PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MIRRORMAZE - Walkabout

S ohromnou chutí si vychutnávám ty okamžiky, kdy se mi do ruky zcela nečekaně dostane perla. V případě italských MirrorMaze cestu k mým uším prošlápl fakt (který se ve finále ukázal jako nepodstatný a zavádějící), že v řadách kapely funguje Fabio D´Amore, basák rakouských Serenity. MirrorMaze jsou však ze zcela jiného soudku. Jejich parketou je progresivní metal, u kterého s čistým svědomím můžu přisvědčit častým tvrzením, že MirrorMaze jdou zdařile ve stopách tvůrců a tahounů žánru (Dream Theater, Rush, Evergrey, Fates Warning, jejichž křikloun Ray Alder si na „Walkabout“ v „Deeper Signs“ zahostoval), aniž by na ně kdovíjak ztráceli. A přitom jdou svojí přístupností a melodičností, čerpající z powermetalu, úspěšně na ruku i posluchačům, kteří se neradi utápí v přílišné technické vyspělosti.

To, o co se řada dalších nováčků oboru marně snaží, totiž funkčně pospojovat technickou preciznost, občasnou krkolomnost a nesnadnou uchopitelnost nápadů, melodičnost, dramatičnost a emotivnost padá z MirrorMaze (po většinu času) naprosto přirozeně a spontánně. Pravda, dojde na okamžiky, kdy vás kapela může vykopnout ze sedla přece jen krapet zašmodrchaným, komplikovaným či až příliš přebytečně exhibicionistickým manévrem, ale na druhé straně to obratem dokáže vyvážit melodickou splavností či bohatě emotivním projevem.

Nechci se pouštět do detailnějšího pitvání jednotlivých songů, neb by šlo o sysifovskou dřinu a stěží bych dosáhl plně vystihujícího výsledku, každá jednotlivá z devíti skladeb je totiž velice bohatá, dramatická i dynamická, MirrorMaze (opravdu trefný název!) nešetří nápady, přechody, ani přitažlivými změnami, pocity, atmosférou i trochou nezbytné technické okázalosti. Jsou silní v rychlých, svěžích a agresivních momentech, jsou velice působiví ve vláčných pocitovkách, jsou poetičtí v křehkém houpání. Alespoň osobní tip si neodpustím (i když doporučení nejvyšší kvality platí opravdu pro každou položku) - je jím emotivně vypjatá melancholická „Earn Your Answers“ s excelentním zpěvem. A to je pro mě to největší překvapení. U mikrofonu se totiž vyžívá již zmíněný Fabio D´Amore a přiznávám, že jeho variabilní, podmanivý a vzrušující hlas mě totálně vyrazil pojistky. Kurňa, chlape, tobě to ale zpívá!!! Podobným způsobem by se dala vychválit celá kapela (již zmíněná „Earn Your Answers“ by mohla fungovat jako dokonalý reklamní vzorek desky, to kytarové sólo je taky pecka), ale jak říkám, škoda slov, lepší jednou slyšet, než stokrát popisovat… ;-)

Není to snadno stravitelné album. Rozmanitá, pestrá, vzrušující a bohatá deska, plná příjemných melodických sklouznutí, emocí, a jen o trochu komplikovanější, než letošní nahrávka power-prog velmistrů Lanfear, která mi, coby připodobnění „Walkabout“, připadá nejvýstižnější. Ideální deska pro dlouhé zimní večery, i přes systematické pronikání do jejích zákoutí možná ještě ani na jaře z ní nebudou vykutány všechny poklady. Tohle že je debut?!? Klobouk dolů, pánové!

Savapip             


www.mirrormaze.eu

YouTube ukázka - Earn Your Answers

Seznam skladeb:
1. Prisoner
2. Earn your answers
3. Vicious circle
4. Lost in a belief
5. Joke
6. Deeper signs
7. Walkabout
8. Missing
9. Broken soul

Sestava:
Fabio D´Amore - zpěv
Davide Penna - kytara
Juan Manuel Savoini - baskytara
Samuele Lanfranchini - klávesy
Fabio Nasuelli - bicí

Rok vydání: 2012
Čas: 1:00:34
Label: BakerteamRecords
Země: Itálie


Vydáno: 04.12.2012
Přečteno: 2286x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
rádo se stalo, já...4. 12. 2012 17:09 Savapip
Po čertechdobrá...4. 12. 2012 14:54 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09537 sekund.