RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax



články

Shrnutí I. poloviny roku 2011 v power metalovém ranku - II. část

DUBEN
Čtvrtý měsíc letošního roku byl naštěstí skoupý na aprílová alba a naopak nabídnul řadu velice kvalitních dílek. Mezi ty nejzdařilejší lze počítat pompézně naaranžovaný power metal německé bandy KRYPTERIA - "All Beauty Must Die". Téměř popové melodie s gotickým podkresem nabízely podobné schéma, jako měsíc předtím holandští WITHIN TEMPTATION, v případě německé kapely to ale dopadlo ještě lépe. Z Maďarska pak přišla další metalová paráda. Smečka WISDOM nabídla na druhém albu "Judas" výsostně melodický power metal, který vrcholil v chorálově zpěvných refrénech, a to vše prosím bez symfonické nebo klávesové podpory! Pátý kotouč finských DREAMTALE - "Epsilon" naopak skončil lehce za očekáváním, když poněkolikáté vyvařil osvědčená skladatelská témata, aniž by nabídnul něco extra navíc. Příjemné množství podmanivě vypjatých momentů nabídli na své druhé desce "Сквозь Столетия" Rusové ARKTIDA, ale pozor, jak název fošny napovídá, zpívá se zde v mateřštině! Náročnější posluchači si určitě pošmákli na novém albu Norů GUARDIANS OF TIME - "A Beautiful Atrocity", druhé řadovce Němců SOLAR FRAGMENT - "In Our Hands" či velice zajímavém debutu Švédů ENBOUND - "And She Says Gold". Prvotina německé kapely ALPHA TIGER - "Man Or Machine" oproti tomu jede v těch nejstarších heavy metalových kolejích, když cituje zejména rané IRON MAIDEN, někdy bohužel do poslední možné noty. Hodně se spekulovalo o eponymní prvotině dánsko/švédských noviců AMARANTHE, sám za sebe dodávám, že jsem více pozérsky podbízivou kapelu už dlouho neslyšel.

KVĚTEN
Ani květen nebyl v metalovém světě měsícem lásky, naopak do něj plno kapel hustilo jeden "pekelný" riff za druhým. Hodně se mluvilo o smečce HELL, která svoji prvotinu "Humain Remains" vydala po neuvěřitelných 19 letech existence. Svým dílem "Make It Dark" přispěla také americká parta TWISTED TOWER DIRE, když nabídla dynamickou vizi již poněkud zatvrdlé odnože US power metalu. Ze Severní Ameriky přišla i kanadská kapela BOREALIS, která ovšem na svém druhém albu "Fall From Grace" pouze variuje švédské power modernisty AXENSTAR. Zastánci první speed metalové větve, Němci STORMWARRIOR, hodili do placu čtvrtou řadovku „Heathen Warrior“. Stejnou odnož uctívají na svém debutu "The Seal of Madness" Italové ASGARD, celou jejich snahu ale spolehlivě pohřbívá příšerně uječený zpěvák. Nejhustší atmosféra nadrženého očekávání ale patřila jen a pouze desce HAMMERFALL - "Infected". No, v rámci kapely samotné je tahle nahrávka určitě pokrokem, v rámci žánru to ale není nic jiného než hluboký průměr.

ČERVEN
Amíci SEVEN WITCHES vydali osmé album zvané "Call upon the Wicked", které zaujme především fanoušky odnože US power, a to ještě té velmi konzervativní. Jejich krajané SYMPHONY X jsou už léta zárukou vysoké progresivní jakosti, a dle dosavadních ohlasů to potvrzuje i osmá řadovka "Iconoclast". Jistý kvalitativní posun oproti druhé desce předvádějí na červnové novince "Back Through Time" rumaři ALESTORM. Dle mého soudu to pořád není nic moc, na druhou stranu to rozhodně dopadlo lépe, než čtvrtý díl hollywoodského spektáklu Piráti z Karibiku. Fošnu Japonců VERSAILLES - "Holy Grail" zase ocení pouze výhradní milovníci této hudebně specifické země, ostatní se budou při poslechu bohužel jenom nudit. Švédy FALCONER si díky jedinečnému zpěvu Mathiase Blada s nikým jiným nespletete. Novinka "Armod" je dalším klenotem této výjimečné kapely, ačkoli oproti předešlému počinu "Among Beggars And Thieves" má přeci jenom o nějaký ten blyštivý karát méně. Podle dostupných ukázek to vypadá dobře i s deskou "1912", která je už čtvrtým zásekem Tommyho Johanssona a jeho parádní spídové kolbenky REINXEED. Nejbombastičtější červnový úder ovšem zasadila skupina, od které to už nikdo nečekal. Turillovci RHAPSODY OF FIRE uzavřeli svoji ságu na desce "From Chaos To Eternity", a je to závěr vpravdě velkolepý a kvalitativně nadmíru vydařený.

...a na co se nejvíce těšit ve druhé půlce roku?
Určitě na srpnovou novinku "Age Of The Joker" od legendárních Němců EDGUY, druhou desku italských symfoniků ANCIENT BARDS, kteří loni vydali mimořádně vyvedený debut "The Alliance of the Kings" a především na další počin Amíků THEOCRACY, v jejichž čele stojí geniální skladatel a zpěvák Matt Smith, který prostě neumí zklamat.

Poznámka: časové údaje o vydání desek jsou čerpány z Encyklopedie Metallum.

Petr Štěpnička             


Související článek:
Shrnutí I. poloviny roku 2011 v power metalovém ranku - I. část


Vydáno: 14.06.2011
Přečteno: 3780x




počet příspěvků: 13

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Pagan: jestli je...16. 06. 2011 11:37 GNT
Ano, jak pise...15. 06. 2011 20:27 adrian
GNT: čistokrevné...15. 06. 2011 17:07 Pagan
Tak, to je škoda,...15. 06. 2011 13:29 Soichiro Honda
komentarJa sa uz neviem...15. 06. 2011 10:52 dzuzo


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08649 sekund.