TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




IRON MAIDEN - The Final Frontier

Nebudeme si nic zastírat. Vždycky když vyjde nová deska Iron Maiden, je to pořád ještě událost. Samozřejmě Maiden-mánie jako v dobách „Powerslave“ nebo „Seventh Son Of A Seventh Son“ je už dávno pryč, ovšem Železná panna si (tedy kromě Judas Priest a Def Leppard) jako jediná z Nové vlny britského heavy metalu udržela svůj standart do dneška. Samozřejmě nové desky nedosahují kvalitou slavných děl z osmdesátých let a na hudební scénu nemají takový dopad, ale přece jen se jedná o díla, která si drží laťku kvality. Přestože místy klopýtnou (jako opravdu nevydařená „Dance Of Death“), obsahují vždy několik skladeb, které minimálně stojí za to slyšet. Nejinak je tomu i v případě novinky „The Final Frontier“.

Od Iron Maiden nelze čekat nějakou výraznou progresi nebo stylové kotrmelce. Léta si jedou v zažitém modelu, kde mají místo cválavá tempa, ale i akustické kytary a pochmurné nálady. „The Final Frontier“ pochopitelně navazuje na předchozí „A Matter Of Life And Death“, ale oproti ní obsahuje více hitových popěvků a celkově se po několika posleších troufám říci, že je to dílo o trochu vydařenější než jeho předchůdce. Tedy, ze začátku to tak nevypadá. Úvodní „Satellite 15 … The Final Frontier“ sice připomene nálady desky „Seventh Son Of A Seventh Son“, ale ve výsledku je to skladba, která kolem vás spíše prošumí, než aby zanechala nějaký hluboký dojem.

Na druhém místě je absolutní zbytečnost „El Dorado“. Skladba, která desku předznamenávala a taky to od fanoušků pěkně schytala. Věc, která je absolutně odnikud nikam, s fádní pěveckou linkou a bez jakéhokoliv nosného melodického nápadu. Změna k lepšímu přichází s třetí „Mother Of Mercy“, což je klasická maidenovka, která by klidně mohla stát na „Powerslave“ či „Somewhere In Time“ a ostudu by tam rozhodně nedělala. Prim zde hrají kytarové nápady, které mohou vzdáleně připomenout atmosféru nejtemnějšího díla Maiden „The X-Factor“. Právě tuhle, v několika směrech nešťastnou desku, připomene i následující pomalá „Coming Home“, která vkusně míchá období poloviny devadesátých let. A to jak z pozice Iron Maiden, tak i z pozice Bruce Dickinsona, který v té době vydával alba jako „Balls To Picasso“ nebo „Skunkworks“.

„The Alchemist“ není vyloženě slabá věc jako třeba „El Dorado“. Je to typická vypalovačka tandemu Gers-Dickinson. Takových jakých už byly mraky a na které si ani nevzpomenete. „The Alchemist“ není takový průser jako třeba „Hooks In You“ nebo „Fear Is The Key“, ovšem kdyby na desce nebyla, dohromady by se nic nestalo. Kdeže jsou časy „Aces High“ nebo „Run To The Hills“... To další „Isle Of Avalon“ není ani přes svou devítiminutovou délku nudná a opět připomene ty nejlepší léta Iron Maiden. Svými změnami temp a dramatickou stavbou.

„Starblind“ se dobře poslouchá, ale když si budete chtít po jejím skončení zapamatovat určité pasáže, budete vzpomínat jen velmi těžko. „The Talisman“ opět připomene atmosféru (alespoň svým intrem) desky „The X-Factor“, což rozhodně není na škodu, protože to, co Iron Maiden v poslední době nejvíce ubližuje, jsou ty rozjuchané popěvky typu „Wildest Dream“ z alba „Dance Of Death“. Ještě lépe si „Železňáci“ vedou v monstrózní „The Man Who Would Be King“, která se směle dá porovnat se slavnou „Alexander The Great“ a zaujme zejména nápaditými kytarami na počátku druhé poloviny skladby. Rozhodně jeden z vrcholů alba, ne-li absolutní vrchol. Desku zavírá, jak už je Iron Maiden zvykem, sáhodlouhá epická kompozice. Tentokrát dostala název „When The Wild Wind Blows“, která se rozprostírá na ploše jedenácti minut a nabídne veškeré atributy kapely. Je jasné, že „Námořník“ (pro méně znalé „Rime Of The Ancient Mariner“) je samozřejmě jen jeden. Ale „When The Wild Wind Blows“ není jen vycpávka, která by uměle natáhla stopáž desky, ale vcelku příjemná záležitost, dobře poslouchatelná.

A teď verdikt. Ortodoxní příznivci Železné panny mě budou proklínat, protože pochopitelně nesáhnu pro nejvyšší známku. Už jen proto, že kapela uznává pokrok jen ten švejkovský, čili v mezích zákona. Desce ubližuje také zvuk. Zdá se mi, že producent Kevin Shirley kapelu uměle tlačí zpět do osmdesátých let, čímž jí chtě nechtě po zvukové stránce hodně sráží k zemi. Pak jsou tady skladby samotné. Většina z nich se tentokrát povedla. Je tady ale pár věcí (viz. výše), které bych klidně oželel a album by pak bylo o mnoho lépe poslouchatelnější. A pak je tu obal. Ten strašlivý obal...

