CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Re Audi: Skus si vypočuť posledný album...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Ve své době jsem spor " o Citron" dost sledoval a...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
ale predmetem svaru nebylo kdo ma nebo registraci...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To nerozporuju, ale pořád se bavíme jen o nějakém...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Parizek celou dobu kapelu tahnul a smeroval,...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Není důležité kdo kapelu založil a kdy do ní kdo...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: S tím oprávněním vlastnit značku je to...

ACCEPT - Humanoid
O minulém albu jsem po prvním poslechu...

ACCEPT - Humanoid
Páčila sa mi predchádzajúca doska, páči sa mi aj...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax



komentáře k článku FREEDOM CALL - Beyond


- GNT

V komentáři 8,57 hod. mi vypadla, jako obvykle některá slova nebo jsem přemýšlel rychleji než jsem psal. Např. místo textu "... každý jiný metalový žánr stojí tisíce ..." má být správně "za každým jiným metalovým žánrem stojí tisíce ...". Tímto se omlouvám za podobné výpadky a "přehmaty", není to úmyslné ani nejsem tak blbý češtinář, prostě pospíchám a nečtu to po sobě.

3. 04. 2014 9:04

- GNT

K onomu báchorečnému pomyslnému ortodoxnímu speedaři mám nepochybně nejblíže asi já, nestydím se za to, ale také to ani není nic ke chlubení, pak je dlouho nic, potom se možná objeví Pagan a to je asi všechno. Nejde mi o prapůvodní speed metal, nejde mi o refrény typu zařvaných několika slov, jde mi speed metal typu skladby Eagle Fly Free od Helloweenu či Babylon od Edguy. Když bude převážně písněmi tohoto typu narváno album, budu spokojen. Takových alb je však do dnešní doby sotva deset a víc už jich asi nebude. Proti dobré písni ve středním tempu nemám nic (a výtky typu, že neocením nebo neposlouchám nic jiného než melody speed už neberu, adresujte je prosím někomu jinému, vícekrát jsem na zdejších komentech vypisoval seznamy "nespeedových" kapel, které mám v oblibě), , jen jich nemusí naprostá většina na desce, což je dnešní realita, to nikdo nemůže popřít. Zajímavé je, že album plné střednětempých a ještě pomalejších skladeb nikomu jednotvárné nepřipadá, jednotvárným se 99,99% posluchačů jeví album plné rychlých věcí (pokud by takové vůbec existovalo, i Dragonforce měli na svých studiových počinech max. 3/4 speedovek). Čili je to jen věc osobního vkusu, v tomto případě mého a zbytku světa. Závěrem - přiznejme si tu všichni, že žánr melodického speedu je jen smyšlenkou, objektivně neexistuje, pár desítek alb, které by se daly, někdy s trochou snahy a vstřícnosti, označit jako melodický speed (speed o němž je tu řeč nemá nic společného s rychlým trashem 80.let, proto zdůrazňuji, že jde o mel. sp.), samostatnou existenci tohoto hudebního stylu nepotvrzuje (každý jiný metalový žánr stojí tisíce, možná desetitisíce alb). Existuje jen cosi jako power metal či powerspeed metal, kde se tu a tam objevují speedové skladby: víc jak 3 speedovky dnes na jakémkoliv albu nenajdete (např. kdysi tady jako speedová nová krev zmiňovaný Nautiluz má na albu 2 možná 3 speedovky). Můžete se mi posmívat, můžete to rozebírat od a do z, můžete donekonečna tvrdít, že speedových alb a nahrávek jsou tuny, ale objektivně to není pravda, holá čístá pravda je to, co jsem napsal výše v tomto komentáři a nejde s tím nic udělat. Teprve, když si všichni přiznáme, že melody speed neexistuje a že nemá žádný zvláštní význam ani pro skupiny (stojí na stejné úrovni jako balada či cca 10-minutový opus, tj. je jen jakýmsi "doplňkem" na desce, nejlépe otvírákem), které speedové skladby občas vyprodukují, můžeme se na nějaké solidní úrovni bavit dál.

