NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STRATOVARIUS - Episode

Vlastně to ani nebylo až tak velké překvapení. Stratovarius už dlouho dávali najevo, že jejich vnitřní síla může skály lámat. A s příchodem klávesáka Jense Johanssona a bicmena Jörga Michaela nejenže se znásobila, ale vzájemná chemie zafungovala tak báječně, že od vydání desky „Episode“ lze éru Stratovarius rozdělit na dobu před tím a po tom (a pak ještě jednou po tom…). Zásadní deska nejen v historii skupiny, ale i z hlediska metalu. Deska, kterou se Stratovarius natrvalo vecpali na hvězdnou oblohu, deska, jejíž příchuti i postupům se budou mnozí snažit přijít na kloub a (nutno podotknout, že zpravidla i marně) přiblížit se.

Těžko u téhle desky zachovat chladnou hlavu a neohánět se superlativy. Nedá se říct, že by album oslnilo nějak výrazným sázením neotřelých nápadů, struktura desky je nápadně podobná té předešlé i těm budoucím. Hlavní klad je v soudržnosti a komplexnosti, kde každá ze skladeb tvoří nezbytnou část skládanky, nic nechybí a hlavně nic nepřebývá. Zmiňovat se o výkonech jednotlivých muzikantů je naprosté nošení dříví do lesa, naštěstí někdy může i all-star sestava ( i když do téhle kategorie lze s čistým svědomím zařadit některé členy kapely až právě díky tomuto albu) fungovat jako světlonoš. Na to, o jak silnou věc se jedná, určitě není bez zajímavosti, že Jens Johansson i Jörg Michael se ke kapele přidali až v době, kdy byl napsaný kompletní materiál pro celou desku (Jörg údajně dokonce až deset dní před nahráváním). A jen to potvrzuje Tolkkiho vládu nad kapelou. Mimochodem, je fantastické, jak nevyzpytatelné jsou někdy cesty osudu, kdo ví, jestli by se tahle sestava kdy sešla v jedné zkušebně, nebýt turné kapel Headhunter, Accuser a Antidote, kde se Tolkki, fungující coby zvukař, s Jörgem seznámil.

Nezbytná procházka po jednotlivých skladbách se může držet už osvědčených bodů. Na úvod lámání rychlosti světla v úvodních „Father Time“, „Will The Sun Rise?“, definitivní překonání světového rekordu ve sprintu a skoku do výšky zároveň ve „Speed Of Light“ či další veselá větroplachovina „Tomorrow“. Přesně podle tohoto schématu (bohužel?) budou Stratovarius ještě dlouhá léta vyrábět svoje největší koncertní tutovky. Důležitou roli tentokrát hrají i balady. Citlivě zaranžované smyčce či atmosférická výpomoc Sibeliova sboru v „Seasons Of Change“ a v závěrečné křehké „Forever“ tvoří báječný protipól veškerému rychlostnímu divočení. Stratovarius se stále vyhýbají uplakánkovství a jejich pomalé věci jemně hladí bez přehnaných dramatických póz. V instrumentálkách „Episode“ a „Stratosphere“ na sebe pochopitelně strhává maximální pozornost Timo Tolkki, ale vkusně a bez jakékoliv přeplácanosti (i když v té druhé se myšlence na Yngwie Malmsteena prostě nelze ubránit). A zbývají nám už jen barevnější, propracovanější záležitosti, ve kterých skvěle vyniká vyváženost jednotlivých nástrojů, účelné spojení rychlosti a myšlenek, či dobře využitá dramatičnost. Ač v pomalejším duchu, rozhodně nejde o žádné zklidnění, dějem a emocemi Stratovarius nešetří. Z těchto kousků mě nejvíc oslovuje „Eternity“, postavená na pomalejším důrazném houpavém tempu. A ještě jedno překvapení na závěr (lépe řečeno uprostřed :-) ). Ve světle aktuálních prohlášení Tima Tolkkiho (ještě na ně přijde řeč…) určitě zaujme jediná autorská píseň (na řadovce Stratovarius) Tima Kotipelta „Uncertainty“. Ač z trochu jiného soudku, do koncepce desky skvěle zapadá a je trochu škoda, že Timo Tolkki vládl Stratovarius tak pevnou rukou a nepřipustil podobné naředění svých myšlenek častěji.

