15.02.2019
MICHAEL SCHENKER FEST
Legendární kytarista hlásí posilu na bubenickém postu. ..více

15.02.2019
THE WILDHEARTS
Po deseti letech se na trhu objeví novinka těchto ..více

15.02.2019
P.O.D.
Nu-metalová parta vyrazí na turné na evropské turné s ..více

15.02.2019
DEICIDE
Deathmetaloví klasici hlásí změnu v sestavě. Z té ..více

15.02.2019
BARE KNUCKLE MESSIAHS
Na scénu se vrací sestava skotských Tigertailz, která ..více

15.02.2019
BIGFOOT
Britská hardrocková parta hlásí rozpad. Kapela po sobě ..více






EVERGREY - The Atlantic
Evergrey se neustále poslednímy alby zlepšují, ..

EVERGREY - The Atlantic
Zaděláno na desku roku! Jednoznačně. ..

DELFINIA - Deep Elevation
Absence speedu naprosto nevadí. Power metal ve st ..

Finnish Female Fronted Rock/Metal Tour, 28.-30.9., Berlin - Vilnius (část III.)
Blackland je skvělý klub, to mohu potvrdit. V b ..

GATHERING OF KINGS - First Mission
Rádo se stalo, díky za reakci! ..

ANCIENT BARDS - Origine - The Black Crystal Sword Saga Part 2
V rámci female symfo metal kapel jsem vždy Bardy ..

GATHERING OF KINGS - First Mission
dokonalé album! Jako starý metloš AOR sem tam d ..

SEPULTURA - Beneath The Remains
Pre mna album, kde Sepultura konečna našla svoj ..

PINK CREAM 69 - Sonic Dynamite
...povedené album, které se prodávalo v "packu" ..

PINK CREAM 69 - Sonic Dynamite
Parádní deska, poplatná svému názvu, v době ..




Za poslední měsíc:
Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
1261x

WITHIN TEMPTATION - Resist
984x

VIRGIN STEELE - Seven Devils Moonshine
855x

SEPULTURA - Morbid Visions
758x

PINK CREAM 69 - Games People Play
647x

SEBASTIEN - Behind The World
637x



22.02.2019
NAŠROT..
Jihlava - Brick Bar, začátek od:20:00, vstupné: 150

15.03.2019
VIHAR, MARANA, AUTUMN COLD, AMOK, NOCTURNAL PESTILENCE ..
Fatal Music club - Praha, začátek od:18:00, vstupné: 150,-

12.04.2019
PINK FLOYD revival Distant Bells JANIS JOPLIN revival JIMI HENDRIX revival S..
BRNO - SEMILASSO, začátek od:18:00, vstupné: 290 KČ



článků celkem: 6794
recenzí: 5535
reportů: 542
rozhovorů: 364













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


WALTARI - You Are Waltari

Waltari od začátku tisíciletí jako kdyby ztráceli na své přitažlivosti a komerčním lesku. Doba, kdy světu učarovali s průlomovým albem „Torcha!“ (kde byl vynikající cover Madonny „Vogue“), dospěli do komerčního vrcholu se svým stěžejním počinem „So Fine“ a posléze i vrcholu uměleckého na ambiciózním projektu „Yeah! Yeah! Die! Die! Death Metal Symphony In Deep C“ se pak tak trochu vytratili z očí veřejnosti. Jistě, desky vydávali stále, ale jako kdyby se (s příchodem dalších neomalených zvukových a stylových experimentátorů, jimž mnohým ukázali cestu) stali okoukaní a méně zajímaví. Nápady sice měli pořád a alba „Space Avenue“ nebo „Radium Round“ nebyla špatná, ale jejich doba byla už trochu přežitá.

Abych se přiznal, stejně jak ustupovaly vlasy na hlavě Kärtsyho Hatakky, mizeli z mého osobního hledáčku i Waltari, takže jejich novější desky jsem vnímal tak nějak okrajově. Spíš jen tak, že vyšly a to bylo všechno. Až je tady novinka „You Are Waltari“. K té mě paradoxně přivedlo prohlášení kapely, že na něm bude skladba zpívaná v češtině. A kterého Čecha by nezajímalo to, jak se nějaký Fin popere s jeho mateřským jazykem. Nebudu vás napínat. Skladba „Televizor“ dopadla vcelku úsměvně, což byl tak trochu záměr, našince rozhodně pobaví až komická výslovnost, ale na druhou stranu je třeba přiznat, že sborový refrén „Nenávidím svůj televizor“ je hodně chytlavý a hned tak jej z uší nedostanete.

