IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CALIDAD - No Army Save You Now

Tři roky starý debut říčanských Calidad mám ještě v živé paměti. Nepřeslechnutelná deska, která si svoje místo na (mém) slunci vydobývala sice ztěžka, ale o to (přitažlivě) destruktivnější následky měla. Dostatečně agresivní thrash metal, nepostrádající melodii, zahuštěný surovostí hard-core, vyzbrojený poněkud nervním a znervózňujícím ostnem. Loňské reprezentativní promo „No Army Save You Now“, obsahující tři nové kousky určitě do zapomnění také neupadne. I proto, že oproti „Searching For Release“ nastaly jisté změny, díky kterým jsou Calidad o chlup přístupnější.

Jako by to s opadáváním intenzity metalcorové vlny táhlo Calidad blíž k čistšímu thrash metalu v jeho moderní podobě (byť samozřejmě i uřvaný core prostor dostane). Už samotný úvod desky je pak jako nebe a dudy k minulému počinu. Tam, kde Calidad kdysi probouzeli všechny obranné mechanismy znervózňujícím warningem, tam si dnes pohrávají s příjemnou atmosférickou (řekl bych až nesmělou) vyhrávkou. A následné sekané tempo s vyčnívající kytarou a podmanivou vokální linkou vzpomínku na velikány z Bay Area probudí naprosto přirozeně. Připočtěte k tomu finální typicky uspěchaně výstražný výraz a máte to, co udělá z Calidad nepřeslechnutelnou záležitost.

Vybírat z trojky povedených věcí tu nejlepší je v tomto případě snadné. Adaptace veršů Edgara Alana Poea je díky chameleónsky „rozevlátému“ a teatrálnímu vokálu s přesvědčivým výrazem velice vydařená, povedené je i kombinování uvolněné atmosféry s bezprostředním nátlakem.

Aby se Calidad nezpronevěřili svému corovému cítění, je tu závěrečná naléhavá titulka. Hystericky zabarvený vokál, změny temp (opět to kombinování uvolněné náladovosti s přímočarostí), barevné bicí, dokazující, že nová akvizice s paličkami je rozhodně mužem na svém místě.

Calidad jsou rozmanití a zároveň kompaktní, přístupně agresivní, nekompromisně melodičtí, oproti minulé desce uvolněnější, hravější, míň znepokojující, ale o to barevnější.. Jediným zavádějícím okamžikem „No Army Save You Now“ je tak samotný obal. Pokud totiž z obálky nabudete dojmu, že Calidad je skupinou bez tváře, samotný třináctiminutový obsah má ten ksichík pěkně ostře řezaný. Pokud je tohle jen avízo věcí příštích, těším se na pokračování!

Savapip             


www.calidad.cz

Seznam skladeb:
1. Our Lives Need To Restart
2. The Bells
3. No Army Save You Now

Sestava:
Josef Fišer - kytara, zpěv
Tomáš Masopust - baskytara
Lukáš Babíček - bicí
Ondřej Svačina - kytara

Rok vydání: 2010
Čas: 12:59
Země: Česká republika

Související články:
CALIDAD - Searching For Release


Vydáno: 26.03.2011
Přečteno: 2117x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09296 sekund.