PEARL JAM - Dark Matter
Současná produkce Pearl Jam mi není nikterak...

PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Karl SZULIK (DIVINE ASCENSION) - Až budu starý a šedivý, budu se moci ohlédnout a být hrdý na to, že jsem dokázal něco, co jsem vždycky chtěl udělat.

Jedním z nejpozitivnějších překvapení letošního roku se pro mě stalo album australských Divine Ascension. Z následujících řádků je zřejmé, že kytarista kapely Karl"Inski" Szulik je na výsledek svého sedmiletého úsilí, završeného vydáním letošního alba „Liberator“ patřičně hrdý. Nedivím se, pokud budou vycházet tak kvalitní alba, jako aktuálně z dílny mladých Australanů, budou se mít fanoušci progresivního power metalu na co těšit. A tak kapele přeji tu nezbytnou špetku štěstí a Karlovi navíc i dobrou vlnu ;-).

Tenhle rozhovor si dovolím začít otázkou, vycházející z konstatování, uvedeného na vašich stránkách, totiž že Divine Ascension posunují female fronted metal do úplně nového levelu. V čem je podle tebe ta největší zbraň Divine Ascension, ta největší deviza, o kterou opíráte tohle své tvrzení?
Když většina metalových fanoušků slyší o female fronted metalu, tak si obvykle představí zpěvačku s vysoko posazeným sopránem. V našem případě však Jen neznamená nic podobného. Ačkoliv má velký hlasový rozsah, který dobře v naší hudbě využívá, má jedinečný hlas, který si většina fanoušků s metalem nespojuje. Další věc, která nás odlišuje od většiny kapel tohoto žánru je náš způsob tvorby skladeb. Ty mají mnoho vrstev, což způsobuje, že se zdají poněkud složité, ale odlišné od velkých orchestrací, které jsou běžné v tomto stylu hudby. Nepotřebujeme žádný kouř, žádná zrcadla, žádné efekty, to co slyšíte, je to, co my děláme. Děláme to, co milujeme a tvoříme hudbu tak, jak sami chceme, naše hudba není ovlivňována velkými labely nebo penězi.

Můžeš blíž představit Divine Ascension? Který okamžik z vaší historie je pro tebe ten nejdůležitější?
Samozřejmě!Divine Ascension je australská metalová kapela, sídlící v Melbourne. Kapela byla poprvé zformována v roce 2007, i když někteří ze zakládajících členů spolu hráli ještě dřív. V roce 2007 jsme natočili naši první z celkem tří demonahrávek. V roce 2011 jsme vydali debut „As The Truth Appears“ prostřednictvím Nightmare Records, v Japonsku jej vydali Hydrant Music. A konečně na konci roku 2014 jsme u švédských Vicisolum Productions vydali naše nové album „Liberator“. Mezi vydáním těchto dvou desek jsme odehráli spoustu živých vystoupení, mezi jinými jsme předskakovali i Kamelot na jejich prvním australském turné v roce 2013.

Pojďme tedy k vaší albové novince „Liberator“. Můžeš album představit, jeho příběh a hudbu? Kterou skladbu bys doporučil jako nejlepšího reprezentanta pro posluchače?
Ano! „Liberator“ byl celosvětově vydán 21.listopadu 2014. Album obsahuje jedenáct skladeb, něco málo přes hodinu progresivní hudby s burácejícími bicími, dunivou basou, melodickými i heavy kytarami, silnými a svěžími klávesami a chytlavým zpěvem. Deska je mnohem víc kytarovější, než bylo „As The Truth Appears“. Chtěli jsme ukázat daleko víc naši metalovou stránku, protože mnozí z nás jsou velkými fanoušky kapel jako Soilwork a Symphony X. Takže při psaní a nahrávání alba jsme se zaměřili především právě na kytarové riffy a chytlavé vokály.
„Liberator“ obsahuje řadu písní, které jsou propojeny podobným tématem, kterým je uvolňování řetězů, které nás svazují a brání ve svobodě. Každá píseň svým způsobem představuje něco, co nás může zadržovat v minulosti a brání nám uskutečnit nebo dosáhnout na svoje sny. Rád bych fanouškům doporučil titulní skladbu „Liberator“ nebo jeden ze singlů, který jsme vydali v podobě lyric-videa „Stronger and Machine“.

Jak moc důležité jsou pro vás obálky alb, co má symbolizovat ta aktuální?
Jsou velice důležité! Umělecká díla a zejména obaly desek do určité míry prodávají album, protože reprezentují album i samotnou hudbu vizuálně. Také si myslím, že je třeba, aby umělecké dílo bylo propojené, aby všechny pocity tvořily jeden komplexní celek. Obálku alba „Liberator“ navrhl Jon Hocking Design, se kterým jsme spolupracovali již na našem debutovém albu. Je to úžasný umělec! Cover představuje mnoho různých věcí. Pro mě žena představuje svědomí, nebo dokonce určitý hlas změny. Ohnivá koule říká, že každý může ovládat svojí vnitřní jiskru, která může zažehnout jeho sny. Vždycky tam je, je to jen otázka jejího rozpoznání a zapracování na ní.