Jan Skala             

K IRON MAIDEN vážu vztah asi jako ke starýmu kámošovi ze základky, se kterým se vždycky jednou za čas sejdu na pivo, ale pak se každý rozejdeme svoji cestou a nic moc nás k sobě neláká. Kecy u piva taky nemají větší než povrchovou hodnotu, na druhou stranu spolehlivě vyplní funkci odreagování a nenáročné zábavy. No a přesně tohle zažívám při každém novém albu Železné panny, neboli prvních skutečných hráčů heavy a svým způsobem i power metalu. Sázka na jistotu vázaná osvědčenou a jen málokdy kolísající kvalitou, ale také nic víc. „The Final Froniter“ tohle zase nabízí, přičemž zmíněná sázka na jistotu je tutovější než kdy dříve, když osmdesátkový feeling kapely čouhá z každé zahrané noty. A také vědomí vlastní moci a ohromné stability posluchačského zázemí. Jen tak je totiž možné psát sedmi i více minutové songy a nebát se, že to v dnešní uvkaltované době už nebude nikoho zajímat. Epické fláky rozehrávají své partie s rozvahou králů, posluchači se ani zdaleka nepodbízejí a nechávaji pouze na nich, aby odhalili jejich kouzlo, a to třeba až po deseti posleších. Ano, přiznávám, že to zafungovalo i na mě, ačkoli oné kompoziční rozvahy je někdy přece jen trochu moc a občas se přetaví až do pocitů nudy (např. „Mother Of Mercy“ nebo „Isle Of Avalon“). Statisíce oddaných fanoušků po celém světě si ale na své bezpochyby přijdou, pokud se navíc řadí do té nejkonzervativnější odnože, budou heavy metalovým blahem doslova propoceni.
Pagan 6,5/10
Najočakávanejší album roka sa napokon určite nestane najlepším (to obecne málokedy). Vlastne ide z môjho pohľadu o najrozpačitejší dojem z nahrávky za posledné roky. V týchto prípadoch sa však ukáže, aká sila drieme v úprimne myslených slovách „srdcová kapela“. Pri tom type vývoja, aký uznávajú Iron Maiden, nemôže novinka človeku, ktorý počul 14 albumov, ponúknuť nič ohromujúce. Preňho bude rozhodujúca ani tak nie skutočnosť, ako pestré a originálne sú skladby v súvislosti s minulou tvorbou, ako skôr fakt, že sú to stále Maiden. Tí Maiden, ktorí ho sprevádzali pubertou a ktorých platne si doma ofukuje. Pravda, čo sa formy kompozícií týka, odlišných od zlatých osemdesiatych, čiastkovým obsahom však stále svoji (typická melodika, nezameniteľný zvuk a prstoklad v gitarových sólach..) a vtedy je nepodstatné, že by ho 9 minútové heavíkové maratóny u hocikoho iného nudili. Naopak, len ho utvrdia, že to v tomto prípade bude zrejme zaberať do smrti.

Nahrávka sa v rúchu Adamovom predvedie až po nejakom čase a kto nie si skalný, nemusíš tentokrát vydržať. Isté je, že v EMI si na kapelu takého kalibru posvietia a Harrisovci neprídu s hocijakou zlátaninou, takže prepadáku sme sa napriek katastrofálne vyzerajúcim predkrmom obávali zbytočne. Len ma trochu sklamal zvuk, ktorý sa vracia do roku 2003. TFF dokonca v niektorých momentoch („Mother of Mercy“, záver „The Man Who Would Be King“) príjemne pripomína atmosféru dotyčného albumu. Celkovo teda príjemný prírastok do diskografie, tá sa samozrejme blyští zvučnejšími a slávnejšími titulmi, ale novinka ju nijako nepoškvrní. Veľký otáznik kladiem hlavne k vidine dlhodobo pravidelných návratov k albumu a ďalšie tri k tomu zúfalému obalu.
Martin 7,5/10

www.ironmaiden.com

Seznam skladeb:
1. Satellite 15... The Final Frontier
2. El Dorado
3. Mother Of Mercy
4. Coming Home
5. The Alchemist
6. Isle Of Avalon
7. Starblind
8. The Talisman
9. The Man Who Would Be King
10. When The Wild Wind Blows

Sestava:
Bruce Dickinson – zpěv
Dave Murray - kytara
Adrian Smith - kytara
Janick Gers - kytara
Steve Harris - baskytara
Nicko McBrain - bicí

Rok vydání: 2010
Žánr: heavy metal
Čas: 76:34
Label: EMI
Země: Velká Británie

Diskografie:
1980 - Iron Maiden
1981 - Killers
1982 - The Number Of The Beast
1983 - Piece Of Mind
1984 - Powerslave
1986 - Somewhere In Time
1988 - Seventh Son Of A Seventh Son
1990 - No Prayer For The Dying
1992 - Fear Of The Dark
1995 - The X-Factor
1998 - Virtual XI
2000 - Brave New World
2003 - Dance Of Death
2006 - A Matter Of Life And Death
2010 – The Final Frontier


Související články:
IRON MAIDEN - Iron Maiden
IRON MAIDEN - Killers
IRON MAIDEN - The Number of the Beast
IRON MAIDEN - Piece of Mind
IRON MAIDEN - Powerslave
IRON MAIDEN - Somewhere in Time
IRON MAIDEN - No Prayer for the Dying
IRON MAIDEN - Seventh Son of the Seventh Son
IRON MAIDEN - Fear of the Dark
IRON MAIDEN - The X Factor
IRON MAIDEN - Virtual XI
IRON MAIDEN - Brave New World
IRON MAIDEN - Dance of Death
IRON MAIDEN - A Matter Of Life And Death


Vydáno: 23.08.2010
Přečteno: 9211x




počet příspěvků: 52

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Super albumAlba Iron Maiden od...13. 03. 2020 10:11 David Svoboda
Mimochodem jeste k...31. 07. 2012 20:24 Adbar
Jak nekdo muze...31. 07. 2012 14:42 Adbar
Tak ja si Maiden...2. 04. 2011 18:23 adrian
Tak jelikož si...2. 04. 2011 13:07 Venca Votruba


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09761 sekund.