3. 04. 2014 8:57

- Venca

Je to jako koncert Slayer... Hrrrrrrr a pak ani nevíš, jestli hrajou pátý, nebo patnáctý song :-))))

3. 04. 2014 8:43

- Hellhammer

Musím se Dragonforce zastat, první dvě alba jsou relativně nápaditá a dobrá a to myslím i s pohledu člověka kterého tenhle žánr moc nebere... Jakmile se ale dostali do širšího povědomí (deska Inhuman Rampage), tak to začali mastit ještě víc co to dá, bez ohledu na nápady...Holt promo píše superfast, tak to musí tlačit co to dá :D

2. 04. 2014 20:31

to GNT: - Anonim

Já si stejně myslím, že Hermes tam tu větu o zapřisáhlých speedařích dal jen kvůli Tobě, protože žádný jiný tak ortodoxní speedař na světě není. Myslím si, že téměř všichni příznivci power/speed metalu ocení i středně tempou skladbu s dobrou melodií. Pro mě jsou třeba ty Dragonforce kapelou, která mě vůbec nebere, protože mi v jejich hudbě naprosto chybí nápady a chytlavé melodii - prostě jen rychle, rychle, rychle furt dokola.

2. 04. 2014 19:38

- Venca

No právě... On chápe speed tak, jak ho všichni chápali původně - rychlý a agresivní metal, defakto thrash metal... Z tohoto pohledu jsem také fanouškem speed metalu :-)

2. 04. 2014 15:59

- Hellhammer

https://www.facebook.com/bandoftheweekblog Každopádně dají se tam najít neskutečný klenoty, nejen speedu, no a taky občas hustý úlety. Na rozšíření obzorů dokonalý

2. 04. 2014 14:18

- Hellhammer

On má docela rozptyl až mě někdy ty kapely co tam doporučuje překvapily :) Ale máš pravdu je to old school speed, hodně často řízlej trashem. Ale je to speed:DD

2. 04. 2014 14:16

- Venca

No jo, jenomže se bojím, že Fenriz uznává trošku jiný speed :-))))

2. 04. 2014 14:10

GNT - Hellhammer

Zkus blog Fenrize z Darkthrone, ten má hodně rád prapůvodní speed metal vycházející z NWOBHM, a na svým blogu (bandoftheweek) vždycky dával tipy na zajímavý undergroundový kapely. Hodně z toho byl původní speed. Dneska se plácnou na album tři úvodní rychlejší skladby a vyřešeno. Tak tam mrkni třeba jako speedař tam něco najdeš:)

2. 04. 2014 13:46

- Venca

Ty budeš asi slušný recesista, co? :-)

2. 04. 2014 11:23

- GNT

Hermes: s recenzí vlastně souhlasím a nic proti ní nemám, jen bych cosi podotknul k následujícímu výňatku z Tvého textu: "... jen s drobným komentářem pro zapřisáhlé speedaře – divoké písně zde jsou fakt jen v míře malé - pouze tři – pokud by toto mělo být hlavním měřítkem, tak bych asi hledal jinde, tady nad tempem vítězí melodika)." Jen dvě věci: tempo a melodika se z pohledu ortodoxního speedaře ne nemusí, ale nesmí vylučovat, jedno bez druhého nemá význam a ortodoxní speedař jde od toho pryč. Další a poslední poznámka: kde má asi tak v dnešní době (ale vlastně kdykoliv jindy) ortodoxní speedař hledat, až na naprosté výjimky prostě nenajdete album (a už vůbec ne kapelu), kde speedové skladby tvořily alespoň polovinu desky. Ortodoxní speedař má jen dvě volby: přeorientovat se na jiný druh hudby, což se rovná zradě a za tu je na frontě kulka, nebo si po vzoru samuraje vyrovnat čestně s životní prohrou, když si neprořízne břicho, měl by se alespoň důstojně pověsit, případně se upálit se všemi svými speedovými alby (ta se mu vejdou do náprsní kapsy bundy).

2. 04. 2014 7:59

GNT - Víťa

GNT: Prosím Tě, měl bych na Tebe jednu prosbu, mohl by ses mi ozvat na mail: powerland@email.cz Naprostý souhlas s tím cos napsal níže. Potřeboval bych s Tebou něco soukromě probrat, psávali jsme si kdysi na fórum Sparku. Díky moc.

