PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STRATOVARIUS - Destiny

Neúnavný Timo Tolkki dodržel tradici, kterou Stratovarius ctili již od vydání alba „Dreamspace“. Každý rok jedno album (a to Stratos stihli ještě navíc vydat živák z turné k desce „Visions“). Chca nechca se to někde muselo odrazit. S trochou básnické nadsázky se dá říci, že osud („Destiny“) si po několika letech marného stíhání došlápl na zběsilou strojovnu Stratovarius. Zatím se jen tak lehce otočil na patě a zase zmizel. Vzhledem k tomu, že na albu „Destiny“ je Tolkki hodně osobní a dává najevo, že téma osudu je mu hodně blízké, dovolím si v této chvíli skočit o deset let dopředu a vypůjčit si jeho slova, kterými okomentoval svojí „velkorysost“ při přenechání veškerých práv, spojených se značkou Stratovarius, dnes už bývalým spoluhráčům. „Nezapomeňte, že všechno, co učiníte, se vám jednou vrátí…“ (jen tak mimochodem, přiznám se, že při čtení těchto slov Tima Tolkkiho mě docela mrazilo v zádech). Jak tedy po dosavadním nekompromisním vítězném tažení dopadlo účtování s osudem v roce 1998?

Bráno z pohledu nehudebních aktivit, docela neslavně. Osobní život obou Timů utrpěl vážné trhliny. Bráno z pohledu aktivit hudebních, je hodnocení poměrně relativní. Ze spousty stran se na Stratovarius snesla vlna kritiky, že přece jen už jejich naprosto tradičních nápadů bylo dost. Dokolaadokolaadokolaadokola prakticky stále to samé. Jenže poslechnete-li si album „Destiny“ opravdu důkladně, zjistíte, že zachmuřená, melancholická nálada, která sem tam vykoukne, zjevně odráží osobní rozpoložení vrchního tvůrce. Po všech těch šablonovitých (nicméně vynikajících) deskách přece jen mírný posun (nebo krok zpět?).

Hodně odvážné bylo zařazení titulní „Destiny“ hned na úvod. „…je čas žít, je čas zemřít, ale nikdo nemůže utéct svému osudu…“ Desetiminutová epická kompozice, nabízející prakticky všechny tváře Stratovarius najednou – jemný dívčí vokál, pohrávající si s melodií, která vytryskne do podmanivého chorálu, náladotvorné klávesy, připravující půdu pro ústřední riff i excelentního Kotipelta, změny temp z těch nejrychlejších až k těm nejpomalejším a zase nazpátek, sólové i společné orgie kláves i kytary, strojově přesná razantní rytmika a nezbytná závěrečná pompa. To vše naznačující, že Stratovarius přece jen mají chuť vymanit se ze stereotypu. Následující „S.O.S.“ jako jediná (jaký to div po předchozích zkušenost) plně navazuje na skvělou tradici strato-speedmetalových šleh. Ne náhodou je závěrečná píseň „Cold Winter Nights“ označena jako bonus. Skvělé vyvrcholení se totiž nachází v druhé nejdelší věci na desce, předposlední „Anthem Of The World“, velice svižné a dynamické záležitosti („pamatuj, že máš právo říct všechno, co cítíš…“) s nádherně pateticky monstrózním závěrem. Zbytek alba? Tak trochu rutina, za kterou by jiné spolky mohly platit zlatem.

Výsledný ortel bude poměrně šalamounský. Očekávat od těchto pánů muzikantů cokoliv jiného, než tu nejvyšší technickou úroveň a excelentní instrumentální výkony nelze. V tomto směru kapela rozhodně nezklamala a znovu vzniklo album hodné jména Stratovarius. Co na jedné straně ubraly vycpávkové skladby, to na druhé straně vyvážily rozervané emoce, které tentokrát tvoří nejpodstatnější složku desky. Deska, na které po dlouhé době poprvé chybí vyložený tradiční kvapíkový koncertní hit (no dobrá, je tady „S.O.S.“, ale přece jen, ve srovnání s takovým „Black Diamonds“…), ale ten kontrastní pocitový výron za to stojí. Objektivně vzato, asi doposud nejslabší deska hvězdné sestavy. Subjektivně vzato, nic ohromujícího, ale pro mě osobně velice sympatický a otevřený počin, stojící o nepatrný hrbolek výš, než předchozí album.

