NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




RAGE - The Missing Link

O desce „The Missing Link“ Peavy Wagner vyhlásil, že by s předchozím „Trapped“ mohla tvořit ucelené dvojalbum. Snad mistr mou opovážlivost omluví, ale coby prostý posluchač a fanoušek kapely si dovolím nesouhlasit. Jistě, budeme-li to brát z pohledu celkové vydařenosti, nenamítal bych ani slovo. Budeme-li to brát z pohledu individuálních výkonů, tady bych Peavyho slova pozlatil (i když tahle kategorie by u Rage mohla být opěvována systematicky a pravidelně). Budeme-li to brát však z pohledu hudebního směřování, nálady a hitovosti, rozhodně bych název téhle desky považoval za plně vystihující. Tak, jak Rage v minulém kole trochu rezignovali na svojí elementární vlastnost, tedy zuřivost, tak na aktuální desce jí opět dávají, na úkor jakési najemnělé přístupnosti, plný průchod. Důsledek je vcelku jasný – „The Missing Link“ je albem, které dokonale míchá vše, co Rage během svého vítězného tažení dokázali objevit, vstřebat a použít k obrazu svému.

Touhy po přitvrzení se projevily již v mezidobí při vydání EP „Beyond The Wall“ (po kterém se Peavy zařekl - zjevně zbytečně, že již žádný krátkometrážní materiál mezi fanoušky kapela nevypustí) a naplno dostaly průchod již od tónů úvodní „Firestorm“. Těžko říct, jestli za ty znovu vytrčené ostré zuby může pouze zemitější produkce a agresivnější nazvučení (jak jinak, než čitelné a plně obnažující hudební umění celé trojky), neboť schopnost tvořit chytlavě zpěvné refrény Rage neopouští, nicméně ta sympatická hravost z minulé desky je téměř pryč. Agresivita, dynamika, přetlaková energie, ostré kytary i zhrublý Peavyho vokál, pohybující se definitivně už jen ve středních polohách (což skutečně je ku prospěchu věci) a téhle konstelaci přizpůsobené melodické nápady poněkud vytlačují nedávnou sázku na pocity.

Desce, námětem vycházející z vědeckofantastických příběhů – nicméně dojde třeba i na vyjádření se k problematice fašismu („Who Dares“), které však netvoří koncepční příběh jasně dominuje nekompromisní přímočarost (dokážete si představit třeba syrově zběsilou „From The Underworld na minulé desce? A to i přes to, že rukopis je nezaměnitelně definován a z refrénu trčí ta snadno zapamatovatelná vyřvatelnost…) Díky tomu je „The Missing Link“ v souhrnu méně barevné, útočnější, syrovější, metalovější, divočejší.

A je asi jenom logické, že v tomhle víru událostí vyčuhují momenty, kdy Rage naruší zběsilý tok svých myšlenek a aspoň na chvíli vsadí na emoce. Tajemná „The Pit And The Pendulum“ (poprvé s autorským přispěním bicmena Chrise Efthimiadise) s houpavě vyřvávaným refrénem i mrazivá, neromanticky poetická, velice dynamická, výpravná propracovaná a díky vytrvalým změnám i přes svojí devítiminutovou délku plná děje a života „Lost In The Ice“, kde Rage naplno začínají koketovat s klasikou a smyčci (kdo jiný dokáže loudit ze smyčců takhle výhrůžné tóny?) nabízejí nádherný kolotoč emocí. K tomu doplňte deset (ano, na „The Missing Link“ není slabého místa) tradičně vzteklých pecek a výsledná známka je jasná. Přiznávám, že předchozí desku mám radši, ale kvalitativně si nemají tyhle dva kousky co vytýkat.

Albem „The Missing Link“ však končí další kapitola v životě Rage. Zatímco lodivod Peavy předpovídal, že s tímhle materiálem by kapela mohla v nejbližší době definitivně prorazit, kytarista Manni Schmidt zatoužil po klidnějším životě s rodinou (a vydrželo mu to poměrně dlouho, než naskočil ke Grave Digger), což se projevilo mimo jiné i v nutnosti zrušit účast na šňůře s Metal Church. Aby toho nebylo málo, tak ani likvidátoři z Noise nedopřávali Rage klidný spánek. A tak revoluce (byť jí Peavy pojal vskutku sametově) u Rage byla prakticky nevyhnutelná.

Savapip             


www.rage-on.de

YouTube ukázka - Lost In The Ice

Seznam skladeb:
1. Firestorm
2. Nevermore
3. Refuge
4. The Pit And The Pendulum
5. From The Underworld
6. Certain Days
7. Who Dares
8. Wake Me When I'm Dead
9. Lost In The Ice
10. Her Diary's Black Pages
11. The Missing Link
12. Raw Caress

Sestava:
Peter „Peavy“ Wagner - zpěv, baskytara
Manni Schimdt - kytara
Chris Efthimiadis - bicí

Rok vydání: 1993
Čas: 59:11
Studio: Nord Bremen
Produkce: Sven Conquest
Label: Noise Records
Země: Německo

Diskografie:
1984 - AVENGER - Prayers Of Steel
1986 - Reign Of Fear
1987 - Execution Guaranteed
1988 - Perfect Man
1989 - Secrets In A Weird World
1990 - Reflection Of A Shadows
1992 - Trapped !
1993 - The Missing Link
1994 - 10 Years In Rage
1995 - Black In Mind
1996 - Lingua Mortis
1996 - End Of All Days
1998 - XIII
1999 - Ghosts
2001 - Welcome To The Other Side
2002 - Unity
2003 - Soundchaser
2006 - Speak Of The Dead
2008 - Carved In Stone
2010 - Strings To A Web
2012 - 21

Související články:
AVENGER - Prayers Of Steel
RAGE – Reign Of Fear
RAGE – Execution Guaranteed
RAGE – Perfect Man
RAGE – Secrets In A Weird World
RAGE – Reflections Of A Shadows
RAGE - Trapped!
RAGE - Speak Of The Dead
RAGE - Carved In Stone


Vydáno: 23.02.2012
Přečteno: 3729x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Missing Link je...1. 03. 2012 8:45 DIURD
Dílo, které...25. 02. 2012 8:41 ToPi
Album The Missing...24. 02. 2012 12:20 Metamorphic Dreamer


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08951 sekund.