Musím se přiznat k jedné (už dávno diagnostikované) závislosti. V době, kdy vyšlo album „Episode“ jsem patřil k totálním a šíleným speedomilcům, takže asi těžko koho překvapí, že si tenhle kotouček odnese plný počet bodů. Dřív bych vykřikoval něco o genialitě, bez ohledu na to, že se Stratovarius drží (a ještě chvíli budou) jedné a té samé šablony. Jenže, vážení, tak, jak mě mrazilo při poslechu „Episode“ v roce 1995, tak naprosto stejně mě tahle deska sráží na kolena i dnes. A tak velebím všechny, kteří tehdy přiložili ruku k dílu a vypustili tenhle majstrštyk. Čím byl v osmdesátých letech "Keeper", tím je pro mě v letech devadesátých „Episode“. Precizní, nabušená záležitost, profesionálně vyleštěná do nejmenšího detailu, která má přesvědčivost, obrovskou sílu i duši zároveň. Síň slávy jako vyšitá.

Savapip             

Začátek druhé power metalové vlny by se dal podchytit ve dvou bodech. Jeden je psychologický, tedy obecně vnímaný a normální logikou stěží uchopitelný. Ten patří skupině HAMMERFALL, kterým prostě stačilo být ve správný čas na správném místě a kvalita jejich debutu na tento úspěch neměla až tak zásadní vliv. Druhý bod je chronologický, časově přesně umístěný a kvalitativně celkem spolehlivě změřitelný (až na zrádnou relativitu subjektivního vkusu). No a sem patří právě STRATOVARIUS se svojí deskou „Episode“, která nastartovala power/speed metalovou renesanci ve všech možných směrech a nuancích.

Byl to materiál vyvážený přesně tak, aby svoji promakaností nadchnul dostatek hudebních kritiků a zároveň zapůsobil i na méně náročnějšího fanouška. Neumím si představit příznivce speed metalu, kterého by se emočně nedotkly takové pecky jako „Father Time“, „Will The Sun Rise?“, „Speed Of Light“ nebo „Tomorrow“ se sluncem prozářenou ústřední melodií. Zejména první dvě jmenované přinesly do žánru potřebné oživení a okoralé hudební postupy osprchovaly měrou více než osvěžující.

Pojem „druhá power metalová vlna“ je ale nutné chápat v kontextu celého alba. Nebýt geniálně strukturované (a vokálně zřejmě nejprocítěnější Kotipeltovy skladby) „Season Of Change“, instrumentálky „Stratosphere“ nebo kritikou nejvíce ceněné dvojice „Uncertainity“ a „Babylon“ (kterou osobně moc nemusím, ale to je můj boj), potřebný žánrový posun by se pravděpodobně neodehrál. K tomu přičtěme promakané aranže, technické zdokonalení a především zcela mimořádný tvůrčí talent Tima Tolkkiho a výsledek byl na světě.

Od tohoto alba začalo být ve stylu všechno jinak, i když ne rázovitě, nýbrž pomalu a postupně. Ještě lépe se dařilo následné fošně „Visions“, ta se už ale víceméně vezla na povedenosti desky„Episode“, která je skutečně prvopočátkem a první epizodou power/speed metalového osvícení, díky kterému jsem se k tomuto žánru dostal i já. Tento komentář tedy vzniknul ze srdečného vděku k desce, která do mého života vnesla hudbu, bez níž si jej dovedu jenom těžko představit.

Pagan 10/10

www.stratovarius.com/

Seznam skladeb:
1. Father Time
2. Will the Sun Rise?
3. Eternity
4. Episode
5. Speed of Light
6. Uncertainty
7. Season of Change
8. Stratosphere
9. Babylon
10. Tomorrow
11. Night Time Eclipse
12. Forever

Sestava:
Timo Kotipelto - zpěv
Timo Tolkki – kytara
Jari Kainulainen - baskytara
Jens Johansson - klávesy
Jörg Michael - bicí

Rok vydání: 1996
Čas: 1:03:01
Produkce: Timo Tolkki
Label: Noise/T&T
Země: Finsko

Diskografie:
1989 – Fright Night
1992 – Twilight Time
1994 – Dreamspace
1995 – Fourth Dimension
1996 – Episode
1997 – Visions
1998 – Destiny
2000 – Infinite
2001 - Intermission
2003 – Elements Pt. 1
2003 – Elements Pt. 2
2005 - Stratovarius

Související články:
STRATOVARIUS - Fright Night
STRATOVARIUS - Twilight Time
STRATOVARIUS - Dreamspace
STRATOVARIUS - Fourth Dimension


Vydáno: 03.07.2008
Přečteno: 7763x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
10Episode není jen...19. 08. 2012 15:52 minstrell
Z toho, co jsem...11. 06. 2010 8:18 Pagan
9/10 Nevím, proč...10. 06. 2010 19:58 Anonim
No uvidíme, co a...4. 07. 2008 20:10 lenin2001


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09489 sekund.