Ale pojďme k celé desce „You Are Waltari“. První, co vás napadne, je to, že doba šokujících Waltari je už dávno pryč. Ono už je to od doby, kdy přišli s tanečně-metalovou „So Fine“, dvacet let a za tu doby si člověk na scéně stačil zvyknout na mnohem větší zvěrstva, aby zůstal s otevřenou hubou v úžasu stát na novou deskou Waltari. Při poslechu „You Are Waltari“ si uvědomíte, že tihle Finové jsou v podstatě normální, příjemná rocková kapela, která sem tam podnikne úlet, nad níž se pousmějete nebo jen zakroutíte hlavou.

Proto prvních pět skladeb novinky jsou v zásadě slušné rockové vypalovačky, které jsou sice šmrncnuty o crossover, ale spíše se jedná o moderní hard rock s příchutí heavy metalu a, ve Skandinávii stále ještě enormně populárního hair metalu. Všechny skladby lze označit za potenciální hitovky, protože hlavně úvodní „12“ a poté i metalcorovým hnutím ovoněná „Mountain Top“ mají skutečně úderné refrény a dovolím si tvrdit, že brzy se obě stanou koncertními tutovkami.

V klasických rockových kolejích deska nezůstane po celou dobu, to by nebyli Waltari. Proto je tu šestá v pořadí „Right Wing Theme“, která by se dala označit jako trochu úchylný folk, ovšem daleko více připomíná soundtrack k nějakému rozvrkočelému Večerníčku, čemuž dopomáhá i Kärtsyho šišlavý hlas. No prostě…. Smíchu se neubráníte. Kapela pak na tuhle srandičku naváže brutální black metalovou jízdou (až na pokraji grindcoru) „Strangled“. Dřív by možná tohle spojení šokovalo, dneska už je člověk opravdu otrlý. S „Keep It Alive“ se pak deska zase vrací k normálním rockovým standardům, kde překvapí sem tam aranžérským fórem, ale jinak se žádné další „So Fine“ nekoná. Překvapením pak je už samozřejmě zmíněná skladba „Televizor“.

Jsem moc rád, že tihle Finové dokola neomílají své staré, kdysi velmi progresivní a šokující postupy. Jsem rád, že ukázali, že umí nahrát skutečně silné rockové skladby a těch pár úletů může člověk brát jako jakési zpestření.

Pepsi Stone             


www.waltariband.com

YouTube ukázka - Televizor

Seznam skladeb:
1. 12
2. Tranquality
3. Solutions
4. Only The Truth
5. Maailma
6. Strangled
7. Keep It Alive
8. Singular
9. Not Much To Touch You
10. Hyv Olihyv Oli
11. Drag
12. Televizor
13. Digging The Alien

Sestava:
Kärtsy Hatakka - zpěv, basa, klávesy
Jariot Lehtinen - kytara
Sami Yli-Sirniö - kytara
Kimmo Korhonen - kytara
Nino Silvennoinen - kytara
Ville Vehviläinen - bicí
Jani Holli - klávesy

Rok vydání: 2015
Čas: 54:50
Label: Rodeostar Records
Země: Finsko
Žánr: crossover

Diskografie:
1991 - Monk Punk
1992 - Torcha!
1994 - So Fine
1995 - Big Bang
1996 - Yeah! Yeah! Die! Die! Death Metal Symphony In Deep C
1997 - Space Avenue
1999 - Radium Round
2000 - Channel Nordica
2004 - Rare Species
2005 - Blood Sample
2007 - Release Date
2009 - Bellow Zero
2011 - Covers All
2015 - You Are Waltari

Foto: archiv kapely


Vydáno: 15.06.2015
Přečteno: 2524x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tak musím zase...17. 06. 2015 15:58 Jirka
Tak nevím, už...16. 06. 2015 16:09 Aldys
Jj, skvělá muzika...15. 06. 2015 11:04 Supermartonátor


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.19995 sekund.