PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BLACKTHORN - Codex Archaos

Za vším hledej ženu? V případě ruských Blackthorn můžeme lehce parafrázovat – za vším hledej Ainu (a Elviru). Ta prvně jmenovaná jako jediná ze současné sestavy stála před osmi lety u zrodu kapely, která vsadila na mix gotiky, blacku a klasických elementů. A proč stojí za to na tuhle bandu ukázat? Prvoplánovitě naznačím jazykovou (krása češtiny!) hříčkou – první album Blackthorn vydali nadvakrát jako dvojjazyčné dvojče v roce 2009, následovníka vypustily Blackthorn o dva roky později. První změna je tedy vizuální, Blackthorn propustily od škopků zástupce silnější poloviny lidstva, a staly se čistě dívčí kapelou. Pokud si ovšem vzpomínáte, jak jsem na stránkách zinu horoval za slaďoučké Arven, tady stojíme na opačné straně babmetalu – muzika Blackthorn je (i přes smyslný operní vokál) nabitá testosteronem.

Plán druhý a podstatnější - změny slyšitelné, které nastaly od dvojnásobného debutu, postrčily kapelu o pořádný kus vpřed. Jednak sytý a agresivní zvuk umožňuje i přes vířící nálož tónů dobře číst jednotlivé nástroje, nepohlcuje zpěv a nechává vyniknout melodie. Přitom je vytrvale důrazný, takže vás nenechá ani na chvíli vydechnout. Hodně prospělo i spojení toho, co mělo za úkol rozdělit a odlišit prvotinu – přednost dostala angličtina (zaslechnout lze i italštinu a němčinu) a měkká ruština, která na „Araneum“ zněla téměř dětsky, jemně a nepatřičně, najednou dokáže tu nátlakovou atmosféru značně prosvětlit, důkazem čehož budiž vlajková loď kapely v podobě songu „Emptysis Kiss“.

Za vším hledejme Ainu a Elviru. Ano, vysoce položený Ainin vokál se sklony k okázalé dramatičnosti by měl šanci utáhnout album „Codex Archaos“ sám. Ovšem to pravé koření dostává až ve spojení s harsh vokálem (i když ruku k dílu přiložili i chasníci) Elviry Alchemidy. Jejich temně laděné vampýrské (rozuměj s nádechem strašidelně romantické atmosféry, která je zjevně tím efektem, kterého holky chtějí – podařilo se - dosáhnout) symfonie si ucucli něco z Dimmu Borgir (v jemnější formě), něco z Cradle Of Filth (sázka na výpravnost), něco z tuzemských Gate Of Sorrow (organizovanějších a ne tak chaotických a proto mnohem intenzivnějších) či Interitus (výrazné housle dělají svoje), holky účelně využívají piáno i bohaté klávesy, bez toho, aby z toho lezla samoúčelná přeplácanina.

Praktická ukázka toho, že black a gothic metal k sobě nemají vůbec daleko. Jasně, musí se u toho sáhnout spíš k okraji hrnců než na jejich dno a míchat ty ingredience, které si vzájemně nepřekáží. A to mají Blackthorn dobře zmáknuté. Jejich slovanstvím vonící melodie, výrazné motivy, kterých se dá dobře chytit, dobrá produkce, umožňující snadnou orientaci i přehled ve víru dění i přirozený cit pro teatrálnost dávají téhle desce zelenou. Pro dokonalé vyznění si k tomu přihoďte světlo svíček kdesi na hradě v Karpatech a úspěch je zaručen. Obzvlášť když té žádoucí atmosféry lze dosáhnout i za bílého světla doma v obýváku.

Savapip             


www.facebook.com/BlackthornMetal
YouTube ukázka - Emptysis Kiss

Seznam skladeb:
1. Divination in Blood
2. Vehemence Came As Anodyne
3. Nemesis Incarnation
4. Gorgon the Ascendant
5. Emptysis Kiss
6. Arria Marcella
7. Posthumous Passion Ephemera
8. Dismalediction and the Remedy
9. Серебряный Ключ (Silver Key)
10. Hexshadow Turned to Flesh
11. Bestial Satan of Grotesque Beauty
12. The Fading Ceremony

Sestava:
Aina - zpěv
Elvira Alchemida – kytara, klávesy, zpěv
Greta - baskytara
Less - housle
Varaska - bicí

Rok vydání: 2011
Čas: 43:38
Produkce: Elvira, Magna Opera Studio
Studio: Magna Opera, KIV Records, Hunter Studio Moskva
Label: MSR Productions
Země: Rusko

Diskografie:
2009 – Gossamer Witchcraft
2009 – Araneum
2011 – Codex Archaos


Vydáno: 06.03.2012
Přečteno: 3172x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08753 sekund.