat. „Halo“ má slabší místa, ale také plno skvělých skladeb. Muzika, která chytne a nepustí.

Tomáš Marton             


amorphis.net

YoTube ukázka - On the Dark Waters

Seznam skladeb:
1. Northwards
2. On the Dark Waters
3. The Moon
4. Windmane
5. A New Land
6. When the Gods Came
7. Seven Roads Come Together
8. War
9. Halo
10. The Wolf
11. My Name Is Night

Sestava:
Tomi Joutsen - zpěv
Esa Holopainen - kytara
Tomi Koivusaari - kytara
Olli-Pekka Laine - baskytara
Santeri Kallio - klávesy
Jan Rechberger - bicí

Rok vydání: 2022
Čas:55:46
Země:Finsko
Label: Atomic Fire Records
Žánr: Melodický prog/death metal

Diskografie:
1992 - The Karelian Isthmus
1994 -Tales from the Thousand Lakes
1996 -Elegy
1999 - Tuonela
2001 - Am Universum
2003 - Far from the Sun
2006 - Eclipse
2007 - Silent Waters
2009 - Skyforger
2011 - The Beginning of Times
2013 - Circle
2015 - Under The Red Cloud
2018 - Queen Of Time
2022 - Halo

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.03.2022
Přečteno: 2377x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Pěkná recenze!...9. 03. 2022 18:30 VH
to KamzoRado se stalo. Jsem...9. 03. 2022 13:33 Supermartonator
Výborná...9. 03. 2022 11:20 Kamzo


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10247 sekund.