Jaké jsou podle tebe rozdíly mezi vašimi dvěma alby, můžeš tato alba porovnat nejen co se výsledku, ale i samotného vzniku týká?
Za prvé „As The Truth Appears“ jsme nahrávali s místním producentem Erminem Hamidovicem ze Systematic Production, který desku také mixoval. Při tvorbě tohoto alba měli Divine Ascension pouhé čtyři členy. „Liberator“ jsme dělali trochu jinak. Spolu s Robbem jsme nahráli veškeré kytary v našich vlastních studiích, já jsem nahrával i basu a klávesy. Bicí, zpěv a akustické kytary jsme pak nahrávali v Toyland Recording studiu v Melbourne. Protože jsem se účastnil většiny nahrávání, které jsem však neřídil, stal jsem se i určitým producentem a zařizoval věci kolem nahrávání. Byly to pro nás všechny nové zkušenosti, když jsme si dělali spoustu věcí sami. Takže i když to bylo stresující, cítil jsem mnohem větší zadostiučinění, když jsme měli v rukou finální výsledek. Hudebně je „As The Truth Appears“ mnohem víc orchestrální s mnoha vrstvami a melodiemi na celém albu. „Liberator“ jsme chtěli mít přímočařejší a postavené na kytarách. Takže i když zde je také mnoho vrstev (ve skutečnosti víc, než na první desce), je všechno napsané a produkované tak, aby to mělo svoje místo a nemuselo se to o svůj prostor prát. A myslím, že „Liberator“ je také celkově víc heavy.

Často je užíváno klišé, že třetí album je pro kapelu velice důležité, ne-li rozhodující. Souhlasíš s tímhle tvrzením a čeho bys chtěl dosáhnout s následovníkem „Liberator“?
No, historie ukazuje, že třetí deska relativně nové kapely bývá také nejznámější. Ale my vnímáme „Liberator“ jako naše první album, protože to byla první deska, kterou jsme tvořili v plné sestavě. V kapele proběhla v uplynulých letech řada personálních změn, takže máme pocit, že tohle je pro Divine Ascension začátek. V souvislosti s představami o našem dalším albu doufáme, že budeme pokraovat ve směru, který jsme začali s „Liberator“, že na něm bude spousta na kytarách postavených písní, s chytlavými vokály v popředí. Také se budeme snažit napsat pár kratších písní, protože na „Liberator“ jsou většinou celkem dlouhé. Za sebe můžu říct, že doufám, že představíme řadu chutných progresivních pasáží v našich písních, stejně tak jako nové a jedinečné zvuky kláves a s produkcí, která udělá náš sound modernějším.

Jaký máte vztah k videoklipům, považujete je za důležité pro prezentaci alba? Ptám se proto, že jsem marně pátral po vašich klipech a pokud vím, tak k novince jste dosud žádný nevydali. Chystáte se na nějaký, a pokud ano, v jaké fázi se nacházíte, kterou skladbu bys nejradši prezentoval touto formou?
Já jsem velký fanoušek videoklipů, pokud jsou dobře udělány. Pokud jsou udělány špatně, můžou desce uškodit. My v současné době pracujeme na našem prvním klipu k „Liberator“ a veškerá práce – psaní, filmování, úprava i produkce celého videa je společným dílem mým a mého přítele Michaela z Pace Audia tady v Melbourne. S Michaelem jsem už během let spolupracoval na mnoha videoprodukcích. Už jsme velice blízko před dokončením a doufám, že budeme mít hotovo co nejdřív v novém roce. No a vybrali jsme titulní song z desky „Liberator“.

Je mi jasné, že není pro kapelu z Austrálie snadné vystupovat v Evropě, přesto by mě zajímalo, jestli máte nějaké plány ohledně možnosti vašeho tour po Evropě, speciálně existuje nějaká možnost, že byste se podívali do České republiky?
Právě řešíme možnosti našeho tour v roce 2015 a v dalších letech. Máme velký zájem na tom mluvit s promotéry nebo s lidmi, kteří by nám mohli pomoci v tom dostat se do Evropy a hrát v zemích právě jako je Česká republika. Takže pokud tenhle rozhovor čte někdo, kdo by měl zájem pomoci Divine Ascension v tom, abychom se při našem tour podívali i k vám, prosím, kontaktujte nás!

Jaké jsou nejbližší plány kapely, co od vás můžeme čekat v dohledné době?
Máme naše první video pro „Liberator“, to je náš hlavní cíl v tuto chvíli. Chystáme i pár dalších speciálních věcí do příštího roku, takže buďte připraveni! Zároveň rezervujeme turné po Austrálii pro rok 2015 a doufáme, že se podíváme i do dalších zemí.

