PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STRATOVARIUS - Elements Pt. 1

Kdy se Stratovarius zbaví věčného připodobňování k Helloweenu? Ani dvouletá „pauza“ nepomohla k tomu, aby se nenašel zase vhodný důvod. Tak, jak Helloween tvořili své dva Keepery, tak Stratovarius vytvořili své Elementy. Rovných devět měsíců dělilo od vydání alba „Elements Pt. 1“ a „Elements Pt. 2“. Není žádným tajemstvím, že desky (až na drobné nedodělky u druhého dílu) vznikaly současně. Přesto (a nebo právě proto) se mezi nimi najdou dost zásadní rozdíly. Zpracování souboje či kooperace čtyř základních životních elementů je (sice nijak strikně, ale přece) u Stratovarius charakterizováno zvýrazněním stabilních složek hudby téhle kapely. A tak první díl, zabývající se vztahem vody a ohně, má velice bombastický nádech, staví hlavně na symfoničnosti a majestátních hymnách. Jistě, Stratovarius nezapomínají na to, že jméno si vydobili i rychlostí, takže „Elements Pt. 1“ nabídne celou škálu tradičních (a stále tradičnějších) okamžiků.

Současné status quo kapely je dostatečně známé. Je pochopitelné, že v takovémto monstrózním stroji musí občas dojít k určitým neshodám. Kdy začala mezi členy kapely probublávat určitá nevraživost, asi vědí jen oni. Z pohledu zvenčí však hodně naznačovaly (pokud už předchozí přestávka někoho netrkla…) prohlášení dvojice, kterou Timo Tolkki ve svém prvním rozpadovém prohlášení označil za ohněstrůjce (a jejichž vzájemný vztah s Tolkkim bývá označován jako čistě profesionální bez nějakých osobních vazeb). Možná nejen ve světle současného dění může působit podivně prohlášení Jörga Michaela o tom, že těm, kteří mají rádi starší desky, se „Elements Pt. 1“ nemusí moc zamlouvat (rozhodnutí, zda chtěl Jörg naznačit, že se kapela vyvíjí, či zda signalizoval něco jiného, nechám na vás). Stejně tak veřejné stesky Tima Kotipelta na Tolkkiho stále častější zálibu ve šplhání do výšek, které Kotipelto zase tak často nemusí, dostává najednou trochu jiný podtext. A jaké že tedy je „Elements Pt. 1“?

Rozhodně progresivnější. Se snad ještě čistším zvukem (je-li to ještě vůbec možné). A přes všechen posun svým schématem naprosto tradičně stratovariusovské. To znamená, že desku musí bezpodmínečně otevřít melodická, rytmická záležitost se skandovatelným refrénem, obohacená chorály i klávesově-kytarovou honičkou. Posloucháte ještě infinitivní „Hunting High And Low“ nebo už je to elementářský „Eagleheart“? Na rychlost Stratovarius vsází i ve „Find Your Own Voice“, v jednom z nej –tvrdších, -rychlejších, a -agresivnějších kousků v dějinách kapely a nádherně chytlavé „Learning To Fly“ (dovolil bych si jen poznamenat, že se svými schopnostmi by Stratovarius spíš než o learningu měli křičet o teachingu…, jinak řečeno, tradičně dokonalé).

Skladby, které měl Jörg Michael zřejmě na mysli, budou dlouhé výpravné eposy, do kterých Tolkki nacpal orchestr, pompéznost, chvílemi až „nightwishovskou“ soundtrackovost i kontrastní ženský zpěv. „Fantasia“, inspirovaná „Nekonečným příběhem“, je hodně barevná záležitost s častým střídáním nálad. Od výborného klávesového úvodu, přes koláž snových, divokých i symfonických okamžiků až k dětsky prostým a usínacím pasážím. Velkolepá podívaná bez dramatické zápletky a pořádného vyvrcholení. To titulní „Elements“ je dramatičností nabitá až po strop, velice mohutná věc, plná přechodů, tempových kotrmelců i teatrálnosti. Velice masivní, hutná píseň a s ohledem na svou délku i maximálně soudržná. Ze dvou balad mi daleko víc lahodí „Papillon“, kde mistr světa ve zpěvu vysokém Timo Kotipelto šponuje svoje hlasivky až za hranice elasticity. Mým osobním favoritem je svobodomyslná „Soul Of A Vagabond“. Nátlaková, šlapavá skladba s těžkými mohutnými riffy i orchestrálním malováním, dokonale vygradovaná do naprosté extáze. Krásná symbióza líbivosti a přízemní hrubosti.

Není nic snažšího, než souhlasit s Jörgem. Ortodoxní speedaři můžou mít s touhle deskou problém. Jako samostatná část tvorby první díl „Elementů“ naznačil, že si Stratovarius mohou začít prošlapávat cestičku od lovu na rychlost světla ke složitějším symfoniím. A pro příznivce obou táborů nebylo lepší pozvánky na „Elements Pt. 2“, které se už pomalu klubalo na svět.

Savapip             


www.stratovarius.com

Seznam skladeb:
1. Eagleheart
2. Soul of a Vagabond
3. Find Your Own Voice
4. Fantasia
5. Learning to Fly
6. Papillon
7. Stratofortress
8. Elements
9. A Drop in the Ocean

Sestava:
Timo Kotipelto - zpěv
Timo Tolkki – kytara
Jari Kainulainen - baskytara
Jens Johansson - klávesy
Jörg Michael - bicí

Rok vydání: 2003
Čas: 1:01:18
Produkce: Timo Tolkki
Studio: Finnvox Studios Helsinki
Label: Nuclear Blast
Země: Finsko

Diskografie:
1989 – Fright Night
1992 – Twilight Time
1994 – Dreamspace
1995 – Fourth Dimension
1996 – Episode
1997 – Visions
1998 – Destiny
2000 – Infinite
2001 - Intermission
2003 – Elements Pt. 1
2003 – Elements Pt. 2
2005 - Stratovarius

Související články:
STRATOVARIUS - Fright Night
STRATOVARIUS - Twilight Time
STRATOVARIUS - Dreamspace
STRATOVARIUS - Fourth Dimension
STRATOVARIUS - Episode
STRATOVARIUS - Visions
STRATOVARIUS - Destiny
STRATOVARIUS - Infinite


Vydáno: 31.07.2008
Přečteno: 5574x




počet příspěvků: 9

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Elements pt.ITak s tímto,...19. 10. 2022 15:28 minstrell
Pro mě je to...17. 01. 2015 9:30 František Šafr
2: Venca -> nejsem...30. 01. 2010 19:04 Tassadar
Vidíš, a mně...30. 01. 2010 18:17 Venca Votruba
Tak já se...30. 01. 2010 16:54 Tassadar


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09023 sekund.