NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




JANESESSION - High Five

Jednou z dobrých vlastností slovenských Janesession je fakt, že ačkoliv se drží svého hudebního hard-glam kopyta jak klíště, vždycky se dokáží vytasit s nějakým překvapením, které jejich nahrávku umí zjedinečnit. Řez, který udělali na svém aktuálním EP „High Five“ je poměrně důkladný. Poprvé chybí kytarista Peťo Bulík a poprvé divoženka Jane rezignovala na angličtinu a přešla ke své mateřštině.

Ta první změna není ani zdaleka tak nápadná, neboť kytara měla u Janesession vždycky velice dobrý zvuk i nápady. Nový (a dnes také už bývalý) kytarista Tomáš Vavrek se svého úkolu zhostil znamenitě a nebýt tradičně divoce dominantního vokálu Jane (i když třeba v „Mojom mestě“ za kytaru chvíli schovaným), byl by i kandidátem na nejvýraznější položku nahrávky. Už v v úvodním instrumentálním „Intru“ vykukují z jeho hry přitažlivě alarmující drápy, které zůstávají natrčeny až do samotného finále. Ostatně, jakási útočně jedovatá bodavost je jednou z typických vlastností Janesession, takže z tohoto pohledu bylo Vavrekovo (pouze krátkodobé) angažování dobrou volbou.

Jasně, ona ta jedovatost leží především na bedrech frontmanky Jane, jejíž ostrý vokál je naprosto typickým a nezaměnitelným poznávacím znamením kapely. A z tohoto pohledu se přechod na měkkou slovenčinu může jevit jako změna naprosto radikální. Může, ale není. Nechtějte po mně soudy, zda Janesession znějí lépe v rodném jazyce či v angličtině, ani po kdovíkolikáté rotaci „High Five“ to nejsem schopen rozseknout (což k rezultátu, že rozhodně nejde o krok zpátky, určitě stačí). Fakt je, že ostrý osmdesátkový hard-rock ve spojení se zpěvnou slovenčinou ve mně (konkrétně nejsilněji v „Mojom meste“) vzbudil obrovskou chuť sáhnout zase jednou po první desce Tublatanky, což se v podstatě rovná udělení zlaté medaile. A aby snad nedošlo k zjemnění soundu kapely, napsala si Jane i značně ostré a nekompromisní (a feministicky laděným jedincům nejspíš občas hodně libozvučné ) texty. Schopnost přirozeně propašovat do skladeb drobné vtípky či překvapení Janesession neopouští ani tentokrát, nejlépe ji reprezentuje „Xicht“ a jeho dechově-klimprové odlehčení. Rychlé hodnocení – moderní živelný hard-rock v každém okamžiku vyrovnané a našlapané kolekce.

Asi těžko může zaznít na adresu Janesession lepší hodnocení, než konstatování, že „High Five“ je naprosto typickou nahrávkou kapely a standardně vysokou ukázkou schopností jejích členů. Znovu nezaměnitelné, znovu jiné, znovu silné!

Savapip             


janesession.sk

Seznam skladeb:
1.Intro
2. Moje mesto
3. Typický chlap
4. Xicht
5. Ja to dám
6. Možné aj nemožné

Sestava:
Jane Razor - zpěv
Tomino Vavrek - kytara
Tommy Screw - baskytara
Marc B.K. - bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 21:01
Produkce: Maroš Plávka, Marc B.K.
Země: Slovensko

Související recenze, rozhovory, reporty


Vydáno: 23.03.2013
Přečteno: 2661x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09853 sekund.