Savapip             

První nahrávka, kterou jsem od STRATOVARIUS slyšel. Možná díky tomu je "Destiny" moje srdcovka, kterou si vždycky moc rád poslechnu. Na první poslech nehitová záležitost, na další špička speed metalu. Za zmínku stojí hlavně nádherné balady. Škoda, že se jedná o nejopomíjenější záležitost klasické sestavy..
Venca 9/10
Z této desky na mě dodnes dýchá závan bytostné, snad až existenciální tíže. Nezkrotné psycho stavy, se kterými musí Timo Tolkki bojovat celý život, začaly být v období kolem „Destiny“ stále dotěrnější, určitě k tomu nepřidaly ani trapné kecy kritiků o opakování zajetých postupů a nutnosti změny. Melancholická zadumanost, která se začala vkrádat do Timových kompozic, přesto nikdy nebyla prvoplánově slyšitelná, obsahovala ji spíš náladová sféra, která z desek podprahově sálala. Čím víc pak byl posluchač citlivější, tím větší dopad na něj měla.

Na „Destiny“ se Timo pokouší tento vnitřně-vnější tlak statečně ustát, což se mu nakonec daří pouze částečně (na příštích deskách už tento boj víceméně vyhraje). Melodické prvky jsou samozřejmě zastoupeny v široké míře, přesto nemají tu povznášející lehkost, která nafukovala dvě předešlá alba. Na druhou stranu právě tohle může vyhovovat posluchačům z ostatních metalových sfér, kterým ona temnější stránka desky naopak dveře k této kapele o něco pootevřela (viz Vencův komentář).

Po hudební stránce nemá „Destiny“ slabého místa, z dramaturgického hlediska jej můžeme spatřit v přemrštěném počtu třech baladických položek. Mým favoritem vždy bude titulní desetiminutovka s nádhernou úvodní gradací, třetí „No Turning Back“ (se strhujícím kytarovým podkladem ve slokách a refrénu, který bravurně dokresluje zpěvné linky), stejně jako „Rebel“ s úchvatně vypjatým refrénem a „Anthem Of The World“, která z pohledu dokonalosti nepostrádá vůbec nic.

I přes typické strato-elementy má „Destiny“ v diskografii kapely specifikou pozici. Kritikou uměle vytvořené stigma desek „Episode“/„Visions“ dokázal Timo rozbourat s genialitou sobě vlastní, kolik ho však tohle úsilí stálo psychické energie, to raději nechci ani domýšlet. Každopádně neskutečně silné a v mnoha ohledech výjimečné album!

Pagan 8,5/10

www.stratovarius.com

Seznam skladeb:
1. Destiny
2. S.O.S.
3. No Turning Back
4. 4000 Rainy Nights
5. Rebel
6. Years Go By
7. Playing With Fire
8. Venus in the Morning
9. Anthem of the World
10. Cold Winter Nights

Sestava:
Timo Kotipelto - zpěv
Timo Tolkki – kytara
Jari Kainulainen - baskytara
Jens Johansson - klávesy
Jörg Michael - bicí

Rok vydání: 1998
Čas: 58:55
Produkce: Timo Tolkki
Studio: Finnvox Studios Helsinki
Label: Noise Records/TT
Země: Finsko

Diskografie:
1989 – Fright Night
1992 – Twilight Time
1994 – Dreamspace
1995 – Fourth Dimension
1996 – Episode
1997 – Visions
1998 – Destiny
2000 – Infinite
2001 - Intermission
2003 – Elements Pt. 1
2003 – Elements Pt. 2
2005 - Stratovarius

Související články:
STRATOVARIUS - Fright Night
STRATOVARIUS - Twilight Time
STRATOVARIUS - Dreamspace
STRATOVARIUS - Fourth Dimension
STRATOVARIUS - Episode
STRATOVARIUS - Visions


Vydáno: 17.07.2010
Přečteno: 8918x




počet příspěvků: 9

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
DestinyDestiny……hmm,...17. 10. 2022 22:52 minstrell
Podle mě jejich...28. 07. 2008 6:41 Franta
Díky za chválu...18. 07. 2008 5:25 Savapip
Perfektni recenze...17. 07. 2008 19:38 adrian
to lenin2001: jen...17. 07. 2008 18:46 Savapip


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12476 sekund.