TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




D.A.D. - A Prayer For The Loud

Celých osm let trvalo těmto dánským hardrockerům, než dali dohromady nové album. Důvodů pro to bylo více, jedním z nich byl fakt, že frontman Jesper Binzer přišel před dvěma lety s písničkářskou deskou „Dying To Live“. A tím jako by dal symbolicky na vědomí, že úkroky stranou patří spíše na vedlejší kolej a ne do tvorby D.A.D. Těm stylové bádání v minulosti nebylo cizí, když začínali s cowpunkem, největší slávu zažili se skvělými hardrockovými alby „No Fuel Left For The Pilgrims“ a „Riskin` It All“, aby pak zbytek devadesátých let experimentovali. Tu s tvrdšími vlivy jako na desce „Helfyourselfish“, tu s jemnějšími a alternativnějšími polohami na „Simpatico“ či „Everything Glows“. Ovšem čas a postupující věk srovnal už kdejaké kalibry a proto i D.A.D. se v posledních letech vrátili do dob svých nejúspěšnějších dnů.

Minulé album s kostrbatým názvem „DIC.NII.LAN.DAFT.ERD.ARK“ evokovalo dvě zmíněná slavná alba, i když absorbovalo trochu bluesového akcentu a fakt, že na koncertech vždy největší úspěch slaví „Sleeping My Day Away“, „Point Of View“ nebo „Grow Or Pay“ také zajisté udělal své. Možná i proto novinka „A Prayer For The Loud“ zní jako ti nejklasičtější D.A.D., pokud si tuto kapelu vybavujete z její nejlepší a nejslavnější éry. Deska totiž sází na přímočarý šlapavý rock n`roll, který už si neklade za cíl bořit stylové mety nebo posouvat tvorbu kapely někam dál, ale prýští energií, hutnými riffy, které dokáží pohnout koncertním davem a refrény, které vám zůstanou v uších.

„Burning Star“ má všechny tyto atributy, proto je to otvírák, jak se sluší a patří. Kapela v něm jede na plný plyn a tak trochu evokuje nejen severské party jako Backyard Babies nebo Hardcore Superstar, ale hlavně australské legendy AC/DC. Právě odkaz Anguse Younga a jeho party rezonuje celou „A Prayer For The Loud“ nejsilněji za celou kariéru D.A.D. a najde se zde i pár písní, které by si člověk dokázal představit v repertoáru Australanů. Zhýralá titulní bluesovka evokuje éru Bona Scotta a první alba jako „T.N.T.“ a „Dirty Deeds Done Dirt Cheap“, žhavá „No Doubt About It“ zase jede přesně v tom svižném rytmu, který AC/DC zajistil jejich slávu a nesmrtelnost. I Binzer sám hlasově trochu Bona Scotta připomene a zvuk jeho kytary a nástroje jeho mladšího bratra Jacoba v tu chvíli jasně jede ve stejné linii, jako to bylo běžné u bratří Youngových.

Ovšem D.A.D. tohle nevyčítejme. Hned vedle „No Doubt About It“ nasadí akustickou „A Drug For The Heart“, což není sladkobolná skladba, ale ukázka písničkářské vyspělosti kapely a důkaz, že tato stále dokáže složit jednoduchou a přitažlivou věc. Z nálady alba vyčnívá i závěrečná „If The World Just“, kde se Binzer situuje do role rozervaného trubadůra a skladba samotná má bluesově-sentimentální nádech, ze kterého člověka vytrhne až skřípavé kytarové sólo, co má atmosféru skoro až punku sedmdesátých let. Právě titulní věc, „A Drug For The Heart“, „If The World Just“ a možná ještě „The Sky Made Of Blues“ (ano, zde je jasně slyšet, že ty letité řeči Kabátu o tom, jak je D.A.D. ovlivnili, jsou naprosto pravdivé) dělají novinku pestrou nahrávkou, kde sice prim hraje živelný rock n`roll, ovšem když kapela sáhne po odlišnějším výrazu, zní možná ještě přitažlivěji.

Od debutu „Call Of The Wild“ letos uplynulo už třiatřicet let. Za tu dobu sice D.A.D. přežili různé kotrmelce (přičemž personální se odehrál jen jeden v roce 1999 na bubenickém postu), na čas i drobný odliv fanoušků, ovšem dnes (soudě podle „A Prayer For The Loud“) jsou opět v plné síle. Tahle deska fanoušky kapely rozhodně nezklame.

Jan Skala             


www.d-a-d.dk

YouTube ukázka - A Prayer For The Loud

Seznam skladeb:
1. Burning Stars
2. A Prayer For The Loud
3. Nothing Ever Changes
4. The Sky Is Made Of Blues
5. The Real Me
6. No Doubt About It
7. A Drug For The Heart
8. Musical Chairs
9. Time Is A Train
10. Happy Days In Hell
11. If The World Just

Sestava:
Jesper Binzer - zpěv, kytara
Jacob Binzer - kytara
Stig Pedersen - kytara
Laust Stonne - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 44:33
Label: AFM Records
Země: Dánsko
Žánr: hard rock/cowpunk

Diskografie:
1986 - Call Of The Wild
1987 - D.A.D. Draws A Circle
1989 - No Fuel Left For The Pilgrims
1991 - Riskin` It All
1995 - Helpyourselfish
1997 - Sympatico
2000 - Everything Glows
2002 - Soft Dogs
2005 - Scare Yourself
2008 - Monster Philosophy
2011 - Dic.Nii.Lan.Daft.Erd.Ark
2019 - A Prayer For The Loud

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 26.06.2019
Přečteno: 1755x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10278 sekund.