1. 04. 2014 16:45

- Anonim

Moc povedená deska. Freedom Call opět nezklamali, ale předchozí album mě bavilo ještě o trochu víc.

31. 03. 2014 20:19

9/10 - Soichiro Honda

tak po The Circle Of Life konečne vydarené album Freedom Call! no to trvalo.. :) vážne, Freedom Call konečne znejú ako na prvých štyroch albumoch, melódie nie sú prvoplánové a infantilné a zvuk je snáď najlepší aký kedy kapela mala.. je jasné že texty sú stále až príliš detské a niektoré songy by som vypustil (či už spomenuté v recenzii s ktorou sa mimochodom úplne stotožňujem, alebo dosť trápnu Union Of The Strong - fakt tieto manowarovské helekačky nemusím), no skvelé momenty tentokrát prevažujú, hlavne Knights Of Taragon je spolu s The Ocean najlepšia vec akú kedy Bay napísal... jedine za čo strhávam body je nízka trvanlivosť albumu, ale to je asi nevýhoda všetkých vysokochytľavých albumov.. za mňa slušných 9 bodov, takto presne chcem aby Freedom Call zneli.

31. 03. 2014 19:28

- GNT

Desku jsem ještě celou neslyšel, jen fragmenty jedn. songů, za ortodoxní speedaře (má vůbec cenu se tak označovat kvůli těm max. 50 albům, která lze označit za opravdu melody speedová?) mohu říci, že jsem v tomhle směru nic nečekal a že speedové skladby na Beyond možná ani ty tři, už úvodní song jede ve své poslední třetině většinou ve středním tempu. Na minulém albu se za speedové skladby dají označit s čistým svědomím jen dvě věci (úvodní a číslo 8, další tři songy tak trochu se speedem koketují v refrénu, někdy ani ne celém, a několika dalších pasážích). Už jsem se podobně vyjádřil v mailové rozpravě Paganovi: podle mě vlastně ani žádný styl, který by se dal označit ze melodický speed metal neexistuje, existují je powerspeedové kapely, které ve svém "písňovém portfoliu", kromě převahy skladeb střednětempých a o něco svižnějžích mají obvykle zastoupeny i další rytmické polohy, tj. ploužáky, věci více či méně progresivní, úlet či skladby epické, tj. předlouhé a komplikovanější, speedovky jsou jen jednou z těchto poloh, tj. 99% kapel jich na album zařadí asi tolik jako ploužáků či úletů; jednu speedovou píseň má dnes na desce téměř každá power skupina, dvě skladby jsou průměr a tři asi naprosté maximum, víc speedovek nalezneme jen výjimečně (např. první tři alba F. Call, Eternity má takových skladeb dokonce 5!), pravidlem to bylo jen na deskách Dragonforce, což je dnes asi jediná kapela, která se může označit za zástupce hudebního stylu (podle mě neexistujícího, protože kromě Dragonforce není v současné době grupa, která by se za speedovou dala označit) zvaného speed metal. Tímto se kaju a všem omlouvám, bojoval jsem za něco, co není, nebylo a nebude. Byl to omyl, zapříčiněný mou neznalostí powerspeedové hudební scény (15 let jsem se metal nezajímal a po návratu k poslechu této hudby mi trvalo asi 7-8 let než jsem se vymanil ze svého "bludu": jestliže v posledních 4-5 letech nevznikla kromě nahrávek Dragonforce žádné speedová deska - podle mě je to taková, která obsahuje alespoň 50% speedových skladeb na albu, což rozhodně umírněný požadavek na typický žánrový počin - potom neexistuje ani hudební žánr speed. Trvalo mi dlouho, než jsem si toto uvědomil. Je to zklamání, ale i velká úleva, už nemusím sám samojediný hájit ztracenou věc proti všem.

31. 03. 2014 10:20

<< 1 2 3

Přidat komentář

Jméno:
Email:
Předmět:
Komentář:
Ochrana proti spamu: Název dnešního dne (bez diakritiky, malým písmem)


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.45502 sekund.