Prozraď mi něco o sobě. Které kapely byly podstatné pro Tvůj hudební vývoj, pro Tvoje rozhodnutí věnovat se muzice?
To je velmi těžká otázka! Poslouchám spoustu hudby. Ale existuje několik kapel, které na mě měly veliký vliv, když jsem se učil hrát na kytaru, a ten vliv na mě mají dodnes. Jsou to Mattias "IA" Eklundh a Freak Kitchen, Soilwork, Symphony X, Seventh Wonder, Evergrey a Dream Theater. Nedávno jsem poslouchal pár japonských kapel jako Galneryus, One Ok Rock a hudbu, která byla napsána pro Anime show. To je velice zajímavá hudba!

Jaký máš nejsilnější zážitek s hudbou?
Myslí, že to nejde zúžit jen na jediný okamžik. Ale určitě to budou všechny ty okamžiky, kdy konkrétní píseň nebo nějaký úryvek silně zapůsobí na moje pocity. Může to být povznášející píseň, která ve mně vzbudí pocit, že jsem schopen udělat cokoliv na světě, rozzlobená píseň, která mě dokáže zbavit nějaké frustrace, nebo smutná píseň, která mě dožene k slzám. To jsou určitě ty nejsilnější zážitky, které mi dává hudba. Myslím, že většina lidí to má podobně.

Jak sis užil Vánoce, máš rád tyhle svátky?
Když jsou dobré podmínky pro surfování, tak obvykle strávím celé Vánoce surfováním! Haha! Když jsem byl malý, tak mě táta naučil surfovat a pak jsme si užili mnoho vánočních dní při surfování. Tenhle rok jsem trávil Vánoce s mojí rodinou, jídlo, pití a těšili jsme se z toho, že můžeme být spolu. Nemáme moc příležitostí se vídat, takže tenhle rok byl pro mě speciální, jsem rád, že jsme měli možnost strávit tenhle čas společně.

Kolik času a energie investuješ do Divine Ascension, máš čas věnovat se i něčemu jinému a je pro tebe odezva dostatečně naplňující? Jsi spokojený s tím, kam jste se po sedmi letech existence dostali a kam bys ses rád v dalších sedmi letech s Divine Ascension dostal?
Myslím si, že v posledních sedmi letech nebyl den, kdy bych při probuzení nebo usínání nějakým způsobem nepřemýšlel o hudbě. Ať už to byl nový riff, poskytování rozhovoru, jako je tento, produkování alba nebo videoklipu, příprava turné, myslím na věci související s hudbou každý den. Dá se říct, že mě to pohlcuje. Divine Ascension se stali mnohem větší kdokoli z nás individuálně a je skvělé vidět, jak tahle zkušenost roste od přátelského jamování až k celosvětově vydané desce, to je úžasná věc! Obzvlášť když jste tomu obětovali čas a úsilí, když jste na tom tvrdě pracovali. Nejsme pod velkým labelem ani managementem, takže většinu činností kolem toho děláme ve volném čase po dni stráveném v práci.
V dalších sedmi letech máme s Divine Ascension veljké plány! Tour v zahraničí první na seznamu, a je to něco, na čem velmi tvrdě pracujeme. Psaní a realizace dalších písní je další věcí, na kterou se těšíme. Doufám, že v následujících sedmi letech budeme schopni vydat dalších pár úspěšných alb.

Už jsi zmínil, že všichni máte klasické zaměstnání. Je v současné době možné se prostřednictvím hudby, potažmo prostřednictvím úspěšné kapely v Austrálii uživit? Jak moc text skladby „Machine“ vychází z tvých osobních zkušeností?
Jo, všichni členové Divine Ascension chodí do klasické práce. To nám zároveň umožňuje finančně přispívat na vše, co s Divine Ascension děláme. Ať už je to nahrávání, tour nebo filmování, všechno to financujeme díky tomu, že chodíme do klasické práce. Dny, kdy velké labely finančně podporovali kapely a jejich nahrágvky už jsou pryč.
Idea pro „Machine“ pochází od Davea. Často mluvil o práci, a o tom že se cítil, jako bychom byli jen čepy v obrovské mašině, dělající každý den stejnou věc, neschopné dosáhnout svých cílů. Odtud přišla myšlenka a Jen na tohle téma napsala skvělý text.

A tradiční závěr – je nějaká otázka, na kterou se Tě dosud nikdo z novinářů nezeptal a Ty by sis na ní přála odpovědět? ;-)
Nikdy se mě nikdo nezeptal, proč jsem dal tolik času a úsilí do hudby Divine Ascension, když si, spolu s ostatními členy kapely, musíme vydělávat na živobytí každodenní klasickou prací. Důvodem je to, že si to užívám a až budu starý a šedivý, že se budu moci ohlédnout a být hrdý na to, že jsem dokázal něco, co jsem vždycky chtěl udělat. A také věřím hudbě a Divine Ascension. Rád bych poděkoval tobě a všem čtenářům, že jsme měli příležitost povídat si o Divine Ascension. Doufám, že si všichni užijete naše nové album „Liberator“!

Savapip             


divine-ascension.com

Související články

Foto: archiv Karla Szulika


Vydáno: 04.01.2015
Přečteno: 2174x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09336 sekund.