NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




FREAKINGS - Toxic End

Pokud se staromilského thrashe týká, je vlastně neuvěřitelné, že při probírání se obrovskými haldami nových nahrávek člověk jen málokdy narazí na opravdu vypiplaný, žánrově krajně vyhraněný a po zvukové stránce adekvátně ošetřený příspěvek. Množstevní nárůst posledních let ani v nejmenším nezaručuje thrasherův blahobyt, naopak, fanoušek chtivý kvalitní hudby musí stále pečlivě vybírat. Většina alb spadá do (pod)průměru, menšina míří o kousek výš a jen velmi nízké procento klepe na dveře dokonalosti. A právě do této skromné množiny pronikli Švýcaři Freakings s třetí studiovkou „Toxic End“. Ne že by pánové jakkoli přepsali dějiny, jejich pojetí old-schoolového thrashe je ale natolik vášnivé a odzbrojující, že mu zkrátka nelze odolat.

On už předešlý zásek „Gladiator“ (2014) nebyl vůbec marný, v lepším účinku mu ale bránil průměrný sound. Na novince je vše v pořádku (přestože se nahrávalo ve stejném studiu) a thrashová párty může konečně vypuknout naplno. Kytary koušou s apetitem vyhládlé hyeny a rytmická sekce funguje jako motor závodní formule. Zejména ozvučení škopku je správně odchycené, když údery do tohoto nástroje připomínají klepání koberce nějakým maniakálním neurotikem, jenž si zrovna vpíchl do žíly povzbuzující látku. Rychlost je zde totiž dominantním prvkem, a pokud se zpomalí, tak jen proto, aby mohla další instrumentální zabijačka proběhnout v ještě krvavější atmosféře. Počátek alba si posluchače pozvolna chystá, až postupně vygraduje k první dvojici mistrovských zápřahů „Violent Disaster“ a „TxWxNxD“ (tedy "Thrash Will Never Die"). Tohle je nekompromisní a hypnoticky omračující žánrová slast, k jejímuž prvotřídnímu účinku mimochodem dopomohl hostující Lenny Bruce z další výborné party Dust Bolt.

Druhá vrcholná várka číhá v samotném závěru díla, ať už jde o cákanec „Wave Of Pain“ s řeznicky odsekanou riffovou pasáží ala Kreator, případně dvojici položek „Beer Attack“ a „No More Excuses“, které jsou tak parádní, že je mám chuť poslouchat pořád dokola. Vždy se mi přitom do těla uvolní kousek energie, které mají Švýcaři na rozdávání a právě díky nasazení strhávají se samozřejmostí alpské laviny. A neplatí to jen pro zmíněné pecky, ale pro každou z jedenácti nových skladeb, jež dohromady tvoří precizně vybroušený thrashový diamant. Co pro mě předloni znamenala novinka Portugalců Atomic Destruktor a loni Němců Exumer, tím se pro mě letos stává deska „Toxic End“ švýcarských Freakings. Víc tuto recenzi netřeba protahovat, radši otevřete pivo, otočte ovladač k horním číslům a rozjeďte pořádnou old-schoolovou kalbu!

Petr Štěpnička             


www.freakings.ch

YouTube ukázka - Wave of Pain

Seznam skladeb:
1. Hell on Earth
2. Future Vision
3. Violent Disaster
4. TxWxNxD
5. Toxic End
6. Friendly Fire
7. Brain Dead
8. Price of Freedom
9. Wave of Pain
10. Beer Attack
11. No More Excuses

Sestava:
Jonathan Brutschin - zpěv, kytara
Toby Straumann - baskytara
Simon Straumann - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 36:39
Label: Metalmessage
Země: Švýcarsko
Žánr: thrash metal

Diskografie:
2011 - No Way Out!
2014 - Gladiator
2017 - Toxic End

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.03.2017
Přečteno: 2325x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.60606 sekund.