PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WUTHERING HEIGHTS - Salt

Nestává se často, aby mě poslech progresivní desky posadil na zadek hned napoprvé. Obvykle to chce trochu času, aby se člověk dostal pod kůži složitějším kompozicím a objevil všechny skryté půvaby nahrávky. Nové nahrávce Wuthering Heights jsem naopak propadla už při druhé skladbě (a to jen kvůli tomu, že první je pouze intro). Vzhledem k tomu, že tohle je první cd, které se ke mně od téhle dánské party dostalo, překvapilo mě dvojnásob. Předem musím uznat, že „Salt“ je majestátním dílem, které se nepovede každý den.

Vítejte do postapokalyptického světa, kde zůstala pouze poslední loď s hrstkou přeživších, hledajících nějakou naději na nekonečném oceánu. Tomuto konceptu se na albu podřizuje vše – přes nádherný obal a pochmurnou atmosféru až po folkové vlivy v hudbě (použité velmi citlivě a vkusně), které vás dokonale vtáhnou do atmosféry plavby bez zbytečných laciných efektů (jako šplouchání vln a podobně). Na konceptu jsou pak hodně důležité také texty. Pokud patříte, stejně jako já, k milovníkům kvalitního otextování alb, tady si budete chrochtat blahem – v tomhle případě máme co dočinění s téměř básnickými texty. Dalším obrovským plusem je hlas Nilse Patrika Johanssona. Nils je známý především z Astral Doors a Lion´s Share, což jsou obě mnohem přímočařejší kapely. Pokud tedy obdivujete jeho hlas a občas jste si posteskli, že je hudba Astral Doors poněkud jednotvárná, Wuthering Heights jsou pro vás jasnou volbou. Díky různorodosti hudby se dostává do hlasových poloh, které nemá ve zbylých dvou kapelách šanci využít – v některých polohách je dokonce i jeho velmi charakteristický hlas téměř k nepoznání.

Obrovskou výhodou jsou také zkušenosti všech zúčastněných hudebníků – vyplatí se soustředit například na velmi variabilní bicí Mortena Sørensena, kterého můžeme slyšet i v tvorbě Pyramaze. Ani kytarista Martin Arendal není žádné ořezávátko – nahrál mimo jiné posledních pět desek dánských kolegů Manticora. Největší obdiv si ovšem zaslouží hlavní mozek kapely Erik Ravn – podařilo se mu smíchat přísady power metalu, progresivu a folku tak vyváženě, že výsledek je opravdovou lahůdkou i pro ty nejnáročnější gurmány.

Ačkoli je atmosféra převážně temná, nechybí ta správná dávka humoru a nadhledu, který desku odlehčuje a činí poslech ještě příjemnějším. Výborným příkladem je skladba „Water of Life“ – totiž srdcervoucí balada opěvující whisky či skočná „The Mad Sailor“, kde Niels uvádí blížící se Apokalypsu naprosto neodolatelným způsobem: „Abra-macabra, baby! Here we go!“. Vedle vtipných momentů nám pak o to víc kontrastují hluboké pochmurné skladby, u kterých opravdu stojí za to věnovat pozornost textu. Celé album je prakticky jedna perla za druhou – „The Desperate Poet“, „The Last Tribe (Mother Earth)“, „Tears“, ... takhle bych mohla pokračovat až k závěrečné rozmáchlé kompozici „Lost at Sea“ (která by vydala minimálně za tři standardní skladby) a nenašla bych jediné slabé místo. A všechno je přirozeně propojeno do nadmíru působivého celku.

V „The Desperate Poet“ Nils zpívá, že jeho plamen kreativity stále hoří, ačkoli jen slabě. Dovolím si nesouhlasit! Plamen Wuthering Heights září jak atomový hřib. Tady není důvod váhat, jiné než plné hodnocení pro mě absolutně nepřichází v úvahu.

Ray             

Jestli někomu schází kapela RUNNING WILD, tak v této dánské partě najde ideální alternativu! Až na to, že kusadla tónů nové desky WUTHERING HEIGHTS se do vašich slechů zahryznou jako škvor a nepustí, kdyby jste si urvali hlavu (což se rozhodně nedá říct o většině alb německých ex-pirátů). Nebývalá směsice chytlavých melodií a osobité invence činí z desky „Salt“ jeden z nejzajímavějších počinů letošního roku! Trochu bych ovšem uvedl na pravou míru obecně avizovaná žánrová označení. Progresi aby zde totiž jeden pohledal a naopak se nikdy neuvádí škatule speed, která je zde napoak ke slyšení v míře více než uspokojivé (pro fandy tohoto stylu, samozřejmě). K tomu občas vrcholně strhující sólo (např. „Tears“, kde je ultramelodických vyhrávek hned několik), refrén ("The Last Tribe (Mother Earth)", špicový sound a jemná fúze s folkem (několikrát mně hravé melodie připoměly KELLY FAMILY), no a to vše dohromady tvoří lákavý a mámivě opojný hudební koktejl. A zmíněná depka? Nikde na mě nevykoukla, z poslechu „Salt“ jsou mé pocity pouze pozitivní, a to ve všech náladových nuancích a sférách.
Pagan 8,5/10

www.wuthering-heights.dk

WUTHERING HEIGHTS - The Desperate Poet

Seznam skladeb:
1.Away!
2.The Desperate Poet
3.The Mad Sailor
4.The Last Tribe (Mother Earth)
5.Tears
6.Weather the Storm
7.The Field
8.Water of Life
9.Lost at Sea

Sestava:
Nils Patrik Johansson – zpěv
Erik Ravn – kytary, basa, klávesy, zpěv
Martin Arendal – kytary
Andreas Lindahl – klávesy
Teddy Möller – basa
Morten Gade Sørensen – bicí

Rok vydání: 2010
Čas: 59:38
Label: Scarlet Records
Země: Dánsko

Diskografie:
1999 – Within
2002 – To Travel for Evermore
2004 – Far From the Madding Crowd
2006 – The Shadow Cabinet
2010 – Salt


Vydáno: 09.07.2010
Přečteno: 5392x




počet příspěvků: 12

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tak to mám doma a...6. 10. 2010 13:10 GNT
to Venca: Mně ani...17. 09. 2010 20:17 Ray
Ray: V tom...17. 09. 2010 14:20 Venca Votruba
Pokud jsou texty...17. 09. 2010 12:53 GNT
Jsem si zvykla, že...17. 09. 2010 12:19 Ray


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11564 sekund.