NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WALTARI - You Are Waltari

Waltari od začátku tisíciletí jako kdyby ztráceli na své přitažlivosti a komerčním lesku. Doba, kdy světu učarovali s průlomovým albem „Torcha!“ (kde byl vynikající cover Madonny „Vogue“), dospěli do komerčního vrcholu se svým stěžejním počinem „So Fine“ a posléze i vrcholu uměleckého na ambiciózním projektu „Yeah! Yeah! Die! Die! Death Metal Symphony In Deep C“ se pak tak trochu vytratili z očí veřejnosti. Jistě, desky vydávali stále, ale jako kdyby se (s příchodem dalších neomalených zvukových a stylových experimentátorů, jimž mnohým ukázali cestu) stali okoukaní a méně zajímaví. Nápady sice měli pořád a alba „Space Avenue“ nebo „Radium Round“ nebyla špatná, ale jejich doba byla už trochu přežitá.

Abych se přiznal, stejně jak ustupovaly vlasy na hlavě Kärtsyho Hatakky, mizeli z mého osobního hledáčku i Waltari, takže jejich novější desky jsem vnímal tak nějak okrajově. Spíš jen tak, že vyšly a to bylo všechno. Až je tady novinka „You Are Waltari“. K té mě paradoxně přivedlo prohlášení kapely, že na něm bude skladba zpívaná v češtině. A kterého Čecha by nezajímalo to, jak se nějaký Fin popere s jeho mateřským jazykem. Nebudu vás napínat. Skladba „Televizor“ dopadla vcelku úsměvně, což byl tak trochu záměr, našince rozhodně pobaví až komická výslovnost, ale na druhou stranu je třeba přiznat, že sborový refrén „Nenávidím svůj televizor“ je hodně chytlavý a hned tak jej z uší nedostanete.

Ale pojďme k celé desce „You Are Waltari“. První, co vás napadne, je to, že doba šokujících Waltari je už dávno pryč. Ono už je to od doby, kdy přišli s tanečně-metalovou „So Fine“, dvacet let a za tu doby si člověk na scéně stačil zvyknout na mnohem větší zvěrstva, aby zůstal s otevřenou hubou v úžasu stát na novou deskou Waltari. Při poslechu „You Are Waltari“ si uvědomíte, že tihle Finové jsou v podstatě normální, příjemná rocková kapela, která sem tam podnikne úlet, nad níž se pousmějete nebo jen zakroutíte hlavou.

Proto prvních pět skladeb novinky jsou v zásadě slušné rockové vypalovačky, které jsou sice šmrncnuty o crossover, ale spíše se jedná o moderní hard rock s příchutí heavy metalu a, ve Skandinávii stále ještě enormně populárního hair metalu. Všechny skladby lze označit za potenciální hitovky, protože hlavně úvodní „12“ a poté i metalcorovým hnutím ovoněná „Mountain Top“ mají skutečně úderné refrény a dovolím si tvrdit, že brzy se obě stanou koncertními tutovkami.

V klasických rockových kolejích deska nezůstane po celou dobu, to by nebyli Waltari. Proto je tu šestá v pořadí „Right Wing Theme“, která by se dala označit jako trochu úchylný folk, ovšem daleko více připomíná soundtrack k nějakému rozvrkočelému Večerníčku, čemuž dopomáhá i Kärtsyho šišlavý hlas. No prostě…. Smíchu se neubráníte. Kapela pak na tuhle srandičku naváže brutální black metalovou jízdou (až na pokraji grindcoru) „Strangled“. Dřív by možná tohle spojení šokovalo, dneska už je člověk opravdu otrlý. S „Keep It Alive“ se pak deska zase vrací k normálním rockovým standardům, kde překvapí sem tam aranžérským fórem, ale jinak se žádné další „So Fine“ nekoná. Překvapením pak je už samozřejmě zmíněná skladba „Televizor“.

Jsem moc rád, že tihle Finové dokola neomílají své staré, kdysi velmi progresivní a šokující postupy. Jsem rád, že ukázali, že umí nahrát skutečně silné rockové skladby a těch pár úletů může člověk brát jako jakési zpestření.

Jan Skala             


www.waltariband.com

YouTube ukázka - Televizor

Seznam skladeb:
1. 12
2. Tranquality
3. Solutions
4. Only The Truth
5. Maailma
6. Strangled
7. Keep It Alive
8. Singular
9. Not Much To Touch You
10. Hyv Olihyv Oli
11. Drag
12. Televizor
13. Digging The Alien

Sestava:
Kärtsy Hatakka - zpěv, basa, klávesy
Jariot Lehtinen - kytara
Sami Yli-Sirniö - kytara
Kimmo Korhonen - kytara
Nino Silvennoinen - kytara
Ville Vehviläinen - bicí
Jani Holli - klávesy

Rok vydání: 2015
Čas: 54:50
Label: Rodeostar Records
Země: Finsko
Žánr: crossover

Diskografie:
1991 - Monk Punk
1992 - Torcha!
1994 - So Fine
1995 - Big Bang
1996 - Yeah! Yeah! Die! Die! Death Metal Symphony In Deep C
1997 - Space Avenue
1999 - Radium Round
2000 - Channel Nordica
2004 - Rare Species
2005 - Blood Sample
2007 - Release Date
2009 - Bellow Zero
2011 - Covers All
2015 - You Are Waltari

Foto: archiv kapely


Vydáno: 15.06.2015
Přečteno: 4397x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tak musím zase...17. 06. 2015 15:58 Jirka
Tak nevím, už...16. 06. 2015 16:09 Aldys
Jj, skvělá muzika...15. 06. 2015 11:04 Supermartonátor


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